K
KasiaOdHaftu
2026-06-16 10:12

Sublimacja na etui do telefonu: dlaczego nadruk pęka przy zakładaniu na telefon?

Robiłam ostatnio kilka elastycznych etui do telefonu pod sublimację i po transferze nadruk wyglądał normalnie, kolory były równe, bez plam ani przesunięć. Problem pojawił się dopiero przy zakładaniu etui na telefon, bo w miejscach największego naprężenia grafika zaczęła drobno pękać i robić się jaśniejsza. Najbardziej widać to na narożnikach oraz przy krawędziach, gdzie materiał mocniej się rozciąga. Nie miałam tego przy każdym wzorze, ale na ciemniejszych tłach jest to od razu widoczne. Czy to bardziej kwestia samego etui? Czy temperatura transferu może mieć na to wpływ?

Odpowiedzi (10)

P
PiotrSublim
2026-06-16 10:51
To wygląda bardziej na problem z samym materiałem/powłoką etui niż z transferem, skoro przed założeniem nadruk jest równy. Przy elastycznych etui sublimacja potrafi wyglądać dobrze na płasko, ale jeśli warstwa pod nadruk nie pracuje razem z tworzywem, to przy rozciąganiu robią się mikropęknięcia i kolor jaśnieje, szczególnie na narożnikach. Znaczenie może mieć też zbyt wysoka temperatura albo za długi docisk, bo powłoka robi się wtedy bardziej krucha. Sprawdzałaś, czy te etui są faktycznie przeznaczone do sublimacji na elastycznym TPU, a nie tylko mają „białą powierzchnię pod nadruk”?
K
KasiaGrawer
2026-06-16 11:29
"To wygląda bardziej na problem z samym materiałem/powłoką etui niż z transferem, skoro przed założeniem nadruk jest równy. Przy elastycznych etui sublimacja pot"
Też bym szedł w stronę tego, co pisze PiotrSublim, bo przy źle dobranej powłoce nadruk może wyglądać idealnie po prasie, a dopiero naprężenie na rogach pokazuje, że warstwa jest zbyt sztywna względem etui. Czy te etui były od jednego dostawcy i opisane konkretnie jako elastyczne pod sublimację?
M
MichalDTG
2026-06-16 11:48
To wygląda bardziej na problem z samym podłożem albo z warstwą pod sublimację niż z ustawieniem grafiki. Przy elastycznych etui nadruk potrafi wyglądać idealnie po prasie, a dopiero przy rozciąganiu wychodzi, że powłoka nie pracuje razem z materiałem. Jeśli pęka głównie na narożnikach, to możliwe, że transfer wszedł dobrze, ale coating jest za sztywny albo etui było mocno dogrzane i warstwa zrobiła się bardziej krucha. Czasem podobny efekt daje też zbyt wysoka temperatura albo za długi czas, bo powierzchnia niby przyjmie kolor, ale po ostygnięciu gorzej znosi naprężenia. Sprawdziłbym też, czy to faktycznie etui przeznaczone do sublimacji na całej powierzchni, bo niektóre „sublimacyjne” modele dobrze trzymają nadruk tylko na płaskiej części. Przy narożnikach zawsze jest najtrudniej, bo tam materiał rozciąga się punktowo i każde mikropęknięcie od razu robi jaśniejszą kreskę. Miałaś ten sam efekt na różnych partiach etui, czy tylko na jednej dostawie?
T
TomekSublim
2026-06-16 13:25
To nie musi być sam błąd transferu, tylko raczej kwestia tego, czy powłoka pod sublimację na etui faktycznie pracuje razem z elastycznym materiałem. Pękanie na narożnikach często wychodzi dopiero po rozciągnięciu, a nie od razu po prasie; jakie to były etui, TPU z gotową warstwą sublimacyjną?
M
MagdaHafci
2026-06-16 14:18
To wygląda bardziej na problem z samym podłożem niż z transferem: jeśli etui jest zbyt elastyczne albo ma słabą warstwę pod sublimację, nadruk po rozciągnięciu na narożnikach może mikrospękać i przez to robi się jaśniejszy. Jakie to dokładnie etui, TPU z powłoką do sublimacji czy coś bardziej gumowego?
K
KasiaLaser
2026-06-16 18:53
To wygląda bardziej na problem z samym nośnikiem/powłoką niż z transferem, skoro po prasowaniu nadruk był równy, a pęka dopiero przy rozciąganiu. Przy elastycznych etui warstwa pod sublimację musi pracować razem z materiałem, a jeśli jest zbyt sztywna albo przegrzana, to na narożnikach zaczyna się łamać i kolor robi się jaśniejszy. Sprawdziłbym też, czy czas i temperatura nie są za wysokie dla tego konkretnego typu etui, bo czasem powłoka wygląda dobrze na płasko, ale traci elastyczność po zbyt mocnym wygrzaniu. To były etui typowo opisane jako TPU do sublimacji, czy zwykłe elastyczne z powłoką?
A
AnnaGrawer
2026-06-16 21:37
Czy te etui były fabrycznie opisane jako elastyczne pod sublimację, czy raczej zwykłe TPU z powłoką? Pękanie na narożnikach brzmi trochę jak problem z powłoką, która nie pracuje razem z materiałem.
J
JakubGrawer
2026-06-17 12:05
A na jakich dokładnie etui to robiłaś: TPU, silikon czy jakiś gotowy model z powłoką pod sublimację? Pytam, bo takie pękanie przy narożnikach może wynikać bardziej z pracy materiału i powłoki niż z samego transferu.
J
JakubDTG
2026-06-20 18:03
"A na jakich dokładnie etui to robiłaś: TPU, silikon czy jakiś gotowy model z powłoką pod sublimację? Pytam, bo takie pękanie przy narożnikach może wynikać bardz"
Jakub dobrze zwrócił uwagę na typ etui, bo przy elastycznych modelach często problemem jest sama powłoka pod sublimację, która po rozciągnięciu nie pracuje tak jak TPU czy silikon i na narożnikach zaczyna mikropękać. To były faktycznie etui przeznaczone do sublimacji, czy zwykłe elastyczne z nadrukiem robionym „na próbę”?
M
MichalSublim
2026-06-25 10:21
"A na jakich dokładnie etui to robiłaś: TPU, silikon czy jakiś gotowy model z powłoką pod sublimację? Pytam, bo takie pękanie przy narożnikach może wynikać bardz"
Jakub dobrze zwrócił uwagę na rodzaj etui, bo przy elastycznych modelach sama warstwa pod sublimację często nie pracuje tak samo jak TPU czy silikon i wtedy na narożnikach wychodzi mikropękanie. Czy te etui były opisane konkretnie jako elastyczne do sublimacji, czy raczej zwykłe z dodatkową powłoką?