I
IwonaM
2026-04-14 21:24

Sublimacja na poliestrze: dlaczego nadruk wychodzi ciemniejszy na brzegach, a jaśniejszy w środku?

Czy ktoś spotkał się z tym, że po sublimacji na białym poliestrze ten sam projekt ma wyraźnie ciemniejsze krawędzie i trochę jaśniejszy środek? Problem widać głównie na pełnych tłach, zwłaszcza granacie i czerwieni, przy formacie około 30 x 40 cm. Na wydruku z drukarki apla wygląda równo, różnica pojawia się dopiero po zdjęciu z prasy. Dzieje mi się to mniej więcej na 7–8 sztukach z partii 20 koszulek, więc nie jest to jednorazowy przypadek. Zastanawiam się, skąd bierze się taka nierówna intensywność koloru po transferze.

Odpowiedzi (5)

M
MagdaGrawer
2026-04-14 21:40
To częściej wygląda na nierówny docisk albo temperaturę na płycie niż na sam wydruk, bo przy pełnej apli środek potrafi dostać trochę mniej energii niż brzegi i wtedy wychodzi właśnie jaśniejszy. Masz może sprawdzone, czy to dzieje się zawsze w tym samym miejscu prasy?
K
KasiaSublim
2026-04-15 07:02
Brzmi jak nierówny docisk albo rozkład temperatury na płycie prasy, bo przy pełnej apli środek często „nie dobija” tak samo jak krawędzie i wtedy kolor po transferze wychodzi bledszy; czasem dokłada się też wilgoć w materiale albo papier, który przy większym formacie minimalnie pracuje w środku. Masz to tylko na jednej prasie i zawsze w tym samym miejscu blatu?
M
MagdaHafci
2026-04-15 07:16
"Brzmi jak nierówny docisk albo rozkład temperatury na płycie prasy, bo przy pełnej apli środek często „nie dobija” tak samo jak krawędzie i wtedy kolor po trans"
Mam bardzo podobne obserwacje przy większych aplach i u mnie najczęściej wychodziło, że środek płyty trzymał trochę inną temperaturę niż brzegi, mimo że sama prasa „na papierze” wyglądała na ustawioną dobrze. Do tego przy poliestrze z jednej partii kilka sztuk potrafi zachowywać się inaczej, bo materiał łapie minimalną wilgoć albo inaczej się układa pod prasą i wtedy właśnie granat czy czerwień od razu pokazują różnicę. U mnie sporo wyjaśnił prosty test z paskami papieru/termometrem w kilku punktach oraz krótkie podsuszenie koszulki przed transferem, bo problem nie wychodził na każdej sztuce, tylko właśnie losowo w części partii. Sprawdzałeś, czy ten efekt powtarza się zawsze w tym samym miejscu płyty?
J
JakubHafci
2026-04-15 07:52
Miałem bardzo podobny efekt i u mnie winna była nierówna temperatura albo docisk na płycie prasy, szczególnie przy większej aplach wychodzi to właśnie jako ciemniejsze brzegi i bledszy środek. Czasem dochodzi też kwestia samego materiału, bo poliester z jednej partii potrafi mieć lekko inną gęstość albo wykończenie i wtedy kilka sztuk „odjeżdża”, mimo że ustawienia są te same. Sprawdziłbym jeszcze, czy poduszka silikonowa albo filc pod koszulką nie są już miejscami ubite, bo to też daje taki rozkład nasycenia. Masz ten efekt zawsze w tym samym miejscu płyty, czy losowo?
M
MagdaSublim
2026-04-15 07:57
To częściej wygląda na nierówny docisk albo rozkład temperatury w prasie niż na sam wydruk, bo przy pełnej apli środek potrafi „oddać” mniej barwnika niż brzegi, zwłaszcza przy większym formacie. Masz pod te koszulki papier ochronny albo podkład, który zostawia trochę luzu na środku?