A
Asia_79
2026-06-10 13:01

Laser CO₂: dlaczego przy grawerowaniu szkła napis wychodzi poszarpany i miejscami odpryskuje?

Mam problem z grawerowaniem napisów na szklanych kubkach i małych tabliczkach. Efekt nie jest równy, ponieważ część liter wychodzi matowa i czytelna, a w innych miejscach krawędzie są poszarpane albo widać drobne odpryski. Szczególnie źle wyglądają cienkie linie oraz małe znaki, które po grawerowaniu tracą ostrość. Materiał wygląda na taki sam w całej partii, dlatego trudno mi ustalić, czy przyczyną jest samo szkło, ustawienia lasera, czy sposób przygotowania grafiki. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem przy laserze CO₂ i grawerowaniu szkła?

Odpowiedzi (5)

J
JakubDTG
2026-06-10 13:57
To często wychodzi z kombinacji zbyt dużej mocy/za małej prędkości i ogniskowania dokładnie na powierzchni szkła, przez co szkło zamiast równomiernie matowieć dostaje mikropęknięć i odprysków; przy cienkich liniach spróbowałbym lekko zejść z mocą, podnieść prędkość i minimalnie rozogniskować wiązkę. Jakie masz ustawienia mocy, prędkości i DPI przy tych kubkach?
M
MarekDTG
2026-06-10 16:23
"To często wychodzi z kombinacji zbyt dużej mocy/za małej prędkości i ogniskowania dokładnie na powierzchni szkła, przez co szkło zamiast równomiernie matowieć d"
Jakub dobrze wskazał kierunek, bo przy szkle bardzo łatwo przejść z matowienia w punktowe kruszenie powierzchni. U mnie podobny efekt pojawiał się właśnie wtedy, gdy ognisko było ustawione idealnie na tafli albo kubku, a do tego małe litery dostawały za dużo energii w jednym miejscu. Lekkie rozogniskowanie potrafi trochę „zmiękczyć” ślad i ograniczyć te ostre odpryski na krawędziach. Sprawdziłbym też, czy grafika nie ma zbyt cienkich elementów albo drobnych szeryfów, bo laser na szkle często nie oddaje ich tak czysto jak na laminacie czy drewnie. Przy kubkach dochodzi jeszcze krzywizna i ewentualne bicie na obrotnicy, więc część napisu może być minimalnie poza ogniskiem, a część trafiana mocniej. Czasem pomaga też zmiana DPI albo odstępu linii, bo zbyt gęste przejazdy potrafią przegrzać mały obszar. Jeśli partia szkła wygląda tak samo, to i tak nie wyklucza różnic w naprężeniach albo powłoce, szczególnie przy tanich kubkach. Jaką masz teraz moc, prędkość i rozdzielczość grawerowania?
M
MichalGrawer
2026-06-10 20:47
"Jakub dobrze wskazał kierunek, bo przy szkle bardzo łatwo przejść z matowienia w punktowe kruszenie powierzchni. U mnie podobny efekt pojawiał się właśnie wtedy"
MarekDTG, mam podobne obserwacje, bo przy szkle zbyt ostre ognisko potrafiło mi zrobić bardziej mikropęknięcia niż równe zmatowienie, szczególnie na drobnych fontach. U Ciebie próbowałeś lekko rozogniskować i zejść z mocy albo zwiększyć prędkość przy małych napisach?
K
KarolHafci
2026-06-16 09:47
A na jakich ustawieniach to robisz: moc, prędkość i rozdzielczość/DPI? Przy szkle takie poszarpanie często wychodzi nie tylko z samego materiału, ale też z za dużej energii w jednym miejscu albo zbyt gęstego wypełnienia, zwłaszcza przy małych literach. Istotne jest też, czy grawerujesz bezpośrednio na czystym szkle, czy używasz mokrego papieru/ręcznika, płynu do naczyń albo jakiejś maski. Czy problem pojawia się tak samo na kubkach i tabliczkach, czy na jednym z tych elementów wyraźnie mocniej?
A
AdamHafci
2026-06-20 09:58
Przy szkle CO₂ często wychodzi taki efekt, bo laser nie tyle „tnie” powierzchnię, co robi w niej mikropęknięcia od nagłego nagrzania. Jeśli moc jest za duża albo prędkość za mała, cienkie elementy liter potrafią się wyszczerbiać i zamiast równego matu robią się poszarpane krawędzie. Druga rzecz to ogniskowanie, bo przy kubkach krzywizna bardzo szybko wyprowadza wiązkę z ostrości i jedna część napisu może być trafiona inaczej niż druga. Przy małych znakach znaczenie ma też rozdzielczość grafiki, odstęp linii skanowania i to, czy grawer idzie rastrem, czy wektorem. U mnie na szkle lepiej sprawdzało się zejście z mocą, podniesienie prędkości i kilka prób na odpadzie, aż napis robił się bardziej „zmrożony” niż głęboko wybity. Pomaga też cienka warstwa wilgotnego papieru albo płynu do naczyń na powierzchni, bo trochę tłumi odpryski i daje równiejsze zmatowienie. Nie każda partia szkła zachowuje się identycznie, nawet jeśli wygląda tak samo, bo naprężenia i skład potrafią wyjść dopiero przy grzaniu. Jaką masz ustawioną moc, prędkość i rozdzielczość/DPI przy tych napisach?