E
Ewelina_83
2026-07-08 18:27

Sublimacja na torbach poliestrowych: dlaczego nadruk przebija na drugą stronę materiału?

Prowadzę jednoosobową działalność i robię głównie krótkie serie gadżetów dla szkół oraz małych firm. Ostatnio dostałam zlecenie na 80 białych toreb poliestrowych z prostą grafiką i logo koła naukowego. Po transferze nadruk z przodu wygląda w miarę równo, ale na części sztuk widać delikatne przebicie grafiki na drugą stronę torby. Materiał jest dość cienki, typowa torba reklamowa 100% poliester, a problem pojawia się szczególnie przy ciemniejszych elementach projektu. Klient zwrócił uwagę, że przy jasnym świetle wygląda to jak zabrudzenie albo cień po drugiej stronie. Wcześniej robiłam podobne torby, ale w mniejszych nakładach i nie pamiętam, żeby efekt był aż tak widoczny. Czy ktoś spotkał się z takim przebijaniem nadruku przy sublimacji na cienkich torbach poliestrowych i wie, od czego to najczęściej zależy?

Odpowiedzi (5)

T
TomekHafci
2026-07-08 20:36
Przy cienkim poliestrze takie przebicie często wynika z tego, że barwnik w czasie grzania przechodzi przez splot, zwłaszcza gdy docisk jest mocny albo czas/temperatura są ustawione pod grubszy materiał. Duże znaczenie ma też to, czy do środka torby była wkładana przekładka, bo bez niej druga warstwa potrafi złapać część barwnika albo odbić parę z papieru. Przy białych torbach reklamowych materiał bywa na tyle rzadki, że nawet poprawny transfer może lekko prześwitywać, a niekoniecznie faktycznie „przebijać” jako drugi nadruk. Jakie parametry prasy były użyte i czy torba była prasowana z czymś w środku?
M
MagdaLaser
2026-07-08 22:25
Przy cienkich torbach poliestrowych to przebijanie często wynika po prostu z tego, że barwnik sublimacyjny migruje przez strukturę materiału pod wpływem temperatury i docisku. Jeśli torba ma tylko jedną warstwę materiału bez żadnej przekładki w środku, para z tuszem potrafi przejść na tył, zwłaszcza przy pełniejszych fragmentach grafiki. Duże znaczenie ma też czas i temperatura transferu, bo zbyt długie grzanie albo za mocny docisk potrafią nasilić ten efekt. U mnie pomagało wkładanie do środka arkusza papieru ochronnego albo cienkiej teflonowej przekładki, tak żeby barwnik nie miał kontaktu z drugą stroną torby. Dobrze też wymieniać papier ochronny co kilka sztuk, bo potrafi zebrać trochę tuszu i potem sam zaczyna brudzić. Przy bardzo cienkim poliestrze czasem trzeba zejść trochę z czasem prasowania i sprawdzić, czy kolor nadal jest wystarczająco nasycony. Sprawdziłbym też, czy torby nie mają jakiejś luźniejszej, bardziej „siatkowej” struktury, bo na takich przebicie wychodzi szybciej niż na gęściej tkanych. Jaką temperaturę, czas i docisk masz ustawione przy tych torbach?
A
AdamSublim
2026-07-09 08:49
"Przy cienkich torbach poliestrowych to przebijanie często wynika po prostu z tego, że barwnik sublimacyjny migruje przez strukturę materiału pod wpływem tempera"
MagdaLaser dobrze to ujęła, u mnie przy takich cienkich torbach problem zwykle wychodził właśnie wtedy, gdy nie dawałem nic do środka. Nawet zwykły arkusz papieru silikonowego albo tekturka techniczna między warstwami potrafiły mocno ograniczyć przebicie, tylko trzeba je zmieniać, bo potrafią złapać barwnik. Sprawdziłbym też, czy docisk nie jest za mocny i czy czas grzania nie jest trochę przeciągnięty, bo przy cienkim poliestrze różnica kilkunastu sekund czasem robiła widoczny efekt. Jaką temperaturę i czas transferu masz ustawione przy tych torbach?
M
MagdaDTG
2026-07-11 21:04
Przy cienkich torbach poliestrowych to niestety dość częsty efekt, bo barwnik z sublimacji potrafi przejść głębiej w strukturę materiału. Jeśli torba ma dwie warstwy blisko siebie albo materiał jest lekko prześwitujący, druga strona może złapać cień grafiki od temperatury i docisku. Dużo zależy też od ilości tuszu w projekcie, czasu grzania i tego, czy między warstwami była przekładka. Przy białym poliestrze nawet delikatne przebicie będzie bardziej widoczne niż na kolorowym materiale. Sprawdziłbym też, czy papier po transferze nie zostaje zbyt długo przy gorącej torbie, bo wtedy barwnik dalej pracuje. U mnie przy takich cienkich torbach pomagało zmniejszenie czasu albo temperatury i koniecznie arkusz ochronny w środku. Jakie parametry prasy miałaś ustawione przy tym zleceniu?
A
AnnaDTG
2026-07-16 18:01
Miałem podobny efekt przy cienkich torbach z poliestru, zwłaszcza gdy klient chciał mocno nasycone kolory. U mnie winne było połączenie za wysokiej temperatury, zbyt długiego docisku i braku przekładki w środku torby, więc barwnik miał gdzie „uciec” przez materiał. Przy kolejnych sztukach dawałem papier ochronny albo cienki karton do środka i lekko skracałem czas, a przebijanie było dużo mniejsze. Jakie parametry prasy miałaś ustawione przy tych torbach?