Sublimacja na etui do telefonu: dlaczego nadruk pęka przy narożnikach po założeniu?
Robię nadruki sublimacyjne na etui do telefonów z białą powierzchnią pod transfer i zauważyłam problem dopiero po założeniu etui na telefon. Sam nadruk po prasie wygląda równo, kolory są w porządku, ale przy narożnikach po lekkim wygięciu pojawiają się drobne pęknięcia albo białe linie. Najczęściej dzieje się to na grafikach z ciemnym tłem, więc jest mocno widoczne przy krawędziach. Nie wygląda to jak zdrapanie, bardziej jakby warstwa z nadrukiem nie pracowała razem z materiałem. Czy to kwestia jakości etui? Czy problem może wynikać z parametrów transferu?
Odpowiedzi (9)
M
MichalSublim
2026-07-31 16:10
To wygląda bardziej na problem z samą warstwą pod sublimację niż z transferem, szczególnie jeśli po prasie nadruk jest równy, a pęka dopiero przy zakładaniu. Narożniki etui mocno pracują i jeśli powłoka jest zbyt sztywna albo nadruk dochodzi idealnie do zagięcia, na ciemnym tle od razu wychodzą białe mikropęknięcia. Sprawdziłbym też, czy etui nie jest lekko przegrzewane, bo czasem powłoka po zbyt wysokiej temperaturze robi się bardziej krucha. Czy te pęknięcia pojawiają się na jednej partii etui, czy na różnych dostawach?
M
MichalDTG
2026-07-31 20:06
Miałam podobny problem przy ciemnych projektach i u mnie winne były głównie same etui, a nie ustawienia prasy. Nadruk wyglądał dobrze na płasko, ale po założeniu materiał pracował na narożnikach i biała warstwa pod sublimację robiła mikropęknięcia. Najbardziej wychodziło to na twardych albo półtwardych pleckach, które trzeba mocniej rozginać przy zakładaniu. Pomogło mi testowanie etui od innego dostawcy, bo różnice w powłoce były spore, mimo że opis produktu wyglądał identycznie. Sprawdziłabym też, czy nie przegrzewasz narożników, bo czasem powłoka robi się bardziej krucha po zbyt długim grzaniu. Przy ciemnym tle nawet minimalna biała rysa od razu wygląda jak duża wada, więc na jasnych grafikach mogło to wcześniej po prostu umykać. Czy te pęknięcia pojawiają się od razu przy pierwszym założeniu, czy dopiero po kilku zdjęciach etui z telefonu?
T
TomekSublim
2026-07-31 20:43
To może nie być problem samej sublimacji, tylko powłoki na etui albo zbyt dużego naprężenia przy zakładaniu, bo narożniki pracują najmocniej i ciemne tło tylko bardziej to pokazuje. Czy te pęknięcia pojawiają się na każdym modelu etui, czy głównie na bardziej sztywnych?
K
KasiaHafci
2026-08-01 09:26
Miałem podobnie przy etui, które niby były pod sublimację, ale ta biała warstwa na narożnikach była dość sztywna i po założeniu na telefon po prostu pracowała razem z plastikiem. Na ciemnych grafikach wyglądało to dużo gorzej, bo każda mikropęknięta linia od razu świeciła na biało. U mnie częściej działo się to przy tańszych blankach i przy zbyt mocnym dogrzaniu, kiedy powłoka robiła się jakby bardziej krucha. Sprawdziłbym dla porównania jedno etui z krótszym czasem albo niższą temperaturą i drugie z innej partii. Jakie masz parametry prasy i jaki typ etui, twarde czy bardziej elastyczne?
M
MagdaSublim
2026-08-12 07:34
"Miałem podobnie przy etui, które niby były pod sublimację, ale ta biała warstwa na narożnikach była dość sztywna i po założeniu na telefon po prostu pracowała r"
Też bym szedł w stronę jakości samej powłoki na etui, a niekoniecznie błędu w transferze. Jeśli po wyjęciu z prasy nadruk jest równy, a problem wychodzi dopiero przy zakładaniu, to wygląda tak, jakby biała warstwa nie miała wystarczającej elastyczności na narożnikach. Przy ciemnym tle każda taka rysa od razu robi się widoczna, bo pod spodem przebija biały podkład. Możliwe też, że temperatura albo czas lekko przesuszają powłokę i potem przy naprężeniu szybciej pęka, szczególnie jeśli etui jest mocno dopasowane do telefonu. Sprawdziłbym tę samą grafikę na etui z innej partii albo od innego dostawcy, bo różnice między „pod sublimację” bywają spore. Pomocne może być też porównanie, czy pęknięcia pojawiają się na zimnym etui od razu po założeniu, czy dopiero po kilku godzinach używania. Czy te białe linie wychodzą dokładnie na zagięciu narożnika, czy bardziej na płaskiej części przy krawędzi?
A
AnnaDTG
2026-08-01 16:00
A te pęknięcia pojawiają się bardziej na samym lakierze/powłoce etui czy wygląda to jak pękający nadruk po zgięciu? Pytam, bo przy ciemnym tle czasem dopiero po założeniu wychodzi, że powierzchnia robocza etui pracuje na narożnikach i biała baza zaczyna prześwitywać. Może mieć też znaczenie, czy to twarde etui, czy bardziej elastyczne TPU z warstwą do sublimacji. Jakiego typu etui używasz?
J
JakubGrawer
2026-08-10 13:34
To wygląda raczej na pracę samej warstwy sublimacyjnej/powłoki na etui niż problem z transferem, bo pęknięcia wychodzą dopiero przy naprężeniu narożników po założeniu na telefon. Sprawdziłbym, czy te etui nie są zbyt sztywne albo czy nie przegrzewasz narożników w prasie, bo przy ciemnym tle każda mikroszczelina od razu daje białą linię; na jakiej temperaturze i czasie robisz transfer?
J
JakubLaser
2026-08-11 15:13
"To wygląda raczej na pracę samej warstwy sublimacyjnej/powłoki na etui niż problem z transferem, bo pęknięcia wychodzą dopiero przy naprężeniu narożników po zał"
JakubGrawer może mieć rację, bo gdyby winny był sam transfer, pewnie byłoby to widać od razu po zdjęciu z prasy, a nie dopiero po napięciu etui na telefonie. Czy te pęknięcia pojawiają się na każdej partii etui, czy tylko na konkretnym modelu/dostawcy?
M
MagdaGrawer
2026-08-12 12:21
To wygląda bardziej na problem z samą warstwą polimerową na etui albo z jej pracą przy wyginaniu niż z transferem jako takim. Jeśli po prasie nadruk jest równy, a pęknięcia wychodzą dopiero przy zakładaniu, to narożniki dostają największe naprężenie i słabsza powłoka potrafi tam „puścić”. Ciemne tło tylko mocniej to pokazuje, bo każda mikroszczelina robi się biała. Sprawdziłbym też, czy etui nie jest zbyt sztywne albo czy biała warstwa nie jest nakładana cienko właśnie przy rantach i narożnikach. Czasem pomaga zmniejszenie temperatury lub czasu, jeśli powłoka jest przegrzana i robi się bardziej krucha, ale przy kiepskich blankach efekt i tak będzie wracał. Druga rzecz to dopasowanie etui do modelu telefonu, bo jeśli przy zakładaniu trzeba je mocno rozginać, nadruk na narożnikach pracuje razem z plastikiem. Dobrze jest porównać kilka sztuk z innej partii albo od innego dostawcy, najlepiej z tym samym projektem i tymi samymi ustawieniami prasy. Jakiego typu to etui: twardy plastik, hybryda czy TPU z wkładką do sublimacji?