S
SublimJakub
2026-02-20 13:31

Przesunięcie haftu między kolorami po pauzie/obcięciu — skąd bierze się „schodek” 0,5–1 mm?

Cześć, SublimJakub z małej sp. z o.o. z branży poligrafii i personalizacji (haft + sublimacja). Na etapie wdrożenia nowej maszyny 1-głowicowej zauważyłem problem z rejestracją: po zatrzymaniu na chwilę, obcięciu nici albo zmianie koloru pojawia się delikatny „schodek” i kolejne kolory siadają obok o ok. 0,5–1 mm. Wzór ma ok. 25–35 tys. ściegów, sporo satyny i gęste wypełnienia, a zjawisko widać najmocniej na naszywkach (twill) i na czapkach 6-panelowych, mniej na bluzach. Co ciekawe, na krótkich projektach do 8–10 tys. ściegów prawie tego nie ma, a przy dłuższych wychodzi powtarzalnie w podobnym kierunku osi. Pracujemy na niciach poliestrowych 40 i igłach 75/11, prędkości raczej standardowe, a pliki są przygotowane w tym samym oprogramowaniu co wcześniej. Skąd najczęściej bierze się takie przesunięcie rejestracji po pauzie/trimie i jakie typowe przyczyny warto podejrzewać w maszynie lub w ustawieniach projektu?

Odpowiedzi (15)

K
KarolSublim
2026-02-23 07:55
Cześć, miałem podobne „schodki” i czasem winny nie jest sam plik, tylko to, co się dzieje z materiałem po pauzie/obcięciu — minimalne przestawienie w tamborku albo chwilowe „odprężenie” stabilizacji potrafi dać te 0,5–1 mm. Zdarzało się też, że po cięciu/trimmie głowica robiła minimalny skok przy ponownym startcie (zwłaszcza przy gęstych wypełnieniach i satynie, gdzie ciągnie nitkę i materiał). Pytanie: ten przesuw jest zawsze w tym samym kierunku i miejscu wzoru, czy raz w lewo, raz w prawo zależnie od zatrzymania?
M
MichalDTG
2026-02-23 17:11
Miałem podobnie na 1‑główce: po pauzie/ucięciu robi się minimalne „puszczenie” materiału w tamborku albo mikroprzeskok w osi (czasem dochodzi różnica w naprężeniu nici po ponownym starcie) i następny kolor zaczyna już o ułamek obok, szczególnie przy gęstych wypełnieniach i satynie. Dzieje się to zawsze w tym samym miejscu wzoru czy losowo i czy „schodek” idzie w jedną stronę (np. zawsze w X)?
T
TomekDTG
2026-02-28 17:58
Miałem podobny „schodek” na 1‑głowicówce i u mnie to zwykle wychodziło po stopie/obcięciu, bo przy ponownym ruszeniu materiał minimalnie „siada” w tamborku albo łapie luz na mocowaniu i następny blok ściegów startuje już z lekko inną bazą. Druga rzecz to sama kolejność i kierunek szycia: jak po przerwie wchodzisz od razu w gęstą satynę albo upchane wypełnienie, to potrafi dociągnąć tkaninę w jedną stronę i offset 0,5–1 mm robi się widoczny między kolorami. Zdarzało mi się też, że winna była drobna nieliniowość w naciągu (górna/dolna) po cięciu – niby wszystko ok, a pierwsze kilkadziesiąt ściegów po wznowieniu ciągnie inaczej. Na jakim materiale haftujesz i czy „schodek” zawsze idzie w tę samą stronę względem osi X/Y?
M
MagdaGrawer
2026-03-05 10:01
To raczej nie „rejestracja kolorów” jako taka, tylko minimalne przestawienie materiału w tamborku/na stołku po zatrzymaniu i odciążeniu napięć (gęsta satyna i wypełnienia potrafią mocno ściągać), więc po powrocie maszyna trafia w to samo miejsce w osi, ale tkanina jest już o ułamek przesunięta. Na jakim podłożu haftujesz (rodzaj/gramatura) i czy schodek zawsze idzie w tę samą stronę po pauzie/obcięciu?
M
MichalHafci
2026-03-06 07:56
U mnie taki „schodek” po pauzie/obcięciu najczęściej brał się nie z samego pliku, tylko z tego, że po zatrzymaniu zmienia się rozkład naprężeń: materiał i stabilizator minimalnie „puszczają”, a przy ponownym ruszeniu satyna/wypełnienie dociąga całość w inną stronę. Druga typowa rzecz to luz na układzie XY lub w samym mocowaniu ramki/tamborka — podczas szycia ciągle idzie w jednym kierunku, a po wznowieniu osie potrafią „usiąść” na luzie i wychodzi te 0,5–1 mm. Przy gęstych wypełnieniach i długich satynach dochodzi jeszcze ugięcie igły i inna reakcja na naprężenie nici po zmianie koloru (inna partia nici, inna siła hamulca, inna górna/dolna). Jeśli wzór ma dużo cięć i skoków, to miejsce, w którym zatrzymuje się głowica, bywa newralgiczne — czasem ten sam projekt bez pauzy wygląda idealnie, a po „stop/start” od razu widać przesunięcie. Pomaga porównać: ten sam haft z wyłączonym cięciem między elementami vs. z cięciem, bo wtedy szybciej widać, czy winny jest moment trimu czy ogólna stabilizacja w ramce. Zdarzało mi się też, że problem wychodził dopiero na większym polu haftu, bo im dalej od środka tamborka, tym łatwiej o mikroruch. To przesunięcie pojawia się zawsze w tym samym kierunku i na tych samych przejściach kolorów, czy jest losowe?