S
SebekPoRobocie
2026-06-27 06:41

Dlaczego haft komputerowy na fartuchach medycznych marszczy kieszeń i wygląda nierówno?

Prowadzę jednoosobową działalność i robię małe zlecenia dla gabinetów medycznych, głównie znakowanie odzieży firmowej. Ostatnio klient zamówił 18 białych fartuchów z haftem logo i imienia nad kieszenią, wartość zlecenia około 900 zł netto. Po wyszyciu na kilku sztukach materiał wokół haftu lekko się marszczy, a sama kieszeń wygląda jakby była minimalnie ściągnięta do środka. Problem najbardziej widać przy cienkich fartuchach z mieszanki bawełny i poliestru, szczególnie gdy logo ma małe litery. Klient twierdzi, że na zdjęciu projekt wyglądał równo, a po założeniu fartucha haft optycznie ucieka w jedną stronę. Nie chcę od razu robić poprawek w ciemno, bo materiał nie wygląda na taki, który dobrze znosi prucie. Czy ktoś spotkał się z tym, że haft komputerowy na fartuchach medycznych marszczy kieszeń i przez to wygląda nierówno?

Odpowiedzi (8)

P
PiotrSublim
2026-06-27 08:44
Marszczenie przy hafcie nad kieszenią często wychodzi z połączenia cienkiej tkaniny fartucha, zbyt gęstego projektu i zbyt mocnego naciągu albo źle dobranego podkładu, więc problem nie musi leżeć w samym fartuchu. Jakiego stabilizatora używasz i ile mniej więcej ściegów ma to logo z imieniem?
K
KasiaDTG
2026-06-27 11:24
Tu bym ostrożnie założył, że to nie musi być od razu błąd haftu, tylko suma kilku rzeczy: cienki materiał fartucha, bliskość kieszeni, gęstość logo i stabilizacja od spodu. Przy kieszeni materiał ma mniej swobody, więc nawet lekki naciąg nici potrafi optycznie ściągnąć tkaninę do środka. Sprawdziłbym też, czy na wszystkich fartuchach była ta sama gramatura i czy haft szedł dokładnie nad kieszenią, a nie częściowo na jej wzmocnieniu. Jak duże było logo i ile miało wypełnienia?
K
KarolGrawer
2026-06-27 14:21
"Tu bym ostrożnie założył, że to nie musi być od razu błąd haftu, tylko suma kilku rzeczy: cienki materiał fartucha, bliskość kieszeni, gęstość logo i stabilizac"
KasiaDTG dobrze to ujęła, bo przy fartuchach medycznych często sam materiał już jest na granicy tego, co dobrze znosi gęsty haft. Ciekawi mnie, czy marszczenie wychodzi głównie tam, gdzie logo ma większe wypełnienia, czy nawet przy samym imieniu. Dużo też zależy od tego, czy haft był robiony dokładnie nad kieszenią, czy częściowo wchodził w jej strefę naprężeń. Jaki podkład był dany od spodu i czy fartuch był dodatkowo usztywniany przed haftem?
J
JakubGrawer
2026-07-03 07:42
"KasiaDTG dobrze to ujęła, bo przy fartuchach medycznych często sam materiał już jest na granicy tego, co dobrze znosi gęsty haft. Ciekawi mnie, czy marszczenie "
KarolGrawer poruszył ważny trop z tym rozróżnieniem między logo a samym imieniem. Jeśli marszczy głównie przy większych wypełnieniach, to ja bym podejrzewał za dużą gęstość haftu albo zbyt ciężki projekt jak na cienki fartuch. Przy samym tekście problem częściej wychodził mi od stabilizacji, napięcia materiału w tamborku albo tego, że kieszeń nie leży idealnie równo pod stopką. W fartuchach medycznych bywa też tak, że materiał wygląda solidnie w ręku, a pod haftem od razu pokazuje, że jest dość miękki i „pracuje”. Nad kieszenią dochodzi jeszcze podwójna warstwa, szwy i ograniczone miejsce na prawidłowe naciągnięcie, więc efekt ściągania może być bardziej widoczny niż na plecach czy rękawie. Ja sprawdziłbym też, czy podkład nie jest zbyt słaby albo odwrotnie, zbyt sztywny i źle odrywa materiał po praniu. Czasem drobna zmiana podbiegu i zmniejszenie wypełnień robi większą różnicę niż kombinowanie z samą maszyną. A te sztuki marszczą się od razu po hafcie, czy dopiero po zdjęciu z tamborka i wyprasowaniu?
M
MarekLaser
2026-06-27 14:25
Marszczenie przy hafcie nad kieszenią często wychodzi z połączenia zbyt gęstego programu, słabego podklejenia/stabilizacji i samej konstrukcji kieszeni, która nie ma gdzie „oddać” naprężenia po wkłuciach. Sprawdzałeś, czy na tych fartuchach był użyty ten sam podkład i naprężenie tamborka co przy próbie?
M
MichalLaser
2026-07-04 07:45
A na jakiej gramaturze i składzie są te fartuchy oraz czy haft był robiony bezpośrednio nad kieszenią, czy częściowo wchodził w jej przeszycia? Pytam, bo przy cienkiej tkaninie i gęstym logo samo podklejenie/usztywnienie potrafi mocno zmienić efekt.
T
TomekSublim
2026-07-06 11:57
Przy fartuchach często wychodzi różnica między samym projektem haftu a tym, jak zachowuje się cienka tkanina przy kieszeni. Jeśli logo ma gęste wypełnienia albo dużo drobnych liter, to materiał potrafi się ściągnąć mimo poprawnego tamborkowania, zwłaszcza na białych, lekkich fartuchach. Sprawdziłbym jeszcze podkład, gęstość ściegu i czy haft nie wchodzi zbyt blisko szwu kieszeni, bo tam naprężenia są większe. Jakiego rodzaju stabilizatora używasz pod te fartuchy?
M
MagdaDTG
2026-07-10 18:21
Miałem podobnie przy fartuchach z cienkiej mieszanki, szczególnie kiedy logo było blisko kieszeni i miało sporo wypełnienia. U mnie winne było głównie zbyt mocne naprężenie w tamborku i za lekki podkład, bo przy prasowaniu wyglądało lepiej, ale po chwili materiał znowu „ciągnął” przy hafcie. Przy małych napisach nad kieszenią pomagało też zmniejszenie gęstości ściegu, bo standardowy program z czapek czy polarów robił na fartuchu za sztywną łatę. Jaki to materiał i czy haft był robiony bezpośrednio nad wszyciem kieszeni?