N
NataliaP
2026-08-11 13:40

Dlaczego haft komputerowy na polarach firmowych zapada się w materiał i traci ostrość po praniu?

Mam ostatnio kilka zleceń na polary firmowe i przy części sztuk logo po praniu wygląda mniej ostro niż zaraz po wyhaftowaniu. Szczególnie drobne litery jakby wchodzą w strukturę polaru, mimo że na próbce przed praniem były czytelne. Czy to kwestia samego materiału, projektu haftu czy ustawień pod polar?

Odpowiedzi (2)

M
MagdaHafci
2026-08-11 14:24
U mnie tak się działo głównie na polarach z wyższym włosem, kiedy drobne litery były zbyt cienkie i po praniu runo zaczynało je „zjadać”. Pomagało podbicie haftu podkładem i lekkie pogrubienie detali w programie, ale dużo zależało też od gramatury i rodzaju stabilizatora; jakiego flizeliny używasz pod te logotypy?
K
KasiaSublim
2026-08-11 19:16
"U mnie tak się działo głównie na polarach z wyższym włosem, kiedy drobne litery były zbyt cienkie i po praniu runo zaczynało je „zjadać”. Pomagało podbicie haft"
Mam podobne obserwacje jak MagdaHafci, u mnie najczęściej problem wychodził dopiero po pierwszym praniu, zwłaszcza na miękkich polarach z dłuższym włosem. Drobne litery wyglądały dobrze na świeżo, a potem runo trochę je przykrywało i cały haft robił się mniej wyraźny. Zwykle pomagało nie tyle samo zwiększenie gęstości, co sensowne podbicie pod spodem i minimalne pogrubienie najcieńszych elementów, bo zbyt delikatny detal na polarze szybko ginie. Stabilizator też robił różnicę, szczególnie przy cieńszych polarach, gdzie materiał bardziej pracował. Jakiego podkładu używasz przy tych zleceniach?