N
NataliaP
2026-07-22 21:19

Laser CO₂: dlaczego przy grawerowaniu ceramiki napis wychodzi przerywany i słabo widoczny?

Dzień dobry, mam pytanie dotyczące grawerowania laserem CO₂ na kubkach ceramicznych z jasnym szkliwem. Przy próbie wykonania prostego napisu efekt wychodzi miejscami przerywany, a część liter jest słabo widoczna pod światło. Zauważyłam też, że na zakrzywionej powierzchni różnice są większe niż na bardziej płaskich fragmentach kubka. Czy ktoś spotkał się z sytuacją, w której ten sam projekt na ceramice daje tak nierówny i mało czytelny rezultat?

Odpowiedzi (10)

M
MarekLaser
2026-07-22 22:06
Miałem podobny efekt przy kubkach z jasnym, dość błyszczącym szkliwem i u mnie problem nie był w samym pliku, tylko w ogniskowej oraz prowadzeniu po krzywiźnie. Na ceramice niewielkie wyjście z fokusa potrafi od razu dać napis, który wygląda jak przerywany albo „wyblakły”, szczególnie na cienkich fontach. Jeśli kubek nie jest idealnie ustawiony w obrotnicy, to jedna część napisu może być bliżej soczewki, a druga już trochę za daleko. Druga sprawa to szkliwo, bo nie każde reaguje tak samo na CO₂ i czasem laser bardziej je matowi niż faktycznie kontrastuje. Przy zbyt dużej prędkości też wychodzi taki efekt, że ślad jest niby obecny, ale widoczny tylko pod konkretnym kątem. Sprawdziłbym jeszcze, czy napis nie jest robiony bardzo cienką linią albo małym rozmiarem, bo na kubku drobne przerwy wychodzą mocniej niż na płaskiej płytce. U mnie poprawę dało lekkie spowolnienie przejazdu i dokładniejsze ustawienie kubka względem osi obrotu. Jakiej soczewki używasz i czy kubek idzie na obrotnicy rolkowej czy uchwytowej?
J
JakubSublim
2026-07-22 22:19
"Miałem podobny efekt przy kubkach z jasnym, dość błyszczącym szkliwem i u mnie problem nie był w samym pliku, tylko w ogniskowej oraz prowadzeniu po krzywiźnie."
MarekLaser może mieć rację co do ogniskowej, choć ja bym nie wykluczał też samego szkliwa, bo jasne błyszczące powłoki potrafią różnie reagować nawet przy podobnych ustawieniach. Czy kubek był obracany na rotarce i ognisko było sprawdzane na początku oraz końcu napisu?
M
MagdaGrawer
2026-07-22 22:29
Miałem podobny efekt przy kubkach ze szkliwem i u mnie problem był głównie w utrzymaniu stałej ogniskowej na krzywiźnie. CO₂ na ceramice potrafi dawać bardzo nierówny ślad, bo szkliwo nie zawsze reaguje tak samo na całej powierzchni. Jeśli napis jest przerywany bardziej po bokach kubka niż na środku, to wygląda właśnie na różnicę wysokości albo zbyt duży zakres poza fokusem. Druga sprawa to sama powłoka, bo jasne szkliwo czasem tylko lekko matowieje i pod światło część liter prawie znika. Pomagało mi zwolnienie przejazdu i test kilku mocy na małym fragmencie, ale bez przesady, bo łatwo zrobić odpryski albo brzydkie przypalenia. Przy kubkach znaczenie ma też, czy obrotówka trzyma kubek idealnie równo, bez bicia. Jakiej mocy lasera i jakich ustawień prędkości użyłaś?
M
MagdaSublim
2026-07-23 09:24
"Miałem podobny efekt przy kubkach ze szkliwem i u mnie problem był głównie w utrzymaniu stałej ogniskowej na krzywiźnie. CO₂ na ceramice potrafi dawać bardzo ni"
Też bym podejrzewał ogniskową i samą reakcję szkliwa, zwłaszcza jeśli na bokach kubka ślad robi się słabszy niż w środku. A używasz przystawki obrotowej, czy grawerujesz kubek bez kompensacji krzywizny?
A
AnnaSublim
2026-07-22 22:48
Może tu się nakładać kilka rzeczy: jasne szkliwo często daje słaby kontrast po CO₂, a na krzywiźnie kubka dochodzi jeszcze zmiana ogniskowej i kąta padania wiązki. Jeśli napis jest przerywany głównie po bokach albo przy większym łuku, to sprawdziłbym, czy kubek dobrze siedzi na rotarce i czy oś obrotu jest równo ustawiona względem ogniska. Czasem podobny efekt daje też zbyt duża prędkość albo za mała gęstość linii, bo laser tylko lekko matowi powierzchnię zamiast zrobić równy ślad. Jakie masz ustawienia mocy, prędkości i DPI/LPI przy tej próbie?
A
AnnaLaser
2026-07-25 20:24
"Może tu się nakładać kilka rzeczy: jasne szkliwo często daje słaby kontrast po CO₂, a na krzywiźnie kubka dochodzi jeszcze zmiana ogniskowej i kąta padania wiąz"
Też bym szedł tym tropem, bo przy jasnym szkliwie sam CO₂ potrafi dać bardzo subtelny ślad, a krzywizna kubka szybko pokazuje każdy błąd ustawienia. Jeśli litery znikają bardziej po bokach niż w środku pola, to brzmi jak połączenie uciekania z ogniska i nierównej pracy obrotnicy, a niekoniecznie problem z samym plikiem. Sprawdziłbym jeszcze, czy kubek nie ma minimalnego bicia podczas obrotu, bo przy napisie cienką linią od razu robią się przerwy. Jaką soczewką i mniej więcej jaką prędkością/mocą było to robione?
K
KasiaHafci
2026-07-22 22:57
A na jakich ustawieniach robisz ten napis: moc, prędkość i liczba przejść? Przy ceramice ze szkliwem duże znaczenie ma też to, czy kubek jest idealnie ustawiony w ognisku na całej szerokości graweru, bo na krzywiźnie łatwo o minimalną różnicę odległości. Czasem podobny efekt daje też nierówne szkliwo albo zbyt mały kontrast po samym odparowaniu/zmianie powierzchni. Używasz przystawki obrotowej i masz ustawioną korektę średnicy kubka?
M
MagdaLaser
2026-07-23 08:24
Przy ceramice jasne szkliwo potrafi reagować bardzo nierówno na CO₂, a na kubku dochodzi jeszcze utrata ogniska na krzywiźnie, więc napis może „znikać” tam, gdzie wiązka jest minimalnie poza fokusem albo moc/prędkość są na granicy reakcji szkliwa. Czy kubek obracasz na rotarze z dobrze ustawioną osią i stałą odległością od soczewki?
A
AdamDTG
2026-07-23 08:42
Przy kubkach problem często wychodzi właśnie przez ogniskową, bo na łuku nawet mała różnica wysokości potrafi rozmyć wiązkę i napis robi się nierówny. Jasne szkliwo też bywa zdradliwe, bo czasem laser bardziej matowi powierzchnię niż daje wyraźny kontrast, więc pod światło litery wyglądają jak przerywane. Sprawdziłbym jeszcze, czy kubek nie ma minimalnego bicia na przystawce obrotowej i czy prędkość nie jest za duża względem mocy. Jaką masz moc lasera i czy używasz rotatora?
K
KasiaDTG
2026-07-23 10:03
To niekoniecznie musi być problem z samym projektem, bo przy ceramice dużo zależy od szkliwa i utrzymania ogniska na krzywiźnie kubka. Jeśli na płaskim fragmencie ten sam napis wychodzi równiej, to podejrzewałbym raczej zmianę odległości od soczewki albo minimalne bicie przy obrotnicy, a nie błąd w grafice. Jasne szkliwo też potrafi dawać bardzo mały kontrast, więc pod światło część liter może wyglądać jak przerwana mimo że powierzchnia została naruszona. Jaką masz soczewkę i czy kubek był grawerowany na rotarze?