Dlaczego haft komputerowy na elastycznych bluzach medycznych pęka przy rozciąganiu materiału?
Prowadzę jednoosobową pracownię reklamową i dostałem zlecenie na haft logo dla małej przychodni rehabilitacyjnej. Chodzi o 38 bluz medycznych z mieszanki poliestru, bawełny i elastanu, a wartość całego zamówienia to około 2400 zł netto. Logo ma około 9 cm szerokości i jest haftowane na lewej piersi, mniej więcej w miejscu, które mocno pracuje przy zakładaniu i ruchu ręką. Po pierwszym przymierzeniu przez personel kilka sztuk wygląda dobrze na wieszaku, ale po rozciągnięciu materiału widać drobne pęknięcia w nitkach i lekkie rozjechanie konturu. Klient pyta, czy to wada haftu, problem z dzianiną, czy po prostu taki efekt przy elastycznej odzieży medycznej. Nie miałem wcześniej większej partii takich bluz, bo najczęściej haftuję polówki, bluzy i odzież roboczą bez elastanu. Czy ktoś spotkał się z tym, że haft komputerowy na elastycznych bluzach medycznych pęka albo traci kształt podczas normalnego noszenia?
Odpowiedzi (9)
K
KasiaLaser
2026-08-02 22:36
A jaki stabilizator i gęstość ściegu były użyte przy tym hafcie? Przy elastanie czasem problemem nie jest samo logo, tylko to, że haft usztywnia jedno miejsce, a materiał wokół dalej mocno pracuje.
P
PiotrSublim
2026-08-02 22:41
"A jaki stabilizator i gęstość ściegu były użyte przy tym hafcie? Przy elastanie czasem problemem nie jest samo logo, tylko to, że haft usztywnia jedno miejsce, "
Kasia dobrze kieruje temat, bo przy takich bluzach sama mieszanka z elastanem potrafi mocno zmienić zachowanie haftu. Jeśli logo ma 9 cm i siedzi na lewej piersi, to ono zaczyna działać jak sztywna łatka na materiale, który normalnie rozciąga się w kilku kierunkach. Przy zbyt gęstym wypełnieniu albo mocnym podkładzie ściegi nie mają gdzie pracować i przy zakładaniu bluzy naprężenie idzie właśnie po nitkach. Efekt pękania może też wyjść dopiero po przymiarce, bo na tamborku wszystko wygląda poprawnie, a na ciele materiał układa się zupełnie inaczej. Sprawdziłbym też, czy logo nie ma dużych pól satyny albo pełnego wypełnienia bez przerw, bo to na elastycznej odzieży często robi problem. Czasem pomaga lżejsza digitalizacja, mniej ściegu i podkład dobrany tak, żeby stabilizował haft, ale nie robił z tego miejsca pancerza. Do tego dochodzi naprężenie nici i samo mocowanie w tamborku, bo jeśli materiał był naciągnięty podczas haftowania, po zdjęciu może dodatkowo ściągnąć wzór. Jakiego typu podkładu użyłeś: odrywanego, wycinanego czy elastycznego?
K
KasiaGrawer
2026-08-03 09:20
"Kasia dobrze kieruje temat, bo przy takich bluzach sama mieszanka z elastanem potrafi mocno zmienić zachowanie haftu. Jeśli logo ma 9 cm i siedzi na lewej piers"
PiotrSublim dobrze to ujął, bo przy takich bluzach problem często nie leży w samej nici, tylko w tym, że haft robi się dużo mniej elastyczny niż materiał pod spodem. Miałem podobną sytuację przy odzieży medycznej z elastanem i dopiero po przymiarkach wyszło, że logo na stole wyglądało idealnie, a na człowieku zaczynało się „łamać” przy ruchu barkiem. U mnie winna była za duża gęstość haftu i zbyt mocne usztywnienie flizeliną, przez co całość pracowała jak naszywka. Przy logo 9 cm na piersi każdy pełny wypełniony element może już robić sporą różnicę, szczególnie jeśli wzór ma tło albo grube satyny. Pomogło odchudzenie programu, zmiana części wypełnień na rzadsze i test na realnie rozciągniętym materiale, a nie tylko na płasko w tamborku. Zdarzało mi się też przesunąć logo minimalnie wyżej albo bliżej środka, jeśli klient się zgadzał, bo tam bluza mniej ciągnęła przy zakładaniu. Sprawdziłbym też, czy materiał nie był za mocno naciągnięty w tamborku, bo po zdjęciu potrafi się cofnąć i wtedy haft od razu dostaje naprężenia. Jakiej flizeliny użyłeś pod spód: odrywanej, ciętej czy elastycznej?
K
KarolHafci
2026-08-03 08:06
"A jaki stabilizator i gęstość ściegu były użyte przy tym hafcie? Przy elastanie czasem problemem nie jest samo logo, tylko to, że haft usztywnia jedno miejsce, "
Kasia dobrze łapie trop, bo przy takiej mieszance sama stabilizacja i gęstość potrafią zrobić z logo sztywną łatę na pracującym materiale. Jaki był podkład i czy haft był robiony standardową gęstością, czy coś było luzowane pod elastan?
A
AnnaGrawer
2026-08-02 22:39
Na elastycznej bluzie zwykły, gęsty haft robi się praktycznie nierozciągliwą łatą, więc przy pracy materiału pęka nić albo marszczy się tkanina wokół logo. Sprawdziłbym gęstość projektu, rodzaj podkładu i naprężenie nici, bo przy 9 cm na lewej piersi może być po prostu za ciężko jak na ten materiał; jakim podkładem to stabilizowałeś?
M
MichalDTG
2026-08-03 10:34
Przy elastycznych bluzach haft często pęka nie przez samą nić, tylko przez zbyt gęsty program, za sztywny podkład albo brak kompensacji rozciągania materiału w miejscu, które mocno pracuje. Sprawdziłbym najpierw liczbę wkłuć i rodzaj stabilizatora; czy logo jest pełnym wypełnieniem, czy bardziej lekkim konturem?
M
MarekSublim
2026-08-03 10:57
Miałem podobny przypadek na softshellach z elastanem i problemem nie była sama nić, tylko zbyt sztywna „plama” haftu względem pracującego materiału. Przy 9 cm na piersi, jeśli logo ma dużo wypełnień i gęsty podkład, bluza się rozciąga, a haft już nie, więc zaczyna pękać albo marszczyć tkaninę dookoła. U mnie pomogło odchudzenie programu, rzadsze wypełnienie, inny kierunek ściegów i stabilizator, który nie robił z tego miejsca skorupy. Sprawdziłbym też, czy materiał był napinany w tamborku w stanie neutralnym, bo zbyt mocne naciągnięcie potrafi wyjść dopiero przy przymiarce. Logo jest pełne, z dużą aplą, czy raczej konturowe?
K
KasiaDTG
2026-08-09 10:29
To nie musi być samo „pękanie haftu”, tylko raczej konflikt między sztywną płaszczyzną haftu a materiałem z elastanem, zwłaszcza jeśli podkład i gęstość ściegu zrobiły z logo małą łatkę. Jaki stabilizator był użyty i czy logo było wcześniej próbowane na tej samej bluzie, a nie na zwykłej tkaninie?
K
KarolLaser
2026-08-12 10:21
A jak był przygotowany sam haft: ile ściegów ma to logo i czy podkład był raczej sztywny, czy dobrany pod elastyczną dzianinę? Przy takim miejscu na bluzie problem może nie leżeć tylko w materiale, ale też w zbyt gęstym wypełnieniu albo w tym, że haft robi z tej strefy „łatę”, która nie pracuje razem z tkaniną. Ciekawi mnie też, czy pęka nić, czy bardziej deformuje się i rozchodzi materiał pod haftem. Jaki stabilizator był użyty pod spodem?