Sublimacja na podkładkach korkowych: dlaczego nadruk wychodzi nierówny i miejscami wyblakły?
Dzień dobry, mam pytanie dotyczące sublimacji na podkładkach z warstwą korkową od spodu i powłoką do nadruku na wierzchu. Po transferze grafika nie wychodzi jednolicie, ponieważ w niektórych miejscach kolor jest wyraźnie słabszy, a powierzchnia wygląda tak, jakby nadruk nie przyjął się równomiernie. Problem pojawia się szczególnie przy większych, jednolitych tłach, gdzie różnice są najbardziej widoczne. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją przy tego typu podkładkach i wie, co może powodować taki efekt?
Odpowiedzi (9)
A
AnnaSublim
2026-07-15 18:41
Przy takich podkładkach nierówny kolor często wychodzi z różnic w docisku albo z tego, że sama powłoka na wierzchu nie jest idealnie równa. Korek potrafi też minimalnie „pracować” pod prasą, więc przy większym tle każdy słabszy kontakt papieru z powierzchnią od razu widać jako wyblakłe plamy. Sprawdziłbym, czy papier po transferze wszędzie był tak samo mocno odbity i czy podkładka nie ma lekkich nierówności przed wgrzaniem. Jakich parametrów używasz: temperatura, czas i docisk?
M
MagdaHafci
2026-07-15 18:50
"Przy takich podkładkach nierówny kolor często wychodzi z różnic w docisku albo z tego, że sama powłoka na wierzchu nie jest idealnie równa. Korek potrafi też mi"
Też bym szukał przyczyny w kontakcie papieru z powłoką, bo przy dużych aplach nawet mała różnica docisku od razu wychodzi jako jaśniejsza plama. Sprawdzałaś, czy problem powtarza się zawsze w tych samych miejscach podkładki?
M
MarekHafci
2026-07-15 19:13
U mnie podobny efekt wychodził wtedy, gdy podkładki nie były idealnie równe albo prasa nie dociskała tak samo na całej powierzchni. Przy korku od spodu czasem minimalnie „pracuje” całość i na dużym tle od razu widać miejsca, gdzie transfer złapał słabiej. Sprawdziłbym też, czy papier nie ma luzu i czy nie ma wilgoci w podkładkach, bo po krótkim podsuszeniu przed właściwym transferem różnica była u mnie zauważalna. Jakich parametrów używasz: temperatura, czas i docisk?
P
PiotrDTG
2026-07-15 19:38
A na jakich parametrach to prasujesz: temperatura, czas i docisk? Przy korkowych podkładkach nierówne przyjęcie koloru często wychodzi dopiero na dużych tłach, więc ciekawi mnie też, czy papier dobrze przylegał na całej powierzchni.
T
TomekGrawer
2026-07-15 19:58
Przy podkładkach z korkiem często problemem jest nierówny docisk albo lekko falująca powierzchnia, przez co papier nie przylega wszędzie tak samo i na pełnych aplach od razu widać jaśniejsze miejsca. Jakie masz ustawienia czasu, temperatury i nacisku w prasie?
K
KasiaDTG
2026-07-19 12:53
"Przy podkładkach z korkiem często problemem jest nierówny docisk albo lekko falująca powierzchnia, przez co papier nie przylega wszędzie tak samo i na pełnych a"
Też bym szedł w stronę docisku, o którym pisał TomekGrawer, zwłaszcza jeśli problem wychodzi głównie na dużych jednolitych tłach. Korek potrafi minimalnie pracować pod temperaturą i wtedy papier nie siedzi równo na całej powierzchni. Sprawdziłbym też, czy podkładka przed prasowaniem jest idealnie płaska i czy papier nie ma luzu po bokach. Czy te jaśniejsze miejsca pojawiają się zawsze w tych samych punktach podkładki?
M
MichalGrawer
2026-07-15 22:51
Miałem podobnie przy korkowych podkładkach i u mnie problemem nie była sama grafika, tylko nierówny docisk oraz lekko falująca powierzchnia podkładki po nagrzaniu. Przy dużych aplach od razu wychodzi każdy słabszy kontakt papieru z powłoką, więc miejscami kolor wygląda jak wypłukany. Pomogło mi sprawdzenie, czy podkładka leży idealnie płasko, użycie świeżego papieru i trochę mniejszy docisk, bo zbyt mocny potrafił odkształcać korek od spodu. Jakie masz ustawienia temperatury, czasu i docisku?
K
KasiaGrawer
2026-07-16 07:07
"Miałem podobnie przy korkowych podkładkach i u mnie problemem nie była sama grafika, tylko nierówny docisk oraz lekko falująca powierzchnia podkładki po nagrzan"
Michał dobrze tropi temat z dociskiem, bo przy korkowych podkładkach nawet małe odkształcenie potrafi dać taki efekt, jakby farba nie przeszła równo. Przy większych jednolitych tłach jest to szczególnie widoczne, bo tam nie ma detalu, który zamaskuje słabsze miejsca. Sprawdziłbym, czy podkładka po rozgrzaniu nie robi się lekko wypukła albo pofalowana, bo wtedy papier przestaje przylegać całą powierzchnią. Druga rzecz to sama powłoka pod sublimację, bo tańsze partie czasem mają nierówną warstwę i wtedy nawet przy dobrych ustawieniach kolor wychodzi plamami. U mnie podobne objawy dawał też zbyt sztywny układ w prasie, bez miękkiej przekładki wyrównującej nacisk. Pomagało przetestowanie jednej sztuki z trochę mniejszym dociskiem, ale za to z równym podparciem od spodu. Zwróciłbym też uwagę, czy papier nie łapie wilgoci, bo przy korku i dłuższym grzaniu potrafi to dodatkowo pogorszyć przejście koloru. Jakie ustawienia czasu, temperatury i docisku stosujesz przy tych podkładkach?
A
AdamLaser
2026-07-16 07:26
Może być kwestia nierównego docisku albo samej powłoki na podkładkach, bo przy dużych aplach takie różnice wychodzą od razu. Jakie masz ustawione czas, temperaturę i docisk?