Sublimacja na kubkach: jaki papier transferowy nie zostawia cienia po krawędzi nadruku?
Prowadzę małą pracownię personalizacji jako jednoosobowa działalność i coraz częściej robię krótkie serie kubków reklamowych dla lokalnych firm. Drukuję sublimacją na gotowych kubkach z powłoką, zwykle po 20–60 sztuk na zamówienie, ale przy jasnych projektach zaczyna być widoczny delikatny cień po krawędzi papieru transferowego. Najbardziej wychodzi to na dużych białych tłach z małym logo albo cienkim tekstem, gdzie klient ogląda kubek z bliska. Testowałem już dwa rodzaje papieru z podobnej półki cenowej, około 45–70 zł za paczkę, i różnica nie jest dla mnie jednoznaczna. Nie wiem, czy problem bardziej wynika z rodzaju papieru, taśmy termicznej, powłoki kubka czy samego docisku w prasie. Jestem na etapie porządkowania materiałów do stałej produkcji i nie chciałbym kupować większych zapasów w ciemno. Jakiego papieru transferowego do sublimacji na kubkach używacie, jeśli zależy Wam na braku śladów po krawędziach i stabilnym efekcie przy małych seriach?
Odpowiedzi (8)
J
JakubSublim
2026-08-10 18:44
U mnie taki cień po krawędzi częściej wynikał nie z samego papieru, tylko z połączenia za dużego docisku, wilgoci w papierze i zbyt ostro uciętej krawędzi. Przerabiałem to na jasnych projektach, zwłaszcza tam, gdzie nadruk był mały, a kartka obejmowała większy fragment kubka. Pomogło mi przechowywanie papieru w zamkniętym opakowaniu i krótkie podsuszenie arkusza przed transferem, bo wilgoć potrafi zrobić lekką obwódkę. Druga rzecz to przycinanie papieru z większym marginesem albo delikatne zaokrąglenie narożników, żeby krawędź nie odciskała się tak punktowo. Z papierów lepiej sprawdzały mi się cieńsze, szybkoschnące do sublimacji, bo grubsze potrafiły zostawić wyraźniejszy ślad przy mocnym docisku. Jeśli używasz taśmy, też sprawdź, czy nie trzyma zbyt blisko obszaru nadruku, bo czasem zostaje subtelna różnica połysku. U mnie po zmniejszeniu docisku i skróceniu czasu o kilka sekund problem prawie zniknął. Na jakiej prasie i przy jakich parametrach teraz robisz te kubki?
K
KarolLaser
2026-08-10 18:51
"U mnie taki cień po krawędzi częściej wynikał nie z samego papieru, tylko z połączenia za dużego docisku, wilgoci w papierze i zbyt ostro uciętej krawędzi. Prze"
Jakub, ten trop z dociskiem i wilgocią brzmi sensownie, bo u mnie cień też wychodzi głównie przy jasnych, pustych projektach. Suszysz papier przed prasowaniem albo zmieniasz docisk zależnie od wielkości grafiki?
J
JakubDTG
2026-08-10 18:56
Ten cień często nie wynika z samego papieru, tylko z połączenia zbyt mocnego docisku, za długiego czasu albo lekkiego „wprasowania” krawędzi arkusza w powłokę kubka. U mnie mniej śladów dawał cieńszy papier sublimacyjny z szybkim oddawaniem tuszu i przycięcie go tak, żeby krawędź nie kończyła się dokładnie w widocznym miejscu projektu. Przy jasnych nadrukach pomaga też minimalne odsunięcie grafiki od krawędzi papieru i test na niższym docisku, bo kubek i powłoka potrafią różnie reagować. Jakiej prasy używasz i przy jakich ustawieniach czasu, temperatury i docisku?
M
MagdaSublim
2026-08-10 19:27
"Ten cień często nie wynika z samego papieru, tylko z połączenia zbyt mocnego docisku, za długiego czasu albo lekkiego „wprasowania” krawędzi arkusza w powłokę k"
JakubDTG dobrze to ujął, bo sam papier bywa tylko częścią problemu. Przy jasnych grafikach cień po brzegu arkusza często wychodzi wtedy, gdy prasa trochę za mocno „odciska” papier w powłoce, zwłaszcza przy dłuższym czasie grzania. U mnie pomagało zejście minimalnie z dociskiem i używanie papieru, który szybko oddaje tusz, ale bez przesadnie grubej struktury. Sprawdziłbym też, czy cień pojawia się dokładnie w miejscu krawędzi papieru, czy raczej tam, gdzie kończy się mata/grzałka kubkowa. Jakiej prasy i parametrów teraz używasz?
J
JakubLaser
2026-08-10 21:18
"JakubDTG dobrze to ujął, bo sam papier bywa tylko częścią problemu. Przy jasnych grafikach cień po brzegu arkusza często wychodzi wtedy, gdy prasa trochę za moc"
MagdaSublim, też mam podobne obserwacje, że papier często tylko ujawnia problem, a nie zawsze jest jego główną przyczyną. U mnie przy jasnych projektach cień po krawędzi zmniejszył się, kiedy lekko odpuściłem docisk i pilnowałem, żeby papier nie był większy niż trzeba, bo szeroki margines potrafił zostawić ślad. Dużą różnicę zrobiło też dokładne przycięcie rogów i mocowanie taśmą tak, żeby arkusz nie pracował przy zamykaniu prasy. Jakiego czasu i temperatury używasz przy tych kubkach?
M
MichalDTG
2026-08-10 19:10
U mnie taki cień częściej wynikał nie z samej marki papieru, tylko z docisku i tego, że krawędź arkusza lekko „pracowała” na powłoce kubka przy dłuższym grzaniu. Pomogło przycinanie papieru z większym zapasem poza obszarem grafiki i zaokrąglanie rogów, żeby nie było ostrej linii odcięcia. Przy jasnych projektach sprawdzał się też cieńszy papier sublimacyjny o szybkim oddawaniu tuszu, ale bez przesadnego podbijania czasu w prasie. Masz ten ślad dokładnie w miejscu krawędzi papieru, czy bardziej tam, gdzie kończy się zadruk?
A
AdamLaser
2026-08-10 21:14
Ten cień często nie wynika z samego papieru, tylko z docisku, temperatury albo minimalnego odciśnięcia krawędzi arkusza w powłoce kubka. U mnie lepiej sprawdzał się cieńszy papier do sublimacji z szybkim oddawaniem tuszu, docięty możliwie blisko grafiki, ale bez ostrej krawędzi dokładnie w miejscu widocznego tła. Przy jasnych projektach pomaga też zmniejszenie docisku i pilnowanie, żeby papier nie był zawilgocony, bo wtedy potrafi mocniej „przyssać się” do powłoki. Jakiej prasy używasz i przy jakich parametrach grzejesz kubki?
M
MarekGrawer
2026-08-12 15:08
U mnie taki cień częściej wynikał nie z samego papieru, tylko z połączenia zbyt mocnego docisku, temperatury i ostrej krawędzi arkusza. Przy jasnych projektach pomagało przycinanie papieru z większym zapasem poza obszarem grzania albo lekkie zaokrąglenie rogów, żeby krawędź nie odciskała się punktowo. Różnice między papierami też są, bo te cieńsze i bardzo sztywne potrafią zostawić ślad szybciej niż papier bardziej „miękki” w pracy. Sprawdzałbym papiery szybkoschnące pod sublimację, ale na konkretnych kubkach, bo powłoki też potrafią różnie reagować. Jeśli logo jest małe na dużym białym tle, czasem lepiej zrobić mniejszy kawałek papieru tylko pod grafikę, ale tak, żeby taśma i krawędź nie wypadały w najbardziej widocznym miejscu. U mnie znaczenie miała też taśma termiczna, bo zbyt mocno naciągnięty papier robił delikatny rant po wygrzaniu. Przy seriach po kilkadziesiąt sztuk zrobiłbym próbę na 2–3 papierach przy tym samym pliku i zmieniał tylko docisk oraz czas, inaczej trudno wyłapać winowajcę. Na jakiej temperaturze i czasie teraz wygrzewasz te kubki?