Sublimacja na blaszkach aluminiowych: dlaczego nadruk po czasie robi się matowy?
Robię ostatnio małe blaszki aluminiowe pod sublimację, głównie zawieszki i tabliczki pamiątkowe, i zauważyłam dziwną rzecz po kilku dniach od wykonania. Zaraz po transferze kolory wyglądają normalnie, są dość żywe i równe, ale po odłożeniu gotowych sztuk na półkę część nadruków jakby traci połysk i robi się lekko matowa. Nie widzę na powierzchni typowych rys ani przebarwień, bardziej wygląda to tak, jakby zmieniła się sama warstwa z nadrukiem. Problem nie występuje na każdej blaszce z tej samej paczki, więc trudno mi złapać jedną konkretną przyczynę. Czy ktoś spotkał się z takim matowieniem? Czy to może zależeć od rodzaju powłoki na aluminium?
Odpowiedzi (9)
A
AdamLaser
2026-07-11 13:24
To może być kwestia samej powłoki na blaszkach albo parametrów transferu, szczególnie jeśli po zdjęciu z prasy wygląda dobrze, a dopiero po czasie „siada” połysk. Przy aluminium sublimacyjnym zdarza się, że zbyt wysoka temperatura albo za długi czas lekko przegrzewa lakier i efekt wychodzi dopiero po ostygnięciu i odparowaniu resztek wilgoci. Sprawdziłbym też, czy gotowe blaszki nie leżą jedna na drugiej albo w folii zaraz po wykonaniu, bo przy niedostatecznie wystudzonej powierzchni potrafi zrobić się taka mleczna, matowa poświata. Jakich parametrów używasz: temperatura, czas i docisk?
T
TomekGrawer
2026-07-11 14:01
Może to być kwestia powłoki na blaszkach albo lekkiej wilgoci/odgazowania po transferze, zwłaszcza jeśli sztuki leżą jedna na drugiej albo trafiają od razu do chłodnego pomieszczenia. Sprawdzałaś, czy matowieją tylko blaszki z jednej partii i przy tych samych parametrach czasu, temperatury oraz docisku?
M
MagdaGrawer
2026-07-11 22:35
"Może to być kwestia powłoki na blaszkach albo lekkiej wilgoci/odgazowania po transferze, zwłaszcza jeśli sztuki leżą jedna na drugiej albo trafiają od razu do c"
Tomek może mieć rację z tą powłoką albo wilgocią, bo u mnie podobny mat robił się głównie wtedy, gdy blaszki po prasie od razu odkładałem jedna na drugą i jeszcze były ciepłe. Spróbuj zostawić kilka sztuk luzem do pełnego wystudzenia i porównać z tymi z tej samej partii układanymi normalnie.
J
JakubGrawer
2026-07-12 09:11
"Może to być kwestia powłoki na blaszkach albo lekkiej wilgoci/odgazowania po transferze, zwłaszcza jeśli sztuki leżą jedna na drugiej albo trafiają od razu do c"
Tomek może mieć rację z tą powłoką albo wilgocią, bo u mnie podobny efekt wychodził właśnie wtedy, gdy po prasie odkładałem blaszki za szybko jedna na drugą. Na początku wyglądały dobrze, a po paru dniach robiła się taka lekko tępa powierzchnia, bez typowych plam czy rys. Pomogło mi rozkładanie ich osobno do pełnego wystygnięcia i sprawdzenie innej partii aluminium, bo jedna seria zachowywała się wyraźnie gorzej. Sprawdzałaś, czy matowieją bardziej te ciemniejsze nadruki, czy wszystkie tak samo?
K
KasiaLaser
2026-07-11 14:07
To brzmi trochę jak problem z samą powłoką poliestrową na aluminium albo z tym, że po transferze coś jeszcze „pracuje” na powierzchni. Przy sublimacji na blaszkach połysk nie wynika z tuszu, tylko właśnie z jakości i stanu tej warstwy pod sublimację, więc jeśli matowieje po kilku dniach, szukałbym przyczyny raczej w materiale, temperaturze albo docisku. Zbyt wysoka temperatura albo za długi czas potrafią lekko przegrzać coating i zaraz po prasie wygląda to jeszcze dobrze, a później powierzchnia robi się bardziej tępa. Druga rzecz to wilgoć albo resztki folii ochronnej/kleju, zwłaszcza jeśli blaszki były długo przechowywane albo dotykane palcami przed nadrukiem. Miałem też przypadki, że jedna partia aluminium zachowywała się inaczej niż poprzednia, mimo identycznych ustawień. Sprawdziłbym testowo krótszy czas, trochę niższą temperaturę i jedną blaszkę zostawił bez pakowania oraz bez kontaktu z innymi, żeby wykluczyć odparzenia albo reakcję z przekładkami. Jeśli mat robi się tylko miejscami, to może też wskazywać na nierówny docisk lub mikrozabrudzenia przed transferem. Jakich ustawień czasu i temperatury używasz przy tych blaszkach?
M
MichalHafci
2026-07-11 15:26
U mnie podobny efekt wyszedł kiedy blaszki niby były już „gotowe”, ale po transferze jeszcze przez jakiś czas pracowała powłoka i resztki wilgoci z papieru. Na świeżo wszystko wyglądało błyszcząco, a po kilku dniach część sztuk robiła się taka przygaszona, jakby lekko zamglona. Najczęściej działo się to przy zbyt dużym docisku albo gdy od razu układałem blaszki jedna na drugiej, nawet z przekładką. Pomogło mi odkładanie ich osobno do pełnego wystygnięcia i niepakowanie od razu w woreczki, bo pod folią efekt matowienia potrafił się nasilić. Sprawdziłbym też, czy to są na pewno blaszki z tą samą powłoką, bo miałem partię, która wyglądała identycznie, a po kilku dniach połysk siadał dużo bardziej niż w poprzednich. Czas i temperatura też mogą mieć znaczenie, zwłaszcza jeśli powłoka jest delikatnie przegrzana, bo na początku tego nie widać od razu. Jak przejedziesz po tym miękką ściereczką z mikrofibry, to połysk choć trochę wraca, czy mat zostaje bez zmian?
K
KasiaSublim
2026-07-11 22:37
To nie musi być samo „blaknięcie” sublimacji, bo po kilku dniach częściej wychodzi problem z powłoką na blaszce albo z resztkami wilgoci/chemii po transferze. Jeśli mat robi się miejscowo, a nie równomiernie na całej powierzchni, sprawdziłbym też, czy blaszki po prasie nie leżą jedna na drugiej albo nie dotykają folii/papieru zanim dobrze odparują i ostygną. Czasem podobny efekt daje za wysoka temperatura lub za długi czas, bo powłoka wygląda dobrze od razu, a potem jakby „siada”. Jakie masz parametry prasy i czy to aluminium typowo pod sublimację, z gotową powłoką?
K
KarolLaser
2026-07-15 07:32
Brzmi trochę tak, jakby po czasie wychodziła kwestia powłoki na blaszkach albo niedosuszenia/odgazowania po transferze. Przy aluminium do sublimacji sporo zależy od tego, jaka jest warstwa polimerowa, bo na słabszych blaszkach połysk potrafi się zmienić dopiero po ostygnięciu i kilku godzinach leżenia. Miałam też przypadki, że efekt matowienia pojawiał się, gdy blaszki były odkładane jedna na drugą albo dotykały czegoś zanim całkiem „doszły” po prasie. Sprawdziłabym, czy te matowe sztuki nie pochodzą z jednej partii materiału albo z jednego ustawienia temperatury/czasu. Zbyt wysoka temperatura też może lekko „zmęczyć” powłokę, nawet jeśli od razu po zdjęciu papieru wygląda dobrze. Jeśli mat jest równy i bez plam, to mniej wygląda na problem z tuszem, a bardziej z powierzchnią samej blaszki. Jakie masz ustawienia prasy i czy te blaszki stygną luzem, czy leżą potem jedna na drugiej?
M
MichalLaser
2026-07-19 07:53
U mnie podobny efekt pojawiał się, gdy blaszki po prasie były odkładane jedna na drugą albo dotykane zanim dobrze odparowały i ostygły, czasem też winna była folia ochronna/warstwa powłoki, która nie lubiła zbyt wysokiej temperatury. Czy mat robi się na całej powierzchni, czy bardziej miejscami przy krawędziach albo tam, gdzie coś dotykało nadruku?