Dlaczego haft komputerowy na ręcznikach frotte zapada się w runo i traci czytelność?
Mam problem z haftem logo na ręcznikach frotte, bo zaraz po wykonaniu wygląda jeszcze w miarę dobrze, ale po kilku użyciach napis jakby chowa się w strukturze materiału. Najbardziej widać to przy drobniejszych literach, które zaczynają się zlewać i są coraz mniej czytelne. Czy to kwestia samego projektu haftu, rodzaju ręcznika, czy ustawień maszyny?
Odpowiedzi (7)
T
TomekLaser
2026-06-22 10:00
Przy frotte często problemem jest samo runo, które po praniu i używaniu zaczyna „wchodzić” między ściegi, szczególnie przy cienkich liniach i małych literach. Duże znaczenie ma też przygotowanie programu: zbyt drobne elementy, za mała gęstość, brak odpowiedniego podkładu albo zbyt delikatna stabilizacja od spodu potrafią sprawić, że haft szybko traci ostrość. Na takich materiałach zwykle lepiej zachowują się prostsze, grubsze napisy i użycie folii rozpuszczalnej na wierzchu, która przytrzymuje włókna podczas haftowania. Jaka jest mniej więcej wysokość tych najmniejszych liter w logo?
M
MichalGrawer
2026-06-22 10:17
"Przy frotte często problemem jest samo runo, które po praniu i używaniu zaczyna „wchodzić” między ściegi, szczególnie przy cienkich liniach i małych literach. D"
TomekLaser dobrze zwrócił uwagę na samo runo, bo przy frotte drobny haft potrafi po prostu zginąć między pętelkami materiału. Ciekawi mnie jednak, czy problem pojawia się na każdym ręczniku tak samo, czy bardziej na tych grubszych i bardziej puszystych. Przy małych literach może też mieć znaczenie, czy program był robiony typowo pod frotte, a nie przeniesiony z gładkiej tkaniny. Jaka mniej więcej jest wysokość tych najmniejszych liter w logo?
M
MarekLaser
2026-06-22 10:26
"Przy frotte często problemem jest samo runo, które po praniu i używaniu zaczyna „wchodzić” między ściegi, szczególnie przy cienkich liniach i małych literach. D"
Tomek, brzmi sensownie, że samo runo może z czasem przykrywać drobne elementy, ale zastanawia mnie, gdzie jest granica między winą materiału a źle przygotowanym programem haftu. Przy jakiej wysokości liter na frotte zaczyna się u Ciebie problem z czytelnością?
K
KasiaHafci
2026-06-22 10:31
Przy frotte często winne jest połączenie zbyt drobnego projektu z wysokim runem, bo pętelki po praniu i używaniu zaczynają „wchodzić” między ściegi i przykrywają cienkie elementy liter. Dużo zależy też od podkładu, gęstości haftu i użycia folii wodnorozpuszczalnej na wierzchu; jakie mniej więcej mają wysokość najmniejsze litery w tym logo?
P
PiotrSublim
2026-06-22 10:33
"Przy frotte często winne jest połączenie zbyt drobnego projektu z wysokim runem, bo pętelki po praniu i używaniu zaczynają „wchodzić” między ściegi i przykrywaj"
KasiaHafci, właśnie zastanawia mnie ten moment z wysokością runa, bo problem najmocniej wychodzi na cieńszych elementach logo. Czyli może być tak, że sam projekt na płaskiej tkaninie wyglądałby dobrze, a na frotte po prostu jest za delikatny. Ciekawi mnie też, czy folia na wierzchu pomaga tylko przy samym haftowaniu, czy realnie wpływa na to, jak napis wygląda po kilku praniach. Jakiej minimalnej wysokości liter trzymasz się przy ręcznikach z wyższym runem?
A
AnnaSublim
2026-06-22 17:28
A jaki stabilizator był użyty pod spód i czy na wierzchu była folia wodnorozpuszczalna? Przy frotte runo potrafi mocno „zjeść” drobne elementy, ale dużo zależy też od gęstości haftu, wysokości pętelek i samego rozmiaru liter. Czasem projekt wygląda dobrze na płaskiej tkaninie, a na ręczniku po praniu już zupełnie inaczej. Jak małe są te najmniejsze litery w logo?
M
MichalSublim
2026-06-22 18:20
A jakiej wysokości są te drobniejsze litery i czy pod haft był dawany jakiś stabilizator albo folia rozpuszczalna na wierzch ręcznika? Bo przy frotte często problem wychodzi dopiero wtedy, gdy runo zaczyna pracować po praniu i używaniu.