G
GrawerMarek
2026-04-15 18:50

Laser CO₂: dlaczego grawerowane okręgi wychodzą jako elipsy i mają różny wymiar w osiach X/Y?

Podczas grawerowania prostych kształtów na laminacie grawerskim zauważyłem, że okręgi i małe otwory wychodzą lekko spłaszczone, jakby układ pracował inaczej w osi X niż w osi Y. Problem jest najbardziej widoczny przy drobnych elementach, gdzie różnica wymiaru wynosi około 0,2–0,4 mm i powtarza się na kolejnych detalach. Kontury prostokątne wyglądają poprawnie na pierwszy rzut oka, natomiast koła, łuki i narożniki zaokrąglone tracą geometrię. Czy takie zniekształcenie wynika częściej z ustawień kroków i skali, napięcia pasków, czy z luzów mechanicznych w prowadzeniu? Chciałbym ustalić, od czego w pierwszej kolejności może brać się taki efekt w laserze CO₂.

Odpowiedzi (4)

K
KasiaHafci
2026-04-15 20:06
Miałem bardzo podobny objaw w CO₂ i u mnie finalnie wyszło, że maszyna nie była równo skalibrowana w osiach, a do tego dochodził lekki luz albo różne napięcie pasków X/Y. Przy prostokątach długo tego nie widać, bo oko łatwo to przepuszcza, ale na małych okręgach od razu wychodzi, że jedna oś jedzie minimalnie inaczej niż druga. Czasem dokłada się do tego jeszcze zbyt duża prędkość albo luzy na prowadzeniu głowicy, wtedy na drobnicy elipsa robi się jeszcze bardziej widoczna. Sprawdzałeś, czy przy teście kwadratu 20x20 i koła o tej samej średnicy różnica wychodzi zawsze w tej samej osi?
M
MichalDTG
2026-04-15 20:22
"Miałem bardzo podobny objaw w CO₂ i u mnie finalnie wyszło, że maszyna nie była równo skalibrowana w osiach, a do tego dochodził lekki luz albo różne napięcie p"
Też bym szedł właśnie w tym kierunku, bo przy takich objawach najczęściej nakładają się dwie rzeczy naraz: skala osi i mechanika. Jeśli X i Y mają choć minimalnie inną rzeczywistą drogę na krok albo jedna oś ma delikatny luz, to na małych okręgach od razu robi się elipsa, podczas gdy prostokąty potrafią jeszcze wyglądać „normalnie”. Do tego przy laminacie grawerskim widać to szczególnie wyraźnie, bo detal jest mały i każda różnica rzędu kilku dziesiątych od razu rzuca się w oczy. Sprawdzałeś osobno test wymiaru 10x10 i 50x50 mm w obu osiach, żeby zobaczyć, czy błąd jest stały czy rośnie z długością?
J
JakubSublim
2026-04-15 20:45
Brzmi jak klasyczny problem z kalibracją kroków albo lekkim luzem/paskiem w jednej osi, dlatego prostokąty jeszcze „udają”, a na okręgach od razu widać różnicę X/Y. Sprawdzałeś, czy ten sam wymiar elipsy wychodzi tak samo przy różnych prędkościach i kierunkach grawerowania?
J
JakubGrawer
2026-04-15 20:53
To nie zawsze musi oznaczać, że masz inną skalę w X i Y, bo przy małych okręgach podobny efekt często daje też luźny pasek, lekki luz na wózku albo różnica w przyspieszeniu między osiami. Prostokąty potrafią wyglądać dobrze, a dopiero koła i małe otwory pokazują problem, bo tam od razu widać każdą niedokładność przy zmianie kierunku. Jeśli błąd powtarza się w zakresie 0,2–0,4 mm, to sprawdziłbym jeszcze osobno kalibrację kroków w obu osiach i czy problem jest taki sam przy wolniejszym grawerze. Robiłeś próbę z dużym i małym okręgiem przy tej samej prędkości?