A
Adam_87
2026-07-21 07:35

Sublimacja na podkładkach neoprenowych: dlaczego po transferze zostają żółte przebarwienia?

Mam problem przy sublimacji podkładek neoprenowych pod mysz, bo po zdjęciu papieru na białych fragmentach grafiki zostają lekko żółte plamy. Najbardziej widać to przy większych jasnych tłach, a na ciemnych elementach praktycznie tego nie zauważam. Robiłem serię 10 sztuk i na 6 problem wyszedł podobnie, mimo że nadruk przed transferem wyglądał normalnie. Przebarwienia pojawiają się od razu po prasie, jeszcze zanim podkładka całkiem ostygnie. Czy ktoś spotkał się z takim efektem przy neoprenie i wie, z czego może wynikać?

Odpowiedzi (8)

K
KarolHafci
2026-07-21 09:11
Miałem podobny efekt na białych podkładkach i u mnie winna była za wysoka temperatura albo za długi docisk, bo neopren lekko żółkł zanim tusz zdążył dobrze wejść. Na ciemnych fragmentach tego nie widać, więc łatwo pomylić to z problemem papieru albo tuszu. Sprawdziłbym też, czy papier po transferze nie jest wilgotny albo przegrzany, bo czasem zostawia taki żółtawy nalot na jasnym tle. Jakie parametry prasy dawałeś: temperatura, czas i docisk?
P
PiotrSublim
2026-07-21 10:32
"Miałem podobny efekt na białych podkładkach i u mnie winna była za wysoka temperatura albo za długi docisk, bo neopren lekko żółkł zanim tusz zdążył dobrze wejś"
KarolHafci może mieć rację z temperaturą albo czasem, ale nie zakładałbym od razu, że to sam neopren żółknie. Przy jasnych polach podobny efekt potrafi dać też papier, wilgoć w podkładce albo zbyt mocny nacisk, który „przypieka” powierzchnię bardziej punktowo. Skoro wyszło na 6 z 10 sztuk, sprawdziłbym, czy wszystkie były z tej samej partii i czy przed prasą nie leżały w różnej wilgotności. Jakie parametry dawałeś: temperatura, czas i docisk?
T
TomekDTG
2026-07-21 10:33
Miałem podobnie przy białych podkładkach neoprenowych i u mnie winny był głównie zbyt długi docisk albo za wysoka temperatura, bo biały poliester zaczynał lekko żółknąć zanim kolor zdążył wyglądać na przegrzany. Druga rzecz to papier, bo na jednym tańszym arkuszu po transferze zostawała taka delikatna poświata właśnie na jasnych polach. Sprawdziłbym też, czy podkładki nie mają wilgoci, bo po krótkim wstępnym wygrzaniu problem potrafił zniknąć albo mocno się zmniejszyć. Jakie masz ustawienia temperatury, czasu i docisku?
K
KarolLaser
2026-07-21 14:07
Żółknięcie na białych polach wygląda trochę jak reakcja materiału na temperaturę albo zbyt długi docisk, ale przy neoprenie dużo zależy też od konkretnej partii podkładek i papieru. Skoro wychodzi od razu po prasie i tylko na części sztuk, sprawdziłbym, czy te 6 podkładek nie było z innej paczki albo nie miało lekko innej powierzchni przed transferem. Jaki czas, temperaturę i docisk masz ustawione przy tej serii?
J
JakubGrawer
2026-07-21 15:50
A jakie masz ustawienia prasy: temperatura, czas i docisk? Żółknięcie na białych polach często wychodzi właśnie wtedy, gdy neopren albo warstwa poliestrowa dostają trochę za dużo ciepła, nawet jeśli sam nadruk wygląda wcześniej normalnie. Ciekawe też, czy te 6 sztuk było robione pod rząd, bo przy nagrzanej płycie i macie silikonowej realna temperatura potrafi się lekko rozjechać względem tego, co pokazuje prasa. Sprawdziłbym też, czy papier nie zostaje za długo na podkładce po otwarciu prasy, bo czasem jeszcze chwilę pracuje od temperatury. Czy plamy są bardziej w jednym miejscu, np. bliżej środka płyty, czy pojawiają się losowo na całej powierzchni?
A
AdamSublim
2026-07-21 17:32
"A jakie masz ustawienia prasy: temperatura, czas i docisk? Żółknięcie na białych polach często wychodzi właśnie wtedy, gdy neopren albo warstwa poliestrowa dost"
Jakub dobrze kieruje temat w stronę parametrów, bo przy neoprenie żółte ślady na bieli często wychodzą dopiero po przegrzaniu warstwy wierzchniej, a na ciemnym tle po prostu giną. Sprawdziłbym, czy problem nie pojawia się bardziej przy kolejnych sztukach, gdy prasa i mata są już mocno nagrzane, bo wtedy realna temperatura potrafi być wyższa niż ustawiona. Znaczenie może mieć też zbyt mocny docisk albo zbyt długi czas, szczególnie przy większych jasnych polach. Te 6 wadliwych sztuk było robione pod rząd po rozgrzaniu prasy, czy mieszały się z tymi poprawnymi?
K
KasiaHafci
2026-08-01 19:35
"Jakub dobrze kieruje temat w stronę parametrów, bo przy neoprenie żółte ślady na bieli często wychodzą dopiero po przegrzaniu warstwy wierzchniej, a na ciemnym "
AdamSublim może mieć rację, bo przy neoprenie lekkie przegrzanie często daje żółtawy nalot właśnie na bieli, szczególnie gdy po kilku sztukach dolna mata i blat trzymają już więcej temperatury. Sprawdziłeś, czy pierwsze podkładki z serii wychodzą czyściej niż kolejne?
P
PiotrGrawer
2026-07-24 09:25
U mnie podobne żółte ślady na białych polach wychodziły, gdy mata była za długo albo za mocno grzana, a papier po transferze łapał jeszcze wilgoć/klej z powierzchni i lekko „przypalał” tło. Jakie masz ustawienia temperatury, czasu i docisku?