M
MirekOdFolii
2026-07-04 15:43

Laser CO₂: dlaczego przy grawerowaniu sklejki napis wychodzi raz jasny, raz mocno przypalony?

Mam powtarzalny problem przy grawerowaniu napisów na sklejce brzozowej laserem CO₂. Na jednej tabliczce część liter wychodzi ładnie i równo, a kilka centymetrów dalej grawer jest dużo ciemniejszy, jakby przypalony. Najbardziej widać to przy drobniejszych napisach i cienkich liniach, gdzie miejscami pojawiają się też lekkie smugi zgodne z układem słojów. Materiał wygląda z zewnątrz podobnie, ale efekt po grawerze potrafi się różnić nawet na tym samym arkuszu. Czy to bardziej kwestia jakości sklejki? Czy ustawienia lasera mogą aż tak uwidaczniać różnice w materiale?

Odpowiedzi (10)

K
KarolLaser
2026-07-04 16:30
To na sklejce brzozowej dość często wynika nie z samego lasera, tylko z różnic w fornirze i kleju pod wierzchnią warstwą. Z zewnątrz arkusz może wyglądać równo, a kilka centymetrów dalej trafiasz na inną gęstość słojów, więcej żywicy albo miejsce, gdzie klej jest bliżej powierzchni i wtedy CO₂ łapie to dużo ciemniej. Przy drobnych napisach efekt jest mocniejszy, bo laser dłużej „mieli” mały obszar i każda lokalna różnica materiału od razu wychodzi jako przypalenie albo smuga. Sprawdziłbym też, czy stół jest idealnie wypoziomowany i czy ogniskowa nie ucieka po powierzchni, bo parę milimetrów różnicy potrafi zmienić kolor graweru bardziej, niż się wydaje. Druga rzecz to nadmuch i odciąg, bo jeśli dym zostaje przy materiale, cienkie linie potrafią łapać brudny nalot zgodnie z kierunkiem słojów. Dobrze wychodzi porównanie na małej matrycy testowej w kilku miejscach tej samej formatki, z tymi samymi ustawieniami. Jeśli różnice idą razem z układem słojów, to raczej materiał, jeśli układają się według pozycji na stole, to bardziej geometria, optyka albo przepływ powietrza. Jakiej mocy lasera i jakich ustawień prędkości/mocy używasz przy tych napisach?
T
TomekLaser
2026-07-04 16:46
"To na sklejce brzozowej dość często wynika nie z samego lasera, tylko z różnic w fornirze i kleju pod wierzchnią warstwą. Z zewnątrz arkusz może wyglądać równo,"
KarolLaser, to brzmi sensownie, zwłaszcza przy smugach idących po słojach, ale zastanawia mnie, czy autor sprawdzał ten sam napis na innym kawałku z tego samego arkusza albo po obróceniu sklejki o 90 stopni. Czy różnice wychodzą zawsze w tych samych miejscach materiału?
T
TomekHafci
2026-07-04 17:50
"To na sklejce brzozowej dość często wynika nie z samego lasera, tylko z różnic w fornirze i kleju pod wierzchnią warstwą. Z zewnątrz arkusz może wyglądać równo,"
KarolLaser dobrze napisał, bo przy brzozowej sklejce takie różnice potrafią wyjść mimo identycznych ustawień lasera. U mnie podobny efekt pojawiał się szczególnie na tańszych arkuszach, gdzie wierzch wyglądał czysto, a pod spodem były plamy kleju albo ciemniejsze pasma forniru. Przy drobnych napisach jest to bardziej widoczne, bo laser dłużej „męczy” małe fragmenty i każda różnica w materiale od razu daje ciemniejszy ślad. Smugi po słojach też pasują do tego scenariusza, bo gęstsze albo bardziej żywiczne miejsca inaczej reagują na temperaturę. Dla sprawdzenia puściłbym ten sam napis obrócony o 90 stopni albo w innym miejscu arkusza, żeby zobaczyć, czy problem idzie za materiałem, czy za ruchem osi. Można też porównać kilka kawałków z różnych partii sklejki, bo czasem różnica między dostawcami jest większa niż zmiana parametrów w programie. Jak wygląda air assist przy tym grawerze, masz stały nadmuch czy tylko lekki przedmuch?
A
AdamLaser
2026-07-04 17:55
"KarolLaser dobrze napisał, bo przy brzozowej sklejce takie różnice potrafią wyjść mimo identycznych ustawień lasera. U mnie podobny efekt pojawiał się szczególn"
TomekHafci, mam podobne obserwacje, szczególnie przy sklejce brzozowej z różnych partii. Z zewnątrz arkusz potrafi wyglądać równo, a laser od razu pokaże różnice w kleju, gęstości forniru albo wilgotności i wtedy drobny napis łapie ciemniejsze miejsca. U mnie smugi po słojach zmniejszały się po lekkim obniżeniu mocy i puszczeniu graweru szybciej, ale nie znikały całkiem, jeśli materiał był nierówny. Sprawdzałeś, czy ciemniejsze fragmenty wypadają zawsze w tym samym miejscu arkusza?
P
PiotrGrawer
2026-07-04 17:08
To może być kwestia samej sklejki, szczególnie kleju i różnic w gęstości między warstwami albo przy słojach. Przy drobnym tekście laser potrafi mocniej „złapać” takie miejsca, bo energia skupia się na małym obszarze i od razu widać przypalenie. Sprawdziłbym też, czy stół i materiał są idealnie równo ustawione względem ogniskowej, bo kilka mm różnicy czasem robi sporą zmianę w odcieniu. Czy ten efekt pojawia się zawsze w tym samym miejscu pola roboczego, czy raczej losowo na arkuszu?
K
KarolHafci
2026-07-04 17:22
A próbowałeś sprawdzić, czy ten ciemniejszy fragment wypada zawsze w tym samym miejscu na arkuszu, czy raczej w tym samym miejscu pola roboczego lasera? Przy sklejce brzozowej różnice w kleju i gęstości warstw potrafią mocno wyjść dopiero po grawerze, mimo że z wierzchu wygląda równo. Te smugi zgodne ze słojami też trochę sugerują, że materiał może nierówno przyjmować energię. Z drugiej strony, jeśli przypalenia pojawiają się zawsze kilka centymetrów dalej w osi pracy głowicy, to patrzyłbym bardziej na ogniskowanie, stół albo przepływ powietrza. Przy drobnym tekście takie rzeczy są bardziej widoczne, bo laser dłużej „mieli” małe detale i łatwo o lokalne przegrzanie. Ciekawi mnie też, czy problem występuje na różnych arkuszach sklejki z tej samej partii, czy tylko na konkretnych kawałkach. Jakie masz ustawienia mocy, prędkości i rozdzielczości grawerowania?
M
MarekLaser
2026-07-04 17:35
To nie musi od razu oznaczać problemu z ustawieniami lasera. Przy sklejce brzozowej sporo potrafi zmienić sama warstwa forniru, klej pod spodem i lokalna gęstość materiału, więc z zewnątrz arkusz wygląda równo, a pod wiązką reaguje inaczej. Smugi zgodne ze słojami też bardziej wskazują na materiał niż na typowe rozjechanie mocy czy ogniskowej. Czy ten efekt powtarza się w tym samym miejscu stołu, czy raczej w różnych miejscach na arkuszu?
M
MichalSublim
2026-07-04 19:39
U mnie bardzo podobny efekt wychodził na sklejce, która z wierzchu wyglądała równo, a w środku miała inne klejenie albo minimalnie inną wilgotność w kilku miejscach. Przy CO₂ potrafi to wyjść dopiero na drobnym tekście, bo tam laser dłużej „mieli” mały obszar i każda różnica w materiale robi się widoczna. Te smugi zgodne ze słojami też by mi pasowały bardziej do forniru i kleju niż do samego ustawienia maszyny. Sprawdziłbym jeszcze, czy stół jest idealnie w ognisku na całej powierzchni, bo kilka milimetrów różnicy przy cienkich liniach potrafi zmienić kolor graweru. U mnie pomogło zejście trochę z mocy i podniesienie prędkości, a potem ewentualnie drugi lżejszy przebieg zamiast jednego mocniejszego. Dużą różnicę robiło też mocniejsze przedmuchanie i odciąg, bo przy słabym odciągu dym osiadał miejscowo i przyciemniał napis. Jeśli to jedna partia sklejki, to spróbowałbym obrócić arkusz albo zrobić testowy pasek przez różne miejsca płyty. Jaką masz moc, prędkość i interwał linii przy tym grawerze?
M
MichalDTG
2026-07-05 09:59
"U mnie bardzo podobny efekt wychodził na sklejce, która z wierzchu wyglądała równo, a w środku miała inne klejenie albo minimalnie inną wilgotność w kilku miejs"
MichalSublim dobrze to ujął, bo przy sklejce brzozowej różnice w kleju, wilgotności albo samej warstwie pod fornirem potrafią wyjść dopiero przy drobnym tekście, gdzie energia skupia się lokalnie i słoje zaczynają „prowadzić” przypalenie. Sprawdzałeś, czy efekt powtarza się w tym samym miejscu arkusza po obróceniu tabliczki o 90 stopni?
K
KasiaGrawer
2026-07-05 08:21
Nie zakładałbym od razu problemu z ustawieniami lasera, bo przy sklejce brzozowej różnice w kleju, wilgotności i układzie forniru potrafią dać dokładnie taki efekt: miejscami jasny grawer, a parę cm dalej przypalenie po słojach. Czy na MDF albo kartonie przy tych samych parametrach też widać taką nierówność?