S
SublimJakub
2026-02-15 18:18

Pasy na wydruku w Mimaki CJV150 mimo czyszczeń – głowica czy stacja serwisowa?

Cześć, prowadzę małą sp. z o.o. w branży personalizacji (odzież i gadżety) i od dwóch lat pracuję na Mimaki CJV150 (ekosolwent) przy produkcji krótkich serii. Od około tygodnia pojawiły się wyraźne pasy i miejscowe ubytki w pełnych aplach, a test dysz raz wygląda prawie dobrze, a po kilku metrach znowu „ucieka” część kanałów. Drukuję najczęściej 720×1440 w 8-pass, atramenty OEM, wilgotność w hali ~45%, a problem nasila się po dłuższym postoju overnight. Wymieniłem wiper, wyczyściłem okolice cap top i sprawdziłem podciśnienie na stacji, ale bez trwałej poprawy, a w międzyczasie już poszło ok. 1200 zł na części i przestoje. Czy takie objawy bardziej wskazują na zużyty cap top/stację serwisową (nieszczelność, słabe zaciąganie), czy na problem z damperami albo samą głowicą? Jakie konkretne symptomy w teście dysz lub zachowaniu podczas czyszczeń pozwalają to odróżnić, zanim zdecyduję się na wizytę serwisu (koszt rzędu 1500–2500 zł)?

Odpowiedzi (12)

T
TomekLaser
2026-02-26 22:45
"Też mi się to bardziej klei z tematem „utrzymania” tuszu niż z samą głowicą, bo przy uszkodzonej głowicy zwykle widać to konsekwentnie w teście dysz, a tu wyglą"
Też mam podobne skojarzenie jak Ty, że to wygląda bardziej na problem z podawaniem/utrzymaniem atramentu niż na „twarde” uszkodzenie głowicy, bo ta loteria w teście dysz i to, że po kilku metrach nagle znika konkretny kanał, brzmi jak coś, co raz trzyma podciśnienie, a raz je gubi. Jakby układ chwilowo łapał stabilność po czyszczeniu, a potem w trakcie dłuższego ciągu coś się rozjeżdżało i kanał dostaje przerwę w zasilaniu. Masz wrażenie, że to dzieje się zawsze na tym samym kolorze/kanałach, czy rotuje? I czy pasy w pełnych aplach pojawiają się od razu, czy dopiero po jakimś czasie druku? Przy takich objawach ciekawi mnie też, czy problem nasila się, gdy masz więcej dłuższych wydruków pod rząd, czy potrafi wyskoczyć nawet na krótkiej robocie. No i ta wilgotność w hali — podasz mniej więcej ile masz % i czy w ostatnim tygodniu coś się w tym zmieniło (sezonowo/ogrzewanie)? Jedno pytanie: kiedy ostatnio była robiona wymiana/weryfikacja elementów przy stacji serwisowej (cap/top, wężyki) i czy od tamtej pory były podobne „ucieczki” kanałów?
M
MichalSublim
2026-02-25 08:40
Brzmi jak sytuacja, gdzie na początku jeszcze „trzyma”, a potem w trakcie druku coś się rozjeżdża i stąd te pasy/ubytki w aplach mimo czyszczeń. Podasz proszę, jakie masz realnie warunki w hali (temperatura i wilgotność w %) i czy w tym tygodniu coś się zmieniło w eksploatacji: dłuższe postoje, nowa partia atramentu, ruszane media albo przewody? I czy te braki dotyczą zawsze tych samych kanałów na teście dysz, czy „wędrują” między kolorami? Na koniec: jak wygląda wiper i cap top — są czyste i równomiernie „mokre”, czy widać zaschnięcia/mazanie?