S
SublimJakub
2026-02-20 13:31

Przesunięcie haftu między kolorami po pauzie/obcięciu — skąd bierze się „schodek” 0,5–1 mm?

Cześć, SublimJakub z małej sp. z o.o. z branży poligrafii i personalizacji (haft + sublimacja). Na etapie wdrożenia nowej maszyny 1-głowicowej zauważyłem problem z rejestracją: po zatrzymaniu na chwilę, obcięciu nici albo zmianie koloru pojawia się delikatny „schodek” i kolejne kolory siadają obok o ok. 0,5–1 mm. Wzór ma ok. 25–35 tys. ściegów, sporo satyny i gęste wypełnienia, a zjawisko widać najmocniej na naszywkach (twill) i na czapkach 6-panelowych, mniej na bluzach. Co ciekawe, na krótkich projektach do 8–10 tys. ściegów prawie tego nie ma, a przy dłuższych wychodzi powtarzalnie w podobnym kierunku osi. Pracujemy na niciach poliestrowych 40 i igłach 75/11, prędkości raczej standardowe, a pliki są przygotowane w tym samym oprogramowaniu co wcześniej. Skąd najczęściej bierze się takie przesunięcie rejestracji po pauzie/trimie i jakie typowe przyczyny warto podejrzewać w maszynie lub w ustawieniach projektu?

Odpowiedzi (15)

M
MarekDTG
2026-02-20 14:17
Miałem podobne „schodki” i często wychodziło, że po pauzie/obcięciu coś minimalnie puszcza materiał albo rama łapie luz, więc następny kolor startuje już z inną pozycją. Na jakim stabilizatorze i naciągu pracujesz (rodzaj/gramatura + czy ramka trzyma pewnie bez przesuwu przy gęstych wypełnieniach)?
P
PiotrDTG
2026-02-20 16:24
"Miałem podobne „schodki” i często wychodziło, że po pauzie/obcięciu coś minimalnie puszcza materiał albo rama łapie luz, więc następny kolor startuje już z inną"
Też mi to wygląda na mechaniczny „mikroprzesuw” po przerwaniu cyklu, a nie błąd pliku: przy gęstej satynie i wypełnieniach potrafi się odezwać minimalne odpuszczenie materiału na stabilizatorze albo drobny luz w samym trzymaniu ramki i potem kolejny kolor startuje już z lekko inną bazą. Do tego dochodzi jeszcze kwestia naprężeń po ucięciu nici/zmianie koloru — jak haft jest „nabity” i trzyma w jedną stronę, to po pauzie potrafi puścić o ułamek milimetra i robi się schodek. U Ciebie 0,5–1 mm przy 25–35 tys. ściegów brzmi jak suma kilku małych rzeczy naraz: stabilizator, napięcie tkaniny w ramie i reakcja na gęstość (szczególnie przy szerokiej satynie). Na czym dokładnie to haftujesz (materiał + stabilizator/gramatura) i czy ramka po pauzie daje się minimalnie „kliknąć” w mocowaniu?
K
KarolDTG
2026-02-20 18:23
Cześć, miałem podobne „schodki” i czasem wychodziło, że to nie sam projekt, tylko zachowanie materiału w tamborku po pauzie/ucięciu. Dzieje się to zawsze w tym samym kierunku (np. zawsze w prawo/dół), czy raz tak, raz inaczej? I czy przesunięcie pojawia się bardziej po obcięciu nici, czy już po zwykłym krótkim stopie bez cięcia? Jakiego stabilizatora używasz i czy przy gęstych wypełnieniach nie widać, że materiał minimalnie „pływa” zanim maszyna ruszy z kolejnym kolorem? Jaką tkaninę haftujesz w tym wzorze?
K
KasiaLaser
2026-02-20 18:55
Cześć, taki „schodek” po pauzie/obcięciu często wychodzi nie z samego pliku, tylko z tego, że przy zatrzymaniu luzuje się minimalnie materiał w tamborku albo zmienia się napięcie (nić/podawanie), i maszyna wraca już z odrobinę inną pozycją pod obciążeniem gęstej satyny i wypełnień. Do tego dochodzi kompensacja pociągania (pull compensation) w programie i kierunek szycia: jeśli kolejny kolor startuje od innej strony pola, 0,5–1 mm robi się widoczne jako przesunięcie rejestracji. Miałem podobnie na wzorach 20–40 tys. ściegów, a najbardziej „zdradliwe” były miejsca, gdzie po cięciu nici pierwszy ścieg wchodził od razu w gęstą satynę, bo wtedy materiał dostaje strzał i ucieka. Jaka tkanina/stabilizacja i czy schodek idzie zawsze w tę samą stronę względem osi X/Y?
J
JakubDTG
2026-02-25 08:31
"Cześć, taki „schodek” po pauzie/obcięciu często wychodzi nie z samego pliku, tylko z tego, że przy zatrzymaniu luzuje się minimalnie materiał w tamborku albo zm"
Też bym szedł w tę stronę: u mnie taki mikroprzesuw po pauzie wychodził głównie z tego, że w tamborku albo na stabilizatorze robił się minimalny „oddech”, a przy pierwszych gęstych wejściach satyny po wznowieniu materiał dostawał inne obciążenie i rejestracja uciekała o ułamek milimetra. Sprawdzałeś, czy „schodek” zawsze idzie w tę samą stronę i czy pojawia się już po samym STOP/START bez obcięcia nici?
J
JakubHafci
2026-02-25 16:40
"Też bym szedł w tę stronę: u mnie taki mikroprzesuw po pauzie wychodził głównie z tego, że w tamborku albo na stabilizatorze robił się minimalny „oddech”, a prz"
Dokładnie, ten „oddech” w tamborku/stabilizatorze po pauzie potrafi się ujawnić dopiero przy pierwszym mocnym wejściu satyny i wtedy cała rejestracja się rozjeżdża o te 0,5–1 mm, zwłaszcza przy gęstych wypełnieniach i dłuższych przestojach. Pauza jest bardziej „twarda” (maszyna stoi z igłą w materiale / uniesiona stopka), czy raczej tylko obcięcie nici i szybkie wznowienie?
A
AdamLaser
2026-02-25 21:57
"Dokładnie, ten „oddech” w tamborku/stabilizatorze po pauzie potrafi się ujawnić dopiero przy pierwszym mocnym wejściu satyny i wtedy cała rejestracja się rozjeż"
Też mam wrażenie, że po pauzie materiał potrafi „odpuścić” w tamborku albo na stabilizatorze i dopiero przy pierwszym mocniejszym fragmencie (satyna, gęste wypełnienie) wychodzi ten mikroruch, więc kolejne kolory lądują obok. Czasem to wygląda jakby maszyna wróciła idealnie w punkt, ale tkanina już nie — szczególnie jeśli przed stopem było sporo naprężeń i potem wchodzi długi, ciągnący kierunek. Zauważyłeś, czy ten schodek zawsze idzie w tę samą stronę względem osi (X/Y), czy raz w lewo, raz w prawo?
T
TomekLaser
2026-03-03 07:55
"Cześć, taki „schodek” po pauzie/obcięciu często wychodzi nie z samego pliku, tylko z tego, że przy zatrzymaniu luzuje się minimalnie materiał w tamborku albo zm"
Też mam wrażenie, że to częściej wychodzi „z mechaniki” po zatrzymaniu niż z samego pliku — przy gęstej satynie/wypełnieniach łatwo o minimalne przestawienie pod obciążeniem, nawet jeśli na oko tamborek siedzi sztywno. 0,5–1 mm brzmi jak mikroruch materiału albo różnica w zachowaniu naciągu po wznowieniu (nić, podawanie, docisk stopki), i wtedy kolejny kolor „dojeżdża” już w trochę innym punkcie. Jeśli dzieje się głównie po obcięciu lub zmianie koloru, to pasuje do momentu, w którym układ jest odciążony i wraca na napięciu. Masz ten schodek zawsze w tym samym kierunku (np. tylko w osi X albo Y), czy losowo?
M
MagdaLaser
2026-02-20 22:38
Najczęściej taki „schodek” po pauzie/obcięciu/zmianie koloru wychodzi z mikroprzesunięcia materiału w tamborku (naprężenie, stabilizacja, klej/folia, „odprężenie” po postoju) albo z tego, że po wznowieniu maszyna łapie minimalnie inne napięcie nici i pierwszy odcinek satyny/wypełnienia dociąga tkaninę w bok. Na jakim materiale i stabilizacji haftujesz (rodzaj tkaniny, podkład/folia, klej) i czy ten sam wzór bez przerw też trzyma rejestrację?
J
JakubLaser
2026-02-21 10:56
To „przesunięcie po pauzie” często bierze się z tego, że po zatrzymaniu i ponownym ruszeniu materiał minimalnie się rozpręża albo przesuwa w tamborku, zwłaszcza przy gęstych wypełnieniach i satynie, gdzie narasta naprężenie i ściąganie. Drugi trop to różnica w napięciu nici/górnej–dolnej po obcięciu lub przy zmianie koloru (inna nitka, inna szpulka, inny opór na prowadnikach), przez co pierwsze kilkadziesiąt ściegów po starcie potrafi „pociągnąć” w bok. Zdarza się też, że sama pauza powoduje mikro-luz na napędzie X/Y albo reakcję na czujnik/hamulec tamborka i maszyna wraca minimalnie inaczej niż zatrzymała. To widać szczególnie na dużych, zbitych elementach, gdzie każdy ułamek milimetra się sumuje i potem kolejny kolor siada obok. Po czym dokładnie widzisz schodek: na krawędzi satyny, na wypełnieniu, czy na obrysie (i czy zawsze w tym samym kierunku)?