G
GrawerAnna
2026-07-13 15:01

Zgrzewarka impulsowa do folii: dlaczego po kilkunastu zgrzewach robi nierówny ślad i czasem przepala materiał?

Mam problem ze zgrzewarką impulsową używaną przy pakowaniu wydruków i drobnych personalizowanych gadżetów. Na początku serii zgrzew wygląda równo, ale po około 20–30 sztukach jedna strona zaczyna być mocniej stopiona, a przy cieńszej folii pojawiają się miejscowe przepalenia. Ustawienia czasu zgrzewu zostają takie same, folia jest z tej samej rolki, a operator nie zmienia sposobu zamykania ramienia. Czy ktoś spotkał się z takim zachowaniem i wie, z czego najczęściej wynika taka nierówność po rozgrzaniu urządzenia?

Odpowiedzi (4)

J
JakubLaser
2026-07-13 16:14
Miałem podobny objaw przy małej zgrzewarce stołowej i u mnie problem nie był w samej folii, tylko w nagrzewaniu się okolicy listwy po dłuższej serii. Te zgrzewarki niby są impulsowe, ale po 20–30 cyklach taśma teflonowa, drut oporowy i docisk potrafią już pracować trochę inaczej niż na zimno. Jeśli jedna strona topi mocniej, sprawdziłbym, czy drut nie jest minimalnie przesunięty, pofalowany albo czy pod taśmą teflonową nie ma przyklejonego resztkowego plastiku. U mnie miejscowe przepalenia pojawiały się też wtedy, gdy taśma teflonowa była już lekko wypalona, chociaż z zewnątrz wyglądała jeszcze całkiem dobrze. Druga rzecz to docisk ramienia, bo wystarczy mały luz na zawiasie albo nierówna guma silikonowa pod spodem i po rozgrzaniu wychodzi to dużo mocniej. Na próbę skróciłbym czas po kilku pierwszych zgrzewach albo zrobił krótką przerwę po serii i zobaczył, czy ślad wraca do normy. Jeśli tak, to bardziej wygląda na kumulację ciepła albo zużyty element listwy niż na błąd operatora. Ile lat ma taśma teflonowa i drut w tej zgrzewarce?
J
JakubSublim
2026-07-13 19:22
"Miałem podobny objaw przy małej zgrzewarce stołowej i u mnie problem nie był w samej folii, tylko w nagrzewaniu się okolicy listwy po dłuższej serii. Te zgrzewa"
JakubLaser dobrze to ujął, bo u mnie przy podobnej zgrzewarce też dopiero dłuższa seria pokazywała problem. Po kilkudziesięciu zamknięciach jedna część listwy była już cieplejsza i zgrzew robił się mocniejszy z jednej strony, mimo że czas był ten sam. Pomogło sprawdzenie taśmy teflonowej i docisku, bo minimalnie pofalowana taśma dawała punktowe przegrzania na cieńszej folii. Czy ten nierówny ślad zawsze wychodzi po tej samej stronie listwy?
M
MarekGrawer
2026-07-13 16:23
Brzmi trochę tak, jakby po rozgrzaniu kilku elementów maszyny zmieniały się warunki zgrzewu, mimo że czas na pokrętle zostaje ten sam. Sprawdziłbym, czy nierówny ślad zawsze pojawia się po tej samej stronie listwy i czy drut oporowy albo taśma teflonowa nie mają tam przetarcia, zabrudzenia albo luzu. Przy cienkiej folii takie miejscowe różnice potrafią od razu wyjść jako przepalenie, zwłaszcza gdy docisk nie jest idealnie równy. Czy po przerwie na ostygnięcie zgrzewarka znowu przez pierwsze kilkanaście sztuk robi równy zgrzew?
M
MagdaSublim
2026-07-26 20:51
"Brzmi trochę tak, jakby po rozgrzaniu kilku elementów maszyny zmieniały się warunki zgrzewu, mimo że czas na pokrętle zostaje ten sam. Sprawdziłbym, czy nierówn"
MarekGrawer dobrze to ujął, bo przy takim objawie też szukałbym różnicy po stronie listwy, a nie od razu w ustawieniu czasu. Jeśli po kilkunastu zgrzewach jedna część robi się cieplejsza albo docisk minimalnie siada, cienka folia szybko pokaże to przepaleniem. Sprawdziłbym jeszcze, czy po ostygnięciu maszyna znowu przez chwilę zgrzewa równo, bo to mocno zawęża trop. Ten nierówny ślad wypada zawsze w tym samym miejscu na zgrzewie?