G
Gosia_78
2026-06-15 20:36

Dlaczego haft komputerowy na koszulkach polo po praniu zaczyna się marszczyć i lekko skręcać?

Prowadzę małą działalność jednoosobową i robię krótkie serie odzieży firmowej dla lokalnych ekip handlowych oraz serwisowych. Ostatnio miałam zlecenie na 38 koszulek polo z haftowanym logo na lewej piersi, wartość całego zamówienia wyszła około 1900 zł netto. Przed wydaniem wszystko wyglądało równo, ale klient po dwóch praniach odesłał zdjęcia, na których okolica haftu jest lekko pofalowana, a sama koszulka jakby minimalnie skręca się w stronę logo. Materiał to klasyczne polo piqué, gramatura według dostawcy 200 g, bez elastanu, ale dość miękkie w dotyku. Projekt nie był bardzo duży, około 8 cm szerokości, z wypełnieniem w środku i drobnym tekstem pod spodem. Zastanawiam się, czy przy takich koszulkach problem częściej wynika z samej dzianiny, programu haftu, podkładu czy może z prania po stronie klienta. Czy ktoś miał podobny przypadek, że haft komputerowy na polo wyglądał dobrze po wykonaniu, a dopiero po praniu zaczynał marszczyć materiał i lekko deformować przód koszulki?

Odpowiedzi (7)

P
PiotrSublim
2026-06-15 22:05
Najczęściej takie falowanie wychodzi z połączenia zbyt gęstego haftu, za mocnego naprężenia materiału w tamborku albo źle dobranego podkładu do dzianiny polo, bo po praniu sama koszulka pracuje inaczej niż nici i stabilizator. Jaki był skład koszulek i czy logo było haftowane na pice, czy na gładszej dzianinie?
A
AnnaGrawer
2026-06-16 09:03
"Najczęściej takie falowanie wychodzi z połączenia zbyt gęstego haftu, za mocnego naprężenia materiału w tamborku albo źle dobranego podkładu do dzianiny polo, b"
Piotr dobrze tropi temat z pracą dzianiny, bo u mnie podobne marszczenie wyszło kiedyś dopiero po praniu, mimo że przy odbiorze haft wyglądał idealnie. Problemem okazało się połączenie dość zbitego programu z cienką koszulką polo z elastanem i podkładem, który po praniu inaczej trzymał niż sam materiał. Zwróciłbym też uwagę, czy logo nie miało dużych wypełnień satyną albo bardzo gęstym ściegiem, bo na lewej piersi przy miękkiej dzianinie szybko zaczyna ściągać pole haftu. Czy te koszulki miały w składzie elastan albo były z takiej bardziej elastycznej piki?
A
AdamDTG
2026-06-26 09:26
"Piotr dobrze tropi temat z pracą dzianiny, bo u mnie podobne marszczenie wyszło kiedyś dopiero po praniu, mimo że przy odbiorze haft wyglądał idealnie. Probleme"
Anno, miałem bardzo podobną sytuację przy polówkach z domieszką elastanu, gdzie na stole wszystko wyglądało równo, a po dwóch praniach logo zaczęło jakby ściągać materiał do środka. U mnie winny był raczej cały zestaw naraz: za gęsty haft, zbyt sztywny podkład i dzianina, która po praniu zaczęła pracować inaczej niż pod tamborkiem. Od tamtej pory przy takich koszulkach testuję jedną sztukę po praniu, bo samo oglądanie gotowego haftu przed wydaniem potrafi mocno zmylić. Ciekawi mnie, czy w tym zleceniu polówki były wcześniej dekatyzowane albo chociaż prane próbnie?
A
AdamHafci
2026-06-27 11:01
"Najczęściej takie falowanie wychodzi z połączenia zbyt gęstego haftu, za mocnego naprężenia materiału w tamborku albo źle dobranego podkładu do dzianiny polo, b"
Piotr dobrze to ujął, bo przy polo często problem wychodzi dopiero po praniu, kiedy dzianina zaczyna pracować, a haft zostaje sztywny. Sprawdziłabym jeszcze, czy logo nie miało zbyt dużych wypełnień na małej powierzchni i czy pod spodem nie został użyty zbyt twardy albo za mały stabilizator. Przy takich krótkich seriach czasem różnicę robi też test prania na jednej sztuce przed oddaniem całości, bo na sucho wszystko potrafi wyglądać idealnie. Jaka była gramatura tych koszulek i czy to była pika 100% bawełna, czy mieszanka z poliestrem?
P
PiotrDTG
2026-06-16 10:30
Nie zakładałbym od razu, że problem jest wyłącznie w samym hafcie, bo polo po praniu potrafi pracować inaczej niż stabilizator i nici. Marszczenie często wychodzi dopiero po kilku praniach, zwłaszcza jeśli dzianina była elastyczna, haft dość gęsty albo podkład nie był dobrze dobrany do gramatury koszulki. Skręcanie może też wynikać z samej konstrukcji materiału albo sposobu suszenia, więc zdjęcia przed i po praniu nie zawsze pokazują całą przyczynę. Jakiej gramatury były te koszulki i czy logo miało duże wypełnienia?
K
KarolGrawer
2026-06-29 10:45
Miałem podobny przypadek przy polo z cieńszej dzianiny pique i u mnie winne było połączenie zbyt gęstego haftu z za słabym stabilizatorem pod spodem. Na świeżo wyglądało dobrze, ale po praniu materiał trochę pracował, a haft już nie, więc okolica logo zaczynała się falować i lekko ściągać. Sprawdziłbym też, czy koszulki nie były prane za ciepło albo wirowane na wysokich obrotach, bo to potrafi mocno wyciągnąć takie problemy. Jakiego podkładu użyłaś pod haft i czy logo miało dużo wypełnienia?
K
KasiaLaser
2026-06-29 19:25
Nie zakładałbym od razu, że problem jest wyłącznie w samym hafcie, bo przy polo potrafi wyjść też skurcz dzianiny, zbyt mocne naprężenie przy tamborkowaniu albo źle dobrany/stabilizowany podkład. Czy logo było haftowane na gotowych koszulkach z tej samej partii i prane zgodnie z metką?