Sublimacja na smyczach poliestrowych: dlaczego po transferze materiał się faluje?
Robię ostatnio krótką serię smyczy poliestrowych i po sublimacji część materiału zaczyna się lekko falować na całej długości. Najbardziej widać to przy ciemniejszych nadrukach, zwłaszcza tam, gdzie grafika dochodzi blisko krawędzi taśmy. Problem pojawia się mniej więcej na 6-7 sztukach z 20, mimo że wszystkie były dociskane w tej samej prasie. Czy ktoś spotkał się z takim falowaniem smyczy po transferze i wie, od czego może zależeć?
Odpowiedzi (7)
P
PiotrLaser
2026-06-20 10:32
Falowanie przy smyczach z poliestru często wychodzi od temperatury i nierównego skurczu taśmy, nawet jeśli prasa ma te same ustawienia dla całej serii. Ciemne nadruki mogą to bardziej pokazywać, bo zwykle dostają więcej farby i mocniej „pracuje” powierzchnia w miejscu transferu, szczególnie blisko krawędzi. Sprawdziłbym też, czy taśma z rolki nie ma miejscowo innego naprężenia albo lekkiego skrętu, bo wtedy po podgrzaniu wychodzi to dopiero po transferze. Druga rzecz to docisk: przy wąskiej smyczy czasem mata albo papier robi minimalną różnicę na brzegach i materiał zaczyna się podnosić/falować. Jeśli problem dotyczy tylko części sztuk, to obstawiałbym bardziej partię taśmy, naprężenie przy układaniu albo lokalne przegrzanie niż samą grafikę. Pomaga test na niższej temperaturze albo krótszym czasie, ale bez zmiany dwóch parametrów naraz, żeby było widać, co faktycznie działa. Dobrze też porównać, czy faluje od razu po zdjęciu z prasy, czy dopiero po ostygnięciu. Jaką temperaturę, czas i docisk masz ustawione?
K
KarolDTG
2026-06-20 16:27
Miałem podobnie przy smyczach z tańszej taśmy poliestrowej i u mnie nie wychodziło to na każdej sztuce, tylko losowo z partii. Najczęściej falowały te odcinki, gdzie był mocniejszy, ciemny aplowy nadruk blisko brzegu, bo materiał jakby inaczej pracował pod temperaturą i dociskiem. Pomogło mi trochę zejście z temperaturą/czasem i sprawdzenie, czy taśma przed prasą nie ma już lekkiego naprężenia albo krzywego splotu. Jaką temperaturę, czas i docisk masz ustawione?
A
AnnaHafci
2026-06-20 08:22
"Miałem podobnie przy smyczach z tańszej taśmy poliestrowej i u mnie nie wychodziło to na każdej sztuce, tylko losowo z partii. Najczęściej falowały te odcinki, "
KarolDTG dobrze to ujął, bo przy tańszej taśmie poliester potrafi nierówno reagować na temperaturę, szczególnie gdy ciemna apla dochodzi blisko krawędzi i jedna strona smyczy dostaje więcej „pracy” od tuszu, papieru i docisku. Sprawdziłbym jeszcze, czy te falujące sztuki nie są z końcówki rolki albo z fragmentów taśmy o innym napięciu splotu.
M
MarekSublim
2026-06-20 18:23
"Miałem podobnie przy smyczach z tańszej taśmy poliestrowej i u mnie nie wychodziło to na każdej sztuce, tylko losowo z partii. Najczęściej falowały te odcinki, "
KarolDTG może mieć rację, bo przy słabszej taśmie poliester potrafi różnie zareagować na temperaturę, szczególnie gdy ciemna apla idzie blisko krawędzi i docisk nie rozkłada się idealnie. Sprawdzałeś, czy falujące sztuki były z tego samego fragmentu rolki albo miały minimalnie inną grubość/splot?
J
JakubSublim
2026-06-25 10:49
"KarolDTG może mieć rację, bo przy słabszej taśmie poliester potrafi różnie zareagować na temperaturę, szczególnie gdy ciemna apla idzie blisko krawędzi i docisk"
MarekSublim dobrze tropi temat, bo przy smyczach z jednej rolki potrafią się trafić odcinki z innym napięciem taśmy i wtedy ta sama temperatura oraz docisk dają różny efekt. Sprawdziłbym jeszcze, czy te falujące sztuki nie były prasowane bliżej krawędzi płyty albo z grafiką mocno dochodzącą do brzegu.
M
MagdaGrawer
2026-06-23 17:35
Falowanie często wychodzi z połączenia temperatury, czasu i nierównego naprężenia samej taśmy, zwłaszcza jeśli smycz była lekko naciągnięta albo krzywo ułożona pod transferem. Przy ciemnych aplach materiał dostaje więcej ciepła przez większą powierzchnię zadruku, więc różnice w kurczliwości poliestru robią się bardziej widoczne przy krawędziach. Sprawdziłbym też, czy te 6-7 sztuk nie pochodzi z innej części rolki albo nie ma minimalnie innej gramatury/splotu, bo przy smyczach takie partie potrafią reagować różnie mimo tych samych ustawień prasy. Jaką temperaturę i czas masz ustawione przy transferze?
J
JakubLaser
2026-06-25 12:59
Miałem podobnie przy smyczach z cieńszej taśmy i u mnie winny był raczej nierówny docisk albo lekko za wysoka temperatura, bo falowały głównie sztuki bliżej brzegu płyty grzewczej. Sprawdzałeś, czy te 6-7 sztuk nie leży zawsze w tym samym miejscu w prasie?