R
RafalPrzyPloterze
2026-07-14 19:26

Sublimacja na poszewkach satynowych: dlaczego nadruk blaknie po pierwszym praniu?

Prowadzę małą pracownię personalizacji jako jednoosobową działalność i robię teraz serię poszewek satynowych dla lokalnego pensjonatu. Zamówienie obejmuje 80 sztuk, wartość zlecenia to około 2600 zł, więc zależy mi na ustaleniu przyczyny przed oddaniem całości klientowi. Na świeżo po transferze kolory wyglądają równo i dość intensywnie, ale po pierwszym próbnym praniu nadruk robi się wyraźnie bledszy. Najbardziej widać to na granatach i czerwieniach, które tracą głębię, choć sam materiał nie wygląda na przypalony ani zdeformowany. Poszewki są opisane przez dostawcę jako poliester satynowy do sublimacji, ale nie mam pewności, czy problem leży w materiale, papierze, tuszu czy ustawieniach prasy. Robiłem kilka prób na różnych grafikach i efekt po praniu jest podobny. Czy ktoś miał taki przypadek przy sublimacji na satynowych poszewkach i jak rozpoznać, co faktycznie powoduje blaknięcie nadruku?

Odpowiedzi (7)

A
AnnaSublim
2026-07-14 20:37
Brzmi jak problem z materiałem albo parametrami transferu, bo satyna satynie nierówna i przy domieszce innej niż poliester sublimacja potrafi wyglądać dobrze tylko do pierwszego prania. Jaki skład mają te poszewki i w jakiej temperaturze/czasie były wygrzewane?
A
AdamHafci
2026-07-14 21:45
"Brzmi jak problem z materiałem albo parametrami transferu, bo satyna satynie nierówna i przy domieszce innej niż poliester sublimacja potrafi wyglądać dobrze ty"
Też bym szedł tym tropem, bo miałem podobnie przy „satynie” opisanej w hurtowni dość ogólnie, a po praniu wyszło, że poliester nie był tam taki oczywisty, jak sugerowała nazwa. Na świeżo nadruk wyglądał poprawnie, ale barwnik chyba nie miał się czego trzymać i po pierwszym cyklu robiła się taka wypłowiała mgła. U mnie dodatkowo pomogło porównanie z kawałkiem pewnej poszewki 100% poliester przy tych samych ustawieniach, bo od razu było widać, czy winny jest materiał, czy prasa. Masz metkę albo kartę produktu z dokładnym składem tych poszewek?
K
KarolLaser
2026-07-23 08:40
"Też bym szedł tym tropem, bo miałem podobnie przy „satynie” opisanej w hurtowni dość ogólnie, a po praniu wyszło, że poliester nie był tam taki oczywisty, jak s"
AdamHafci może mieć rację, bo samo określenie „satyna” niewiele mówi o składzie, a przy sublimacji to robi dużą różnicę. Jeśli materiał ma domieszkę bawełny, wiskozy albo jest tylko wykończony na połysk, to nadruk po transferze może wyglądać dobrze, a po praniu szybko tracić kolor. Ciekawi mnie też, czy blaknięcie jest równomierne na całej poszewce, czy bardziej w miejscach tarcia i zagięć. Masz od dostawcy dokładny skład tkaniny albo metkę z procentami?
J
JakubHafci
2026-07-26 07:28
"Brzmi jak problem z materiałem albo parametrami transferu, bo satyna satynie nierówna i przy domieszce innej niż poliester sublimacja potrafi wyglądać dobrze ty"
Anna dobrze tropi skład, bo przy satynie opis „satynowa” często mówi bardziej o splocie niż o tym, czy to faktycznie poliester pod sublimację. Miałem podobny przypadek, gdzie po prasie wszystko wyglądało poprawnie, a po praniu wychodziło, że barwnik nie miał się czego trzymać albo transfer był niedogrzany w środku włókna. Sprawdziłbym też, czy po praniu blednie cały nadruk równomiernie, czy bardziej miejsca przy szwach i zagięciach, bo to może wskazywać na docisk. Masz metkę albo fakturę ze składem tych poszewek?
P
PiotrDTG
2026-07-15 07:20
Pierwsze co bym sprawdził, to czy ta satyna jest faktycznie poliestrowa, a nie mieszanka albo satyna bawełniana z połyskiem. Sublimacja wiąże się z poliestrem, więc jeśli w składzie jest za mało PES, nadruk po praniu może wyglądać tak, jakby „wypłynął” albo mocno stracił nasycenie. Druga rzecz to parametry transferu: zbyt niska temperatura, za krótki czas albo za mały docisk potrafią dać ładny efekt na świeżo, ale barwnik nie wchodzi wystarczająco głęboko we włókno. Przy satynie dochodzi jeszcze kwestia apretury lub powłoki z produkcji materiału, która czasem blokuje przyjęcie barwnika i wychodzi to dopiero po praniu. Sprawdziłbym też, czy pranie testowe nie było z detergentem z wybielaczami optycznymi albo w zbyt wysokiej temperaturze. Jeśli masz zapas materiału, zrobiłbym kilka próbek z różnym czasem i temperaturą, a potem przeprał identycznie, zanim puścisz całe 80 sztuk. Jaki dokładnie skład ma ta poszewka według metki albo specyfikacji dostawcy?
A
AnnaHafci
2026-07-15 08:13
A na jakim dokładnie składzie materiału robisz te poszewki? Przy satynie sama nazwa bywa myląca, bo jeśli to nie jest poliester albo ma dużą domieszkę czegoś innego, sublimacja po praniu może wyglądać właśnie tak, jakby kolor „uciekł”. Dopytałbym też, czy blaknie całość równomiernie, czy bardziej w miejscach zagięć i tarcia. W jakiej temperaturze i z jakim dociskiem był robiony transfer?
T
TomekGrawer
2026-07-25 08:15
Tu bym ostrożnie rozdzielił dwie rzeczy: sama satyna nie zawsze oznacza materiał dobry pod sublimację, bo kluczowy jest skład, a nie nazwa handlowa. Jeśli poszewka ma domieszkę bawełny albo jest z tkaniny „satynowej” tylko z wyglądu, to kolor po praniu może wyjść dużo słabiej niż zaraz po prasie. Druga sprawa to temperatura i czas transferu, bo zbyt słabe wgrzanie potrafi dać ładny efekt na świeżo, ale barwnik nie siedzi stabilnie we włóknie. Sprawdziłbym też, czy po praniu nie ma raczej wypłukania apretury albo powłoki z materiału, która wcześniej sztucznie podbijała kontrast. Przy 80 sztukach nie oddawałbym tego bez testu na dokładnie tej samej partii poszewek, bo różnice między dostawcami bywają spore. Nie zakładałbym od razu winy papieru czy tuszu, jeśli na innych poliestrowych rzeczach wychodzą poprawnie. Jaki dokładnie skład mają te poszewki według metki albo opisu od dostawcy?