Sublimacja na puzzlach: dlaczego elementy wyginają się po transferze?
Robię pierwszą serię puzzli do sublimacji i po prasowaniu część elementów lekko się wygina. Najbardziej widać to na rogach arkusza A4, gdzie puzzle po ostygnięciu nie leżą już całkiem płasko. Problem pojawia się mniej więcej na 3-4 sztukach z każdej partii, mimo że nadruk kolorystycznie wygląda poprawnie. Czy ktoś spotkał się z tym, że po transferze puzzle zaczynają się odkształcać i gorzej do siebie pasują?
Odpowiedzi (10)
K
KasiaLaser
2026-07-24 12:40
To nie musi od razu oznaczać wady samych puzzli, bo przy sublimacji często wychodzi różnica temperatury albo nacisku na krawędziach prasy. Rogi arkusza A4 potrafią dostać trochę inne warunki niż środek, zwłaszcza jeśli podkład albo mata nie są idealnie równe. Sprawdziłbym też, czy puzzle stygną całkiem płasko pod lekkim obciążeniem, bo odkształcenie czasem robi się dopiero przy chłodzeniu. Jakiej temperatury, czasu i docisku używasz?
A
AdamSublim
2026-07-24 13:00
"To nie musi od razu oznaczać wady samych puzzli, bo przy sublimacji często wychodzi różnica temperatury albo nacisku na krawędziach prasy. Rogi arkusza A4 potra"
KasiaLaser może mieć rację z krawędziami prasy, ale nie skreślałbym też samego sposobu chłodzenia po transferze, bo cienkie puzzle potrafią się jeszcze „ułożyć” już po zdjęciu z prasy. Czy te wygięte sztuki stygną luzem, czy pod czymś płaskim?
M
MarekDTG
2026-07-24 13:04
"KasiaLaser może mieć rację z krawędziami prasy, ale nie skreślałbym też samego sposobu chłodzenia po transferze, bo cienkie puzzle potrafią się jeszcze „ułożyć”"
AdamSublim, też bym szukał w chłodzeniu, bo u mnie przy cienkich puzzlach różnica była spora. Jak odkładałem je od razu na blat, część rogów po kilku minutach lekko podnosiła się mimo poprawnego nadruku, a gdy studziły się pod równą płytą, problem prawie zniknął. Zauważyłem też, że najbardziej krzywiły się sztuki z brzegu prasy, więc pewnie nakładały się dwie rzeczy: temperatura na krawędziach i naprężenie po zdjęciu docisku. Czy te problematyczne arkusze trafiają po transferze od razu luzem na zimny blat?
P
PiotrGrawer
2026-07-24 18:17
"AdamSublim, też bym szukał w chłodzeniu, bo u mnie przy cienkich puzzlach różnica była spora. Jak odkładałem je od razu na blat, część rogów po kilku minutach l"
MarekDTG, mam podobne skojarzenie, bo przy puzzlach sam nadruk może wyglądać dobrze, a problem wychodzi dopiero przy stygnięciu. Jeśli rogi łapią naprężenie po prasie, to docisk pod czymś idealnie równym może dużo zmienić, szczególnie przy cieńszym materiale. Sprawdziłbym też, czy te sztuki z rogów arkusza nie dostają trochę innej temperatury albo nacisku niż środek. Jak długo trzymasz je po transferze pod płytą?
M
MarekSublim
2026-07-24 13:14
U mnie podobnie wyginało rogi, gdy dawałem trochę za wysoką temperaturę albo zbyt mocny docisk, mimo że sam nadruk wyglądał dobrze. Spróbowałeś po transferze od razu chłodzić arkusz pod czymś płaskim, np. między dwiema deskami?
T
TomekGrawer
2026-07-24 13:25
Spotkałem się z podobnym efektem, ale przy puzzlach sporo zależy od samego podkładu i tego, jak długo trzyma temperaturę po wyjęciu z prasy. Skoro wygina się głównie na rogach arkusza A4, to zastanawiałbym się, czy tam nie ma trochę innego docisku albo szybszego oddawania wilgoci po transferze. Kolor może wyjść poprawnie, a materiał i tak może dostać za dużo ciepła albo nierówny nacisk. Czasem znaczenie ma też to, czy puzzle stygną luzem, czy są od razu dociśnięte czymś płaskim. Pytanie też, czy problem pojawia się zawsze w tych samych miejscach arkusza, czy losowo w różnych elementach. Jeśli to tylko narożniki, bardziej pachnie mi ustawieniem prasy albo rozkładem temperatury niż samym nadrukiem. Jakie masz parametry prasowania: temperatura, czas i docisk?
A
AdamHafci
2026-07-24 15:54
Takie wyginanie często wychodzi od zbyt dużej temperatury, za długiego czasu albo nierównego nacisku, szczególnie na rogach prasy, gdzie arkusz potrafi dostać inaczej niż środek. Przy puzzlach dochodzi jeszcze wilgoć w kartonie/MDF i jeśli materiał był chłodny albo długo leżał w wilgotnym miejscu, po grzaniu potrafi lekko „pracować” przy stygnięciu. Sprawdziłbym też, czy po transferze odkładasz je od razu na płaską powierzchnię i czymś lekko dociskasz do wystudzenia, bo samo chłodzenie luzem często pogłębia wygięcie. Jakich parametrów używasz: temperatura, czas i nacisk?
K
KarolHafci
2026-07-24 21:05
Miałem podobny efekt przy puzzlach z cieńszą warstwą MDF albo kartonu, szczególnie właśnie na brzegach arkusza. U mnie winne było głównie połączenie zbyt długiego czasu i mocnego docisku, bo środek wyglądał dobrze, a rogi po ostygnięciu robiły lekką „łódkę”. Sprawdź też, czy po wyjęciu z prasy nie odkładasz ich od razu na zimny blat, bo szybkie i nierówne chłodzenie potrafi pogłębić wyginanie. Pomagało mi zostawienie arkusza na płaskiej powierzchni pod lekkim obciążeniem na kilka minut, zanim całkiem wystygł. Druga rzecz to wilgoć w materiale, szczególnie jeśli puzzle leżały wcześniej w chłodnym albo wilgotnym miejscu. Kolor może wyjść poprawnie, a sam nośnik i tak dostanie za dużo temperatury. Spróbowałbym na jednej sztuce zejść minimalnie z czasem albo temperaturą i porównać, czy rogi dalej pracują tak samo. Jakich parametrów używasz: temperatura, czas i docisk?
M
MarekHafci
2026-07-30 09:03
To nie musi od razu oznaczać wadliwych puzzli, częściej wychodzi różnica w temperaturze, docisku albo za szybkie chłodzenie po zdjęciu z prasy, zwłaszcza na rogach arkusza. Jaką temperaturę, czas i docisk masz ustawione?
M
MichalGrawer
2026-08-03 17:21
To nie musi od razu oznaczać złych puzzli, tylko raczej nierówną pracę materiału po temperaturze i nacisku. Rogi arkusza często dostają trochę inne warunki niż środek, zwłaszcza jeśli mata, papier albo sama prasa nie dociskają idealnie równo. Sprawdziłbym też, czy puzzle stygną całkiem płasko pod lekkim obciążeniem, bo samo odłożenie ich luzem po transferze potrafi utrwalić lekkie wygięcie. Jakiej temperatury i czasu używasz przy tych arkuszach A4?