Dlaczego haft komputerowy na cienkich koszulach firmowych prześwituje od spodu i usztywnia materiał?
Dzień dobry, chciałabym zapytać o problem z haftem komputerowym wykonywanym na cienkich koszulach firmowych. Po wykonaniu logo materiał w tym miejscu staje się wyraźnie sztywniejszy, a od wewnętrznej strony widać dość mocno podkład i nitki. Przy noszeniu haft jest też wyczuwalny na skórze, co przy odzieży roboczej noszonej przez cały dzień jest kłopotliwe. Czy taki efekt wynika głównie z rodzaju tkaniny, gęstości haftu, czy może ze sposobu przygotowania projektu? Zależy mi na ustaleniu, dlaczego przy pozornie prostym logo efekt końcowy wygląda mniej estetycznie niż na grubszych materiałach.
Odpowiedzi (9)
K
KasiaGrawer
2026-07-12 14:46
To zwykle wychodzi z połączenia cienkiej dzianiny, gęstości haftu i użytego podkładu, bo samo logo potrafi mocno „zbudować” materiał w jednym miejscu. Czy haft był robiony bezpośrednio na koszulce, czy na naszywce/próbce przed produkcją?
K
KarolHafci
2026-07-12 19:33
"To zwykle wychodzi z połączenia cienkiej dzianiny, gęstości haftu i użytego podkładu, bo samo logo potrafi mocno „zbudować” materiał w jednym miejscu. Czy haft "
Też miałam podobne wrażenie przy cienkich koszulkach polo, zwłaszcza gdy logo miało dużo wypełnienia. To, o czym pisze KasiaGrawer, pasuje do mojego przypadku, bo na próbce haft wyglądał ładnie, ale po kilku godzinach noszenia miejsce z logo było już wyraźnie twardsze i trochę drażniło skórę od środka. U nas pomogło dopiero zmniejszenie gęstości haftu i lekkie uproszczenie znaku, bo sam materiał był po prostu za delikatny na tak „ciężkie” logo. Czy to logo ma duże pełne pola haftu, czy raczej same cienkie linie?
K
KarolLaser
2026-07-14 08:58
"Też miałam podobne wrażenie przy cienkich koszulkach polo, zwłaszcza gdy logo miało dużo wypełnienia. To, o czym pisze KasiaGrawer, pasuje do mojego przypadku, "
KarolHafci, przy cienkich koszulkach polo to nie musi być wyłącznie kwestia samej grubości materiału, choć ona mocno uwidacznia problem. Duże, gęsto wypełnione logo prawie zawsze usztywnia miejsce haftu, bo dochodzi podkład, zagęszczenie ściegów i naprężenie nici. Czasem na próbce wygląda to dobrze, ale dopiero przy noszeniu czuć, że od spodu robi się twardo i drażniąco. A ten haft był robiony bezpośrednio na koszulce, czy jako naszywka/aplikacja?
A
AdamDTG
2026-07-12 20:48
Miałem podobnie przy cienkich koszulkach polo z logo i u nas problemem była głównie kombinacja cienkiej dzianiny, gęstego haftu i dość sztywnego podkładu od spodu. Im więcej wypełnienia w logo, tym bardziej robiła się taka „łatka”, która prześwitywała i była wyczuwalna na skórze. Przy kolejnej partii zmieniono trochę projekt haftu na lżejszy i dobrano inny podkład, więc różnica była odczuwalna, choć na bardzo cienkiej koszulce całkiem tego nie dało się ukryć. Czy logo ma duże pełne pola haftu, czy raczej same kontury i napisy?
T
TomekHafci
2026-07-14 08:20
To zwykle wynika z połączenia cienkiej dzianiny, gęstości haftu i użytego podkładu stabilizującego. Przy małym, ale mocno wypełnionym logo masz dużo wkłuć na małej powierzchni, więc materiał robi się sztywny, a od spodu zostają nitki, podkład i czasem dodatkowe zabezpieczenie. Na lekkich koszulkach lepiej sprawdzają się prostsze projekty haftu, mniejsza gęstość albo inna technika znakowania, bo sam haft zawsze trochę „buduje” grubość. Czy logo ma pełne wypełnienie, czy raczej same kontury i napisy?
A
AdamSublim
2026-07-17 12:24
Przy cienkiej dzianinie taki efekt zwykle wynika z połączenia gęstego programu haftu, podkładu stabilizującego i samej konstrukcji logo, bo materiał musi zostać usztywniony, żeby nie ściągał się pod igłą. Duże znaczenie ma też liczba ściegów i rodzaj podkładu od spodu; czy logo ma pełne wypełnienia, czy raczej cienkie linie i napis?
A
AnnaLaser
2026-07-24 12:03
"Przy cienkiej dzianinie taki efekt zwykle wynika z połączenia gęstego programu haftu, podkładu stabilizującego i samej konstrukcji logo, bo materiał musi zostać"
AdamSublim dobrze to ujął, przy cienkiej koszulce sam haft zaczyna mocno pracować razem z podkładem i wtedy czuć tę „łatę” od spodu. A logo jest raczej pełne i gęsto wypełnione, czy bardziej konturowe?
A
AnnaDTG
2026-07-18 07:02
A jakiej gramatury są te koszulki i czy to bawełna, poliester czy mieszanka? Przy cienkim materiale dużo zależy też od wielkości logo, gęstości haftu i użytego podkładu od spodu.
A
AnnaGrawer
2026-07-25 19:10
A jaki to dokładnie materiał i gramatura koszulek oraz jak duże jest logo? Przy cienkiej dzianinie sam haft i podkład potrafią mocno zmienić odczucie materiału, ale dużo zależy też od gęstości ściegu i rodzaju użytego stabilizatora.