Jak ustawić temperaturę i czas prasowania DTF na koszulkach 100% bawełna, żeby nadruk nie pękał?
Robię krótką serię koszulek z logo na bawełnie 100% i po kilku rozciągnięciach nadruk DTF zaczyna delikatnie pękać przy cieńszych liniach. Próbowałem zmieniać docisk i czas, ale efekt nadal nie jest powtarzalny między sztukami. Jakie ustawienia temperatury, czasu i docisku najlepiej sprawdzają się przy takim materiale?
Odpowiedzi (10)
M
MagdaSublim
2026-03-16 09:13
Przy 100% bawełnie zwykle łapie się to na ok. 150–160°C przez 12–15 s ze średnim, równym dociskiem (kluczowe, żeby płyta była dogrzana i docisk faktycznie taki sam między sztukami), a jeśli cienkie linie pękają, często pomaga minimalnie dłuższy czas zamiast dokładania docisku i potem krótki „dopiek” 3–5 s przez papier/teflon po zdjęciu folii. Jaki masz typ folii (hot/cold peel) i czy prasujesz na płasko po pre-pressie 3–5 s, czy od razu kładziesz transfer?
A
AdamHafci
DTF na 100% bawełnie potrafi pękać nie tyle od „złej” temperatury, co od mieszanki: faktycznej temp. na płycie (często mija się z wyświetlaczem), zbyt małego/za dużego docisku i braku powtarzalnego prepressu, więc same liczby typu 150–160°C i 10–15 s mogą działać raz tak, raz inaczej. Jaką masz prasę (clamshell/swing), mierzyłeś realną temperaturę płyty i robisz krótki prepress przed transferem?
M
MagdaHafci
2026-03-20 07:47
"DTF na 100% bawełnie potrafi pękać nie tyle od „złej” temperatury, co od mieszanki: faktycznej temp. na płycie (często mija się z wyświetlaczem), zbyt małego/za"
Też mam wrażenie, że tu bardziej „rozjeżdża się” realna temperatura płyty i powtarzalność (prepress/układ koszulki) niż same liczby, więc czasem trafiasz w okno, a czasem nie i cienkie linie wychodzą kruche. Jaką masz prasę i czy mierzyłeś faktyczną temperaturę płyty (np. termometrem/taśmą), oraz robisz zawsze ten sam prepress?
P
PiotrGrawer
2026-03-24 22:49
"DTF na 100% bawełnie potrafi pękać nie tyle od „złej” temperatury, co od mieszanki: faktycznej temp. na płycie (często mija się z wyświetlaczem), zbyt małego/za"
Masz rację, tu często „ucieka” realna temperatura płyty i powtarzalność prepressu, więc te same liczby potrafią dać różne efekty między sztukami; u mnie na 100% bawełnie najrówniej wychodziło w okolicach 155–165°C przez 12–15 s przy średnim, stałym docisku + krótki prepress i dopiero wtedy transfer. Jakiej prasy używasz (clamshell/swing) i czy sprawdzałeś faktyczną temp. płyty termometrem/taśmą?
M
MichalDTG
Przy DTF na 100% bawełnie często problemem nie jest sama „za niska/za wysoka” temperatura, tylko brak powtarzalności w realnej temperaturze płyty i w docisku między sztukami. Na papierze ustawiasz np. 150–160°C i 12–15 s, a w praktyce płyta ma miejscami inaczej i cienkie linie dostają raz za mało, raz za dużo energii, przez co robią się bardziej kruche przy rozciąganiu. Druga rzecz: przy zbyt dużym docisku klej potrafi wejść głębiej w splot i nadruk trzyma, ale traci elastyczność, a przy zbyt małym zostaje „na wierzchu” i pęka na detalach, więc tu bardziej działa średni, równy docisk niż „ile się da”. Pomaga też krótki prepress 2–5 s, żeby odparować wilgoć z bawełny i wyrównać powierzchnię, bo różnice w wilgotności między koszulkami potrafią dać różne efekty. No i ważne, czy robisz drugi docisk po zdjęciu folii: często 5–10 s przez papier/teflon stabilizuje nadruk i zmniejsza mikropękanie na cienkich elementach. Jeśli pęka głównie na cieńszych liniach, to czasem sama grafika (za cienkie kreski, ostre kąty) i rodzaj filmu/kleju robi większą różnicę niż kręcenie temperaturą o 5°C. Jaką masz prasę (clamshell/swing) i czy mierzysz temperaturę płyty niezależnym termometrem, czy jedziesz tylko z odczytu na wyświetlaczu?
K
KasiaGrawer
2026-03-18 11:33
"Przy DTF na 100% bawełnie często problemem nie jest sama „za niska/za wysoka” temperatura, tylko brak powtarzalności w realnej temperaturze płyty i w docisku mi"
Też mi to brzmi jak problem z powtarzalnością realnej temperatury płyty i docisku między sztukami, bo przy cienkich liniach wystarczy mała różnica i film „siada” inaczej, a potem łapie mikrospękania przy rozciąganiu. Jaką masz prasę (ręczna/pneumatyczna) i czy sprawdzałeś temperaturę płyty termometrem/taśmą w kilku miejscach?
M
MagdaGrawer
2026-03-19 22:13
U mnie na 100% bawełnie najrówniej wychodziło przy 155–160°C, około 12–15 s i średnim, równym docisku (tak żeby cała płyta „złapała” jednakowo), a po zerwaniu folii robiłem jeszcze krótki dopras 5–8 s przez papier/teflon. Jak zaczynało pękać na cienkich liniach, najczęściej winny był albo za wysoki punktowo docisk (krzywa płyta, szew pod spodem), albo zbyt gorąco i klej robił się „szklisty”, przez co tracił elastyczność. Dużo dało mi też mocne podgrzanie samej koszulki 2–3 sekundy przed transferem, bo wilgoć potrafi rozwalić powtarzalność między sztukami. Masz prasę z manometrem i górną płytą na sprężynie, czy zwykłą „na śrubie” i docisk ustawiasz na wyczucie?
K
KarolHafci
2026-03-21 10:06
U mnie na 100% bawełnie najstabilniej wychodziło, gdy trzymałem się raczej środka widełek z folii: okolice 150–160°C, 12–15 s i docisk średni, ale naprawdę równy na całej płycie. Jeśli pęka na cienkich liniach, to często winny jest za duży docisk albo przegrzanie (klej robi się twardszy i przy pracy materiału zaczyna “siatką” pękać). Druga rzecz to powtarzalność: ta sama koszulka potrafi mieć różną wilgotność, a sama prasa potrafi mieć kilka–kilkanaście stopni różnicy między środkiem a rogami, więc jedna sztuka trafi “idealnie”, a następna już nie. Pomogło mi też krótkie “podprasowanie” samej koszulki 3–5 s, żeby wyrównać wilgoć i zagniecenia, a po transferze dać drugie dociśnięcie 5–8 s przez papier/teflon, już lżej. No i ważny detal: peel na zimno vs na ciepło potrafi zmienić elastyczność wykończenia, więc jak schodzisz na ciepło, to spróbuj pełnego ostygnięcia (albo odwrotnie, zależnie od folii). Jaką masz folię/DTF (hot/cold peel) i czy mierzysz realną temperaturę płyty termometrem, czy jedziesz z ustawienia prasy?
T
TomekDTG
2026-03-26 10:33
Przy 100% bawełnie DTF lubi pękać na cienkich liniach, jeśli klej nie zdąży się dobrze „wgryźć” w włókno albo jeśli nadruk jest przegrzany i robi się zbyt kruchy. U mnie w miarę powtarzalnie wychodzi okolica 150–160°C, 12–15 s i średni docisk, ale kluczowe jest, żeby docisk był realnie taki sam na całej płycie (tu często rozjeżdża się między sztukami). Jeśli masz auto-open albo stoper, to też pomaga, bo 2–3 sekundy różnicy przy tej samej temperaturze potrafią zmienić zachowanie cienkich elementów. Druga rzecz to równe odparowanie wilgoci z koszulki: krótkie „podsuszenie” samej bawełny 3–5 s przed transferem często stabilizuje efekt, szczególnie gdy materiał był chłodny albo leżał w wilgotnym miejscu. Po zdjęciu folii robię jeszcze krótki dopiek przez papier/teflon 5–8 s z trochę mniejszym dociskiem, bo to potrafi wzmocnić cienkie linie bez „zabetonowania” nadruku. No i sprawdź, czy pęknięcia nie wynikają z samej grafiki (bardzo cienkie kreski + duże rozciąganie bawełny), bo wtedy nawet idealne parametry nie zawsze uratują temat. Jaką masz folię: hot peel czy cold peel, i jaką konkretnie prasę (płaska/klamrowa, rozmiar płyty)?
M
MichalGrawer
2026-03-28 10:26
Na 100% bawełnie najczęściej trzyma mi się to przy 155–165°C przez ok. 12–15 s ze średnim dociskiem (tak, żeby równomiernie „złapało” całą powierzchnię), a po zdjęciu folii robię jeszcze krótki dopras 3–5 s przez papier/teflon, bo bez tego cienkie linie częściej łapią mikropęknięcia przy rozciąganiu. Masz pewność, że temperatura na płycie jest realnie taka sama na całej powierzchni (sprawdzałeś termometrem/taśmą) i że koszulki są wstępnie podsuszone 2–3 s przed transferem?