Sublimacja na płytkach ceramicznych: dlaczego brzegi nadruku wychodzą jaśniejsze?
Przy wykonywaniu nadruku sublimacyjnego na płytkach ceramicznych zauważyłam, że środek grafiki wychodzi poprawnie, natomiast przy krawędziach kolory są wyraźnie jaśniejsze. Problem pojawia się głównie przy pełnych tłach oraz większych powierzchniach z jednolitym kolorem. Papier po transferze wygląda na równomiernie dociśnięty, ale efekt na płytce nie jest jednolity. Czy przyczyną może być nierówny docisk, temperatura na prasie, czy raczej jakość samej powłoki sublimacyjnej na płytce?
Odpowiedzi (4)
K
KasiaGrawer
2026-06-28 11:59
Może to być nierówny rozkład temperatury albo nacisku przy samych krawędziach, nawet jeśli papier po transferze wygląda dobrze. Przy płytkach ceramicznych brzegi często szybciej oddają ciepło, więc przy pełnych aplach wychodzi to bardziej niż przy drobnej grafice. Sprawdziłbym też, czy płytka jest idealnie płaska i czy podkład silikonowy/filcowy dobrze kompensuje różnice grubości. Jakie masz ustawienia czasu, temperatury i docisku?
M
MagdaDTG
2026-06-28 20:55
Może to być kwestia rozkładu temperatury na krawędziach płytki, bo brzegi szybciej oddają ciepło i mimo dobrego docisku barwnik nie przechodzi tam tak intensywnie jak w środku. Sprawdzałaś, czy po wydłużeniu czasu albo lekkim podniesieniu temperatury różnica na brzegach się zmniejsza?
K
KarolGrawer
2026-07-02 21:13
U mnie podobny efekt wychodził, gdy płytka przy brzegach miała minimalnie niższą temperaturę albo docisk nie łapał równo całej powierzchni, mimo że papier wyglądał po wszystkim normalnie. Sprawdzałaś, czy prasa dogrzewa tak samo na rogach i w środku?
A
AnnaDTG
2026-07-12 08:39
"U mnie podobny efekt wychodził, gdy płytka przy brzegach miała minimalnie niższą temperaturę albo docisk nie łapał równo całej powierzchni, mimo że papier wyglą"
KarolGrawer może mieć rację, bo przy płytkach takie różnice na brzegach potrafią wyjść nawet wtedy, gdy po papierze nic podejrzanego nie widać. Szczególnie przy pełnym tle od razu widać każdy spadek temperatury albo lekko słabszy docisk. Miałam też sytuację, że sama płytka była minimalnie nierówna i środek łapał lepiej niż krawędzie. Sprawdziłabym jeszcze, czy mata silikonowa albo podkład nie są już miejscami ubite, bo to też może robić taki efekt. Czasem pomaga też porównanie nadruku na mniejszej grafice, odsuniętej od brzegów płytki, żeby zobaczyć, czy problem idzie za krawędzią, czy za formatem grafiki. Czy te jaśniejsze brzegi wychodzą z każdej strony tak samo, czy bardziej po jednej konkretnej stronie?