Dlaczego haft komputerowy na czapkach z daszkiem wychodzi krzywo mimo ustawienia na środku?
Mam problem z haftem komputerowym na czapkach z daszkiem, dokładnie na przednim panelu. Projekt ma około 7 cm szerokości i na ekranie jest ustawiony centralnie, ale po zdjęciu z ramy logo na części sztuk ucieka lekko w bok albo wygląda, jakby było przekręcone. Najbardziej widać to przy zamówieniu około 50 sztuk, gdzie różnica między czapkami jest już zauważalna. Materiał czapek jest dość sztywny, a problem pojawia się głównie przy wzorach z tekstem pod spodem. Czy ktoś spotkał się z tym, że haft na czapkach z daszkiem wychodzi nierówno mimo poprawnego ustawienia projektu?
Odpowiedzi (3)
P
PiotrHafci
2026-07-16 10:07
Przy czapkach często winne jest nie samo ustawienie projektu, tylko minimalne przesunięcie panelu w ramie albo naprężenie materiału przy daszku. Czy używasz dedykowanej ramy do czapek i znaczysz środek na każdej sztuce przed założeniem?
M
MarekHafci
2026-07-26 16:27
"Przy czapkach często winne jest nie samo ustawienie projektu, tylko minimalne przesunięcie panelu w ramie albo naprężenie materiału przy daszku. Czy używasz ded"
PiotrHafci dobrze naprowadza, bo przy czapkach środek w programie to dopiero połowa tematu. Jeśli panel przy daszku złapie minimalnie innym naprężeniem albo czapka siądzie w ramie pod lekkim kątem, to po hafcie logo może wyglądać na przesunięte mimo poprawnego ustawienia pliku. Przy 50 sztukach takie drobne różnice zaczynają się po prostu sumować i widać je bardziej niż przy pojedynczej próbie. Sprawdziłbym też, czy stabilizator i docisk ramy są za każdym razem takie same, bo sztywniejszy materiał potrafi „odbić” po zdjęciu. Czy przekręcenie wychodzi zawsze w tę samą stronę, czy losowo między sztukami?
J
JakubSublim
2026-07-28 10:18
Miałem podobnie przy haftowaniu logo na czapkach i u mnie problem nie był w samym ustawieniu projektu na ekranie, tylko w tym, jak czapka siadała w tamborku. Przy sztywniejszym materiale przedni panel potrafi minimalnie pracować albo odkształcić się przy docisku, a po zdjęciu z ramy wraca inaczej niż wyglądał w maszynie. Różnica 2-3 mm na jednej sztuce nie rzuca się w oczy, ale przy 50 czapkach nagle widać, że każda „poszła” trochę po swojemu. Dużo zależy też od tego, czy szew środkowy albo profil panelu nie ciągnie wzoru w jedną stronę podczas haftu. U mnie pomogło bardziej konsekwentne zakładanie czapek do ramy i sprawdzanie nie tylko środka daszka, ale też kąta całego przedniego panelu. Przy sztywnych czapkach zdarzało się też, że zbyt gęsty haft lekko ściągał materiał i logo wyglądało potem na przekręcone, mimo że startowało równo. Sprawdziłbym jeszcze, czy odchyłka zawsze idzie w tę samą stronę, czy losowo na różnych sztukach. Jakiego typu to czapki, pięciopanelowe czy z klasycznym szwem przez środek?