Dlaczego haft komputerowy na kamizelkach odblaskowych marszczy materiał i wygląda nierówno?
Czy ktoś spotkał się z sytuacją, że haft komputerowy na kamizelkach odblaskowych po wykonaniu zaczyna marszczyć cienki materiał wokół logo? Chodzi mi szczególnie o modele z lekkiej tkaniny ostrzegawczej, gdzie wzór z przodu wygląda mniej równo niż na grubszej odzieży. Zauważyłem też, że przy większym napisie materiał delikatnie się ściąga, a krawędzie haftu nie są tak ostre, jak powinny. Czy przy takich kamizelkach problem wynika głównie z rodzaju materiału, konstrukcji odzieży, czy z samego przygotowania wzoru do haftu?
Odpowiedzi (10)
T
TomekLaser
2026-07-13 16:54
Często dzieje się tak przy zbyt gęstym hafcie albo za słabym podklejeniu cienkiej tkaniny, bo materiał odblaskowy łatwo się ściąga pod naprężeniem nici. Jaki był mniej więcej rozmiar logo i czy haft był robiony bezpośrednio na kamizelce, czy na naszywce?
T
TomekDTG
2026-07-13 21:37
"Często dzieje się tak przy zbyt gęstym hafcie albo za słabym podklejeniu cienkiej tkaniny, bo materiał odblaskowy łatwo się ściąga pod naprężeniem nici. Jaki by"
Tomek może mieć rację, bo na cienkich kamizelkach sama gęstość ściegu potrafi mocno ściągnąć materiał, zwłaszcza przy większym napisie. A logo miało dużo wypełnienia, czy raczej same kontury?
K
KarolLaser
2026-07-25 14:47
"Tomek może mieć rację, bo na cienkich kamizelkach sama gęstość ściegu potrafi mocno ściągnąć materiał, zwłaszcza przy większym napisie. A logo miało dużo wypełn"
TomekDTG dobrze zwrócił uwagę na gęstość ściegu, bo przy cienkiej tkaninie odblaskowej nawet poprawnie zrobiony haft może zacząć ją ściągać. Duże znaczenie ma też stabilizacja od spodu, naprężenie materiału w tamborku i to, czy projekt był przygotowany konkretnie pod taką kamizelkę, a nie przeniesiony z grubszej bluzy czy polaru. Przy większych napisach albo pełnych wypełnieniach marszczenie pojawia się częściej, bo materiał nie ma dość sztywności, żeby utrzymać ścieg bez falowania. Czy ten wzór był mocno wypełniony, czy bardziej oparty na cienkich liniach i obrysach?
J
JakubGrawer
2026-07-13 22:09
Miałem podobnie przy cienkich kamizelkach, zwłaszcza tych z bardziej śliskiej, lekkiej tkaniny. U mnie problem wychodził głównie wtedy, gdy wzór miał za duże zagęszczenie ściegu albo sporo wypełnienia na małej powierzchni. Materiał po prostu nie trzyma się tak stabilnie jak bluza czy softshell i zaczyna go ściągać wokół haftu. Dużo zmienia też podkład, bo przy zbyt słabym haft potrafi falować, a przy zbyt sztywnym robi się efekt „łatki” i też wygląda to dziwnie. Przy większych napisach zauważyłem, że lepiej wychodzą prostsze litery i mniejsze wypełnienia, bo drobne detale na takiej tkaninie szybko tracą ostrość. Czasem winne jest też zbyt mocne naprężenie materiału w tamborku, po zdjęciu kamizelka wraca do swojego kształtu i haft zaczyna marszczyć okolice. Sprawdziłbym, czy ten sam plik był wcześniej używany na grubszej odzieży, bo program pod haft na polarze czy bluzie nie zawsze dobrze zachowuje się na kamizelce. Jaki to mniej więcej rozmiar haftu i czy logo jest bardziej wypełnione, czy raczej konturowe?
P
PiotrGrawer
2026-07-14 09:19
Miałem podobnie przy cienkich kamizelkach, zwłaszcza gdy logo miało dużo wypełnienia i hafciarnia dała zbyt gęsty ścieg albo słabe podklejenie od spodu. U mnie pomogło zmniejszenie pola haftu i zmiana podkładu, ale ciekawi mnie, czy u Ciebie marszczy się już od razu po hafcie, czy dopiero po praniu?
A
AnnaHafci
2026-07-23 15:22
"Miałem podobnie przy cienkich kamizelkach, zwłaszcza gdy logo miało dużo wypełnienia i hafciarnia dała zbyt gęsty ścieg albo słabe podklejenie od spodu. U mnie "
PiotrGrawer dobrze zwrócił uwagę na gęstość ściegu i podkład, bo przy cienkiej kamizelce to często robi większą różnicę niż sam materiał. Jeśli haft ma duże wypełnienia, tkanina odblaskowa nie ma gdzie „pracować” i zaczyna się ściągać, zwłaszcza przy napisach albo pełnych aplach. Dużo zależy też od naprężenia w tamborku i tego, czy projekt był przygotowany pod tak lekką tkaninę, a nie przeniesiony jeden do jednego z polaru czy bluzy. Marszczenie pojawia się u Ciebie od razu po zdjęciu z maszyny, czy dopiero po praniu albo dłuższym noszeniu?
K
KarolSublim
2026-07-20 16:51
Tak, przy cienkich kamizelkach odblaskowych to dość częsty efekt, bo sama tkanina ma małą stabilność i haft mocno ją „ściąga”. Duże znaczenie ma gęstość ściegu, kierunek wypełnienia i to, czy pod spodem był dobrze dobrany stabilizator. Na grubszej bluzie czy polarze materiał ma z czego trzymać haft, a lekka tkanina ostrzegawcza pracuje pod igłą dużo bardziej. Jeśli wzór ma duże wypełnienia albo szerokie litery, marszczenie może wyjść nawet przy poprawnej maszynie, zwłaszcza gdy projekt nie był przygotowany konkretnie pod taki materiał. Krawędzie też potrafią wyglądać mniej ostro, bo cienka kamizelka lekko przesuwa się w tamborku i haft nie siada tak równo jak na sztywniejszej odzieży. Czasem pomaga zmniejszenie gęstości, dodanie odpowiedniego podkładu, inna kolejność haftowania albo zamiana dużych wypełnień na lżejszy ścieg. Przy bardzo lekkich kamizelkach nadruk bywa po prostu mniej problematyczny niż haft, szczególnie przy większym logo. Czy ten napis był haftowany bezpośrednio na kamizelce, czy na naszywce doszytej później?
J
JakubSublim
2026-07-25 07:26
Miałem podobnie przy cienkich kamizelkach odblaskowych, zwłaszcza gdy logo miało dużo wypełnienia albo większe litery. Taki materiał łatwo się ściąga pod haftem, bo sama tkanina jest lekka, a nici i podkład robią się względem niej dość „ciężkie”. U mnie różnicę robiło zmniejszenie gęstości haftu i lepsze usztywnienie od spodu, ale przy bardzo cienkich kamizelkach i tak efekt nie był tak równy jak na polarze czy softshellu. Czy ten napis jest haftowany pełnym wypełnieniem, czy raczej samym obrysem?
A
AnnaGrawer
2026-07-25 08:38
Takie marszczenie często wynika z tego, że cienka tkanina kamizelki ma małą stabilność, a gęsty haft mocno ją ściąga podczas pracy maszyny. Przy większych napisach dochodzi jeszcze kierunek ściegów, zbyt duża gęstość w projekcie albo źle dobrany podkład pod materiał, więc efekt na lekkiej kamizelce będzie inny niż na polarze czy softshellu. Duże znaczenie ma też dobre naprężenie w tamborku, bo jeśli materiał choć trochę pracuje, krawędzie haftu potrafią wyjść falująco. Jaki to typ kamizelki: bardzo cienki poliester siatkowy czy bardziej zwarta tkanina odblaskowa?
M
MarekLaser
2026-07-25 16:28
U mnie tak się działo przy cienkich kamizelkach, gdy haft był zbyt gęsty i materiał nie był dobrze ustabilizowany od spodu, więc przy większym napisie tkanina zwyczajnie się ściągała. Masz pod spodem flizelinę odrywaną czy raczej coś mocniejszego?