D
DarekPrzyCNC
2026-06-27 06:19

Laser fibrowy: dlaczego na anodowanym aluminium grawer wychodzi raz biały, a raz szary i plamisty?

Mam małą pracownię jako jednoosobowa działalność i robię krótkie serie tabliczek opisowych dla firm produkcyjnych. Ostatnio dostałem zlecenie na około 180 czarnych tabliczek z anodowanego aluminium, format mniej więcej 80 x 30 mm, z numeracją i logo klienta. Problem jest taki, że na części sztuk grawer laserem fibrowym wychodzi ładnie biały i równy, a na części robi się szary, lekko plamisty i pod światło wygląda jak przetarty. Materiał jest niby z jednej dostawy, ale nie mam pewności, czy wszystkie arkusze były z tej samej partii. Najbardziej widać to przy cienkich liniach logo i małych cyfrach, bo tekst zaczyna wyglądać mniej profesjonalnie. Klient zaakceptował próbkę, a teraz przy właściwej serii różnica między tabliczkami jest na tyle widoczna, że boję się reklamacji przy wartości zlecenia około 2500 zł. Czy przy anodowanym aluminium taka nierówność koloru graweru to bardziej kwestia materiału, czy ustawień lasera?

Odpowiedzi (3)

M
MagdaSublim
2026-06-27 07:14
Na anodzie różnice często wychodzą z samej powłoki: inna partia, grubość, uszczelnienie albo resztki po cięciu/myciu potrafią dać raz biały kontrast, a raz szarą plamę mimo tych samych parametrów. Sprawdź, czy te „gorsze” sztuki są z tej samej paczki/strony arkusza i czy po odtłuszczeniu IPA efekt się zmienia; jakimi parametrami jedziesz, moc/prędkość/częstotliwość?
P
PiotrSublim
2026-06-27 07:38
Przy anodzie czarnej różnica biały/szary często wynika z samej partii materiału albo grubości i jakości warstwy anodowej, ale też z minimalnie innej ogniskowej, brudu po cięciu lub zbyt dużej energii, która zamiast „otworzyć” barwnik zaczyna przypalać i daje plamy. Czy te tabliczki są z jednej partii i czy szary efekt pojawia się losowo na arkuszu, czy raczej na konkretnych miejscach?
K
KarolHafci
2026-06-27 12:41
"Przy anodzie czarnej różnica biały/szary często wynika z samej partii materiału albo grubości i jakości warstwy anodowej, ale też z minimalnie innej ogniskowej,"
PiotrSublim dobrze to ujął, przy czarnej anodzie takie różnice potrafią wyjść nawet przy pozornie identycznych tabliczkach. Ja bym jeszcze sprawdził, czy szare i plamiste sztuki nie są z innego arkusza albo z innej strony arkusza, bo przy cienkiej lub nierównej anodzie laser od razu to pokazuje. Druga sprawa to ognisko i czystość powierzchni, szczególnie jeśli tabliczki były cięte, foliowane albo dotykane rękami przed grawerem. Jeśli energia jest trochę za duża, zamiast jasnego kontrastu robi się przydymienie i efekt zaczyna iść w szarość. Te problematyczne sztuki były grawerowane w tej samej kolejności i w tym samym ustawieniu stołu co te białe?