Czym odtłuszczać plexi przed drukiem UV, żeby nie zostawały smugi?
Przy małych seriach tabliczek z plexi zauważyłem, że po standardowym przetarciu powierzchni czasem wychodzą delikatne smugi widoczne dopiero po nadruku. Problem najbardziej widać na ciemnych aplach i przy podświetleniu. Jakich środków albo czyściw używacie do odtłuszczania plexi przed drukiem UV, żeby nie zostawiały śladów?
Odpowiedzi (6)
P
PiotrSublim
2026-06-13 07:02
U mnie smugi najczęściej wychodziły po zbyt mokrym przetarciu albo po czyściwie, które lekko pyliło, więc lepiej sprawdza się IPA na bezpyłowej ściereczce i szybkie drugie przetarcie na sucho. Jakiego płynu teraz używasz i czy plexi ma folię zdejmowaną tuż przed drukiem?
A
AdamLaser
2026-06-13 07:37
U mnie smugi najczęściej wychodziły po zbyt mokrym przetarciu albo po czyściwie, które zostawiało mikrowłókna, więc przy plexi lepiej sprawdzał się IPA odparowany do sucha i bezpyłowe ściereczki, najlepiej dwoma ruchami: jedna do zebrania brudu, druga sucha na koniec. Próbowałeś porównać różne partie plexi, czy problem jest na każdej tak samo?
M
MarekHafci
2026-06-16 11:37
"U mnie smugi najczęściej wychodziły po zbyt mokrym przetarciu albo po czyściwie, które zostawiało mikrowłókna, więc przy plexi lepiej sprawdzał się IPA odparowa"
AdamLaser, mam podobne obserwacje, szczególnie przy czarnej apli smugi potrafią wyjść dopiero po utwardzeniu i wtedy już jest za późno. U mnie różnicę robi też czas między czyszczeniem a drukiem, bo jak plexi chwilę poleży odkryta, to łapie kurz i ładunki elektrostatyczne. IPA działa ok, ale przy niektórych płytach lepszy efekt dawało bardzo oszczędne przetarcie i szybkie dosuszenie drugą bezpyłową szmatką, bez „polerowania” w kółko. Sprawdzałeś, czy problem nie nasila się po zdjęciu folii ochronnej tuż przed drukiem?
K
KasiaSublim
2026-06-13 09:36
U mnie mniej smug zostawia IPA na dobrej mikrofibrze bez pyłu, ale kluczowe było przetarcie drugim suchym czyściwem zanim odparuje do końca. Jakim środkiem teraz przecierasz plexi?
J
JakubSublim
2026-06-13 09:37
"U mnie mniej smug zostawia IPA na dobrej mikrofibrze bez pyłu, ale kluczowe było przetarcie drugim suchym czyściwem zanim odparuje do końca. Jakim środkiem tera"
Też mam podobne doświadczenia z IPA, tylko przy plexi duże znaczenie ma ilość środka, bo jak zostanie go za dużo na powierzchni, to potrafi rozciągnąć zabrudzenie zamiast je zebrać. Sprawdziłbym jeszcze, czy mikrofibra nie była wcześniej prana z płynem/zmiękczaczem, bo po tym smugi wychodzą właśnie dopiero pod ciemnym nadrukiem.
J
JakubLaser
2026-06-13 09:38
U mnie smugi na plexi najczęściej wychodziły po zbyt wolno odparowującym alkoholu albo po czyściwie, które zostawiało pył, więc sprawdziłbym IPA o wysokiej czystości i bezpyłowe ściereczki, przecierając na dwa ruchy: mokro i od razu suchą stroną. Jakiego środka używacie teraz i czy plexi ma folię zdejmowaną tuż przed drukiem?