L
Lukasz_82
2026-06-11 21:56

Dlaczego haft komputerowy na bluzie dresowej ściąga materiał i robi fale wokół napisu?

Mam problem z haftem komputerowym na bluzach dresowych z dość miękkiej dzianiny, szczególnie przy większych napisach na piersi. Po zdjęciu z tamborka materiał wokół liter wygląda na lekko ściągnięty, a po pierwszym praniu zaczynają robić się wyraźne fale. Sam haft jest czytelny, ale całość wygląda mniej estetycznie, jakby bluza była naciągnięta tylko w miejscu znakowania. Czy to bardziej kwestia samej dzianiny? Czy wielkość i gęstość napisu ma tu największe znaczenie?

Odpowiedzi (8)

P
PiotrHafci
2026-06-12 07:11
Przy miękkiej dzianinie to zwykle nie jest jedna rzecz, tylko suma napięć: gęstość haftu, stabilizacja, naciągnięcie w tamborku i sam projekt liter. Duży napis na piersi potrafi mocno „pracować”, bo ściegi ściągają materiał do środka, a po praniu dzianina dodatkowo wraca do swojego kształtu i fale robią się bardziej widoczne. Jeśli litery mają dużo wypełnienia albo zbyt gęsty satynowy/pełny ścieg, to nawet dobra maszyna nie uratuje efektu. Duże znaczenie ma też podkład, bo przy bluzie dresowej często jedna cienka flizelina od spodu jest za słaba, szczególnie przy elastycznej pętelce lub drapanej dzianinie. Czasem problem zaczyna się już przy tamborkowaniu, gdy materiał jest lekko rozciągnięty, a potem po zdjęciu próbuje się skurczyć wokół haftu. Sprawdziłbym też naprężenie nici, bo zbyt mocno ciągnięta górna nitka potrafi pogłębić marszczenie. Przy takich napisach lepiej sprawdzają się projekty z mniejszą gęstością, sensownym podkładem i czasem rozbiciem dużych pól na lżejsze wypełnienia. Jakiego stabilizatora używasz pod te bluzy i czy materiał jest naciągany w tamborku, czy tylko równo ułożony?
M
MichalLaser
2026-06-12 08:29
"Przy miękkiej dzianinie to zwykle nie jest jedna rzecz, tylko suma napięć: gęstość haftu, stabilizacja, naciągnięcie w tamborku i sam projekt liter. Duży napis "
PiotrHafci dobrze zwrócił uwagę, że przy takiej bluzie problem często wychodzi z kilku rzeczy naraz, a nie z samego tamborka czy samej flizeliny. Ja bym jeszcze spojrzał na to, czy projekt napisu nie ma zbyt szerokich satyn albo za dużego zagęszczenia, bo miękka dzianina szybko pokazuje każde ściąganie. Po praniu fale mogą się nasilać, jeśli podkład nie trzyma już tak samo albo materiał był za mocno rozciągnięty przed haftem. Ciekawi mnie, czy ten efekt pojawia się bardziej przy grubych literach, czy przy każdym większym napisie?
M
MagdaGrawer
2026-06-12 09:35
Przy miękkiej dzianinie to zwykle suma kilku rzeczy: zbyt gęsty projekt, za mocne naprężenie nici, za słabe podklejenie albo zbyt mocne naciągnięcie bluzy w tamborku. Duże napisy na piersi pracują razem z materiałem, a haft już nie, więc po praniu różnica napięć wychodzi jeszcze bardziej i robią się fale. Sprawdziłbym też, czy projekt ma kompensację pod dzianinę i czy podkład stabilizujący nie jest za cienki do tej gramatury. Jakiego rodzaju flizeliny używasz pod spód: wydzieranej, wycinanej czy klejonej?
K
KasiaSublim
2026-06-12 09:41
U mnie podobny efekt wychodził głównie przy miękkich bluzach z pętelką, kiedy projekt był dość gęsty i miał duże wypełnienia. Materiał w tamborku wyglądał dobrze, a po zdjęciu wszystko jakby wracało i haft zaczynał ściągać dzianinę do środka. Po praniu było jeszcze gorzej, bo bluza trochę pracowała, a nitka i podkład już inaczej. Dużo dała zmiana podkładu na stabilniejszy i lekkie rozluźnienie gęstości haftu w projekcie, szczególnie przy szerszych literach. Zauważyłem też, że zbyt mocne naciągnięcie bluzy w tamborku potrafi oszukać, bo podczas haftowania jest równo, a potem robią się fale. Przy napisach na piersi czasem lepiej wygląda mniej “pełny” haft albo trochę mniejszy rozmiar, bo dzianina dresowa nie zawsze lubi ciężkie wypełnienia. Sprawdziłbym też, czy problem jest taki sam na każdej bluzie, bo skład i gramatura robią sporą różnicę. Jakiego podkładu używasz pod haft i czy jest odrywany, wycinany czy klejony?
M
MagdaSublim
2026-06-14 07:12
To nie musi być wyłącznie kwestia stabilizatora, choć on często ma duży udział. Przy miękkiej dzianinie fale potrafią wyjść też od zbyt gęstego projektu, za mocnego naciągnięcia w tamborku albo złej kompensacji ściągania przy większych literach. Pranie tylko uwidacznia problem, bo materiał wraca do swojej pracy, a haft zostaje sztywny. Jakiego podkładu używasz pod te bluzy i czy napis jest bardziej wypełniany satyną, czy tatami?
K
KarolGrawer
2026-06-22 22:30
"To nie musi być wyłącznie kwestia stabilizatora, choć on często ma duży udział. Przy miękkiej dzianinie fale potrafią wyjść też od zbyt gęstego projektu, za moc"
Zgadzam się z Magdą, przy takiej miękkiej dzianinie sam stabilizator może nie załatwić sprawy, jeśli projekt jest zbyt ciężki albo materiał był mocno napięty w tamborku. A te bluzy były haftowane na jednej warstwie podkładu czy dawaliście coś dodatkowo od góry?
P
PiotrSublim
2026-06-15 09:40
U mnie takie fale wychodziły głównie przy zbyt gęstym ściegu i za słabym podklejeniu dzianiny, zwłaszcza gdy bluza była miękka i trochę pracowała po praniu. Jakiej flizeliny używasz pod haft i czy napis ma dużo wypełnienia?
A
AnnaDTG
2026-06-20 08:41
U mnie podobne fale wychodziły głównie przy zbyt gęstym programie haftu i za słabym podklejeniu dzianiny, bo miękka bluza pracowała inaczej niż sam napis. Jakiego używasz stabilizatora i czy napis ma dużo wypełnienia?