Dlaczego haft komputerowy na odzieży z elastanem pęka i ściąga materiał przy rozciąganiu?
Mam problem przy haftowaniu niewielkich logo na koszulkach i bluzach z domieszką elastanu. Na płasko wygląda jeszcze w porządku, ale po założeniu materiał pracuje, haft robi się sztywny, miejscami pęka optycznie i ściąga tkaninę wokół wzoru. Czy to kwestia samego projektu haftu, stabilizacji, czy po prostu taki materiał źle znosi haft komputerowy?
Odpowiedzi (8)
M
MichalSublim
2026-07-04 18:34
Przy elastanie często wychodzi kombinacja kilku rzeczy naraz: zbyt gęsty projekt, za dużo wypełnień i stabilizacja, która trzyma haft sztywno, a materiał dalej chce pracować. Małe logo potrafi wyglądać dobrze na stole, ale po rozciągnięciu każdy cięższy ścieg zaczyna działać jak „łatka” i ściąga dzianinę do środka. Sprawdziłbym też naprężenie nici i kierunek rozciągania materiału względem wzoru, bo przy drobnych napisach albo pełnych polach szybko robi się efekt pękania. Jakiego podkładu używasz pod te koszulki?
T
TomekDTG
2026-07-04 18:43
"Przy elastanie często wychodzi kombinacja kilku rzeczy naraz: zbyt gęsty projekt, za dużo wypełnień i stabilizacja, która trzyma haft sztywno, a materiał dalej "
Michał, też mam wrażenie, że przy elastanie problem rzadko siedzi tylko w jednej rzeczy. Ciekawi mnie zwłaszcza, czy projekt był robiony specjalnie pod taki materiał, czy poszedł ten sam plik co na zwykłą bawełnę, bo przy małym logo różnica w gęstości i podkładach potrafi mocno wyjść dopiero na ciele. Stabilizacja też może dokładać swoje, jeśli usztywnia sam haft, a dzianina wokół dalej pracuje. Jaki to mniej więcej skład materiału i jak duże jest logo?
M
MichalDTG
2026-07-04 18:55
"Michał, też mam wrażenie, że przy elastanie problem rzadko siedzi tylko w jednej rzeczy. Ciekawi mnie zwłaszcza, czy projekt był robiony specjalnie pod taki mat"
Tomek, też bym zaczął od pliku, bo elastan szybko pokazuje, kiedy haft jest zrobiony „na sztywno” jak pod zwykłą bawełnę. Przy małym logo zbyt duża gęstość, mocne wypełnienia i nieodpowiednie podkłady potrafią zrobić z haftu łatę, która nie pracuje razem z materiałem. Stabilizacja też ma znaczenie, ale jeśli sam projekt blokuje rozciąganie dzianiny, to flizelina tylko częściowo zamaskuje problem. Czasem pomaga uproszczenie detali, lżejsze wypełnienie albo zamiana części elementów na satynę/ściegi mniej zwarte. Ten plik był przygotowany konkretnie pod elastyczną dzianinę, czy użyty z wcześniejszej realizacji?
P
PiotrLaser
2026-07-04 19:20
To raczej nie jest kwestia, że elastan „nie znosi” haftu w ogóle, tylko że szybko wychodzą na nim błędy w przygotowaniu wzoru i podklejeniu. Jeśli logo ma dużo gęstych wypełnień albo zbyt sztywne podbicie, to robi się z niego mała łata, która pracuje inaczej niż dzianina i zaczyna ściągać materiał. Stabilizacja też ma znaczenie, bo przy rozciągliwej tkaninie zbyt słaba albo źle dobrana flizelina potrafi puścić już przy pierwszym naciągnięciu. Ja bym sprawdził najpierw gęstość haftu, kierunki ściegów i rodzaj podkładu, zanim skreślał sam materiał. Jak duże jest to logo i czy ma pełne wypełnienie?
T
TomekLaser
2026-07-04 19:43
To zwykle jest miks projektu i stabilizacji: przy elastanie haft nie rozciąga się razem z dzianiną, więc zbyt gęste wypełnienia, małe detale i mocne podkłady szybko robią „łatę”, która ściąga materiał. Jakiej grubości jest logo i czy to pełne wypełnienie, czy raczej kontur/satyna?
P
PiotrHafci
2026-07-05 07:47
To zwykle jest suma kilku rzeczy: elastan pracuje, a haft prawie wcale, więc przy zbyt gęstym projekcie zaczyna robić się „pancerz” i ściąga dzianinę. Duże znaczenie ma też podkład, naprężenie nici i to, czy logo ma dużo pełnych wypełnień zamiast lżejszych ściegów. Na takich materiałach często lepiej wychodzi projekt uproszczony, z mniejszą gęstością i dobrze dobraną stabilizacją, bo sama tkanina nie wybacza sztywnego haftu. Pękanie optyczne może też wynikać z tego, że wzór był robiony jak pod bawełnę bez elastanu. Jaki to skład materiału i jak duże jest to logo?
M
MichalLaser
2026-07-05 08:17
A jak masz zrobiony sam plik haftu: dużo wypełnień i gęsty ścieg, czy raczej lekki satynowy kontur? Pytam, bo przy elastanie czasem problem wychodzi dopiero po naciągnięciu, zwłaszcza jeśli logo jest zbyt „zbite”.
J
JakubDTG
2026-07-14 21:19
"A jak masz zrobiony sam plik haftu: dużo wypełnień i gęsty ścieg, czy raczej lekki satynowy kontur? Pytam, bo przy elastanie czasem problem wychodzi dopiero po "
Michał dobrze celuje w plik, bo przy elastanie zbyt gęste wypełnienia robią z logo sztywną łatkę i materiał zaczyna pracować dookoła haftu, zamiast razem z nim. Sprawdziłbym też podkład i naprężenie nici, ale kluczowe pytanie: czy ten wzór był testowany już na rozciągniętej dzianinie, czy tylko na płasko?