DTF: dlaczego folia po transferze odchodzi nierówno i miejscami zabiera nadruk?
Mam problem głównie przy większych grafikach na bawełnie, gdzie po prasowaniu część folii schodzi normalnie, a w kilku miejscach jakby trzyma nadruk i potrafi go lekko podnieść albo wyrwać. Parametry wydają się stałe, ale efekt nie pojawia się za każdym razem, tylko losowo na różnych zleceniach. Z czego może wynikać takie nierówne odchodzenie folii po transferze?
Odpowiedzi (10)
K
KarolDTG
2026-06-07 09:17
U mnie takie losowe podnoszenie nadruku wychodziło głównie przy nierównym dogrzaniu większej powierzchni albo gdy koszulka miała trochę wilgoci po leżeniu w paczce. Czy robisz krótkie przeprasowanie bawełny przed właściwym transferem?
A
AdamGrawer
2026-06-07 09:21
Przy większych grafikach często wychodzi nierówny docisk albo różnice temperatury na płycie prasy, nawet jeśli ustawienia na wyświetlaczu są takie same. Druga rzecz to wilgoć w bawełnie lub filmie/proszku, bo wtedy klej potrafi złapać miejscami słabiej i przy odrywaniu folia podnosi nadruk. Sprawdziłbym też, czy grafika była dobrze wygrzana po posypaniu proszkiem, bo niedotopiony klej daje dokładnie taki losowy efekt. Odrywasz folię na gorąco, ciepło czy po całkowitym wystudzeniu?
A
AdamLaser
2026-06-07 09:31
"Przy większych grafikach często wychodzi nierówny docisk albo różnice temperatury na płycie prasy, nawet jeśli ustawienia na wyświetlaczu są takie same. Druga r"
AdamGrawer dobrze celuje z dociskiem i wilgocią, bo przy dużym polu nadruku nawet mała różnica na narożniku prasy potrafi wyjść dopiero przy ściąganiu folii. Do tego dochodzi jeszcze sposób odrywania: jeśli transfer jest typu cold peel, a folia idzie za wcześnie albo pod złym kątem, nadruk może się miejscami podnosić mimo poprawnych ustawień. Sprawdziłbym też, czy problem częściej pojawia się na grubszej bawełnie albo przy grafikach z dużymi aplami, bo tam klej ma trudniejsze warunki niż przy małych motywach. Odrywasz folię na ciepło, letnio czy dopiero po pełnym wystudzeniu?
K
KarolHafci
2026-06-07 09:37
"AdamGrawer dobrze celuje z dociskiem i wilgocią, bo przy dużym polu nadruku nawet mała różnica na narożniku prasy potrafi wyjść dopiero przy ściąganiu folii. Do"
AdamLaser ma rację, przy dużych grafikach takie drobne różnice w docisku albo wilgotności koszulki potrafią wyjść dopiero przy zdejmowaniu folii. Ja bym jeszcze sprawdził, czy po prasowaniu faktycznie dajesz transferowi dobrze ostygnąć, bo przy cold peel zbyt szybkie odrywanie często kończy się właśnie podnoszeniem nadruku. Kąt i tempo ściągania też robią różnicę, szczególnie na większych płaszczyznach. Dzieje się to bardziej na konkretnych kolorach folii/nadruku czy całkiem losowo?
M
MarekHafci
2026-06-07 09:42
"AdamGrawer dobrze celuje z dociskiem i wilgocią, bo przy dużym polu nadruku nawet mała różnica na narożniku prasy potrafi wyjść dopiero przy ściąganiu folii. Do"
AdamLaser, mam podobne obserwacje, szczególnie przy większych aplach na bawełnie. U mnie raz problemem był lekko nierówny docisk na brzegu płyty, a innym razem koszulki, które niby były suche, ale po krótkim przeprasowaniu „na pusto” różnica była od razu widoczna. Przy folii odrywanej na zimno też kilka razy załatwiłem nadruk tym, że ruszyłem ją za szybko albo ciągnąłem zbyt pionowo, zamiast spokojnie, nisko przy materiale. Sprawdziłbym jeszcze, czy te miejsca nie wypadają zawsze bliżej narożników prasy albo przy szwach/grubszych częściach koszulki. Czy folię zdejmujesz dopiero po pełnym wystudzeniu transferu?
M
MarekGrawer
2026-06-07 09:34
U mnie podobne objawy wychodziły głównie przy nierównym dogrzaniu większej grafiki albo gdy bawełna miała wilgoć i klej nie złapał wszędzie tak samo. Czasem problem robił też zbyt szybki peel, bo na środku nadruk był jeszcze „miękki”, a brzegi schodziły normalnie. Sprawdziłbym też, czy folia i proszek są z tej samej partii, bo miałem raz serię, która zachowywała się losowo mimo tych samych ustawień. Zrywasz folię na ciepło, na zimno czy po lekkim przestudzeniu?
A
AdamHafci
2026-06-07 13:05
Nie zakładałbym od razu, że to kwestia samych parametrów prasy, bo przy większych grafikach często wychodzi nierówny docisk, wilgoć w bawełnie albo za szybkie odrywanie folii, szczególnie jeśli klej nie zdążył dobrze związać w całym obszarze. Czy folię zdejmujesz zawsze na zimno, czy czasem jeszcze lekko ciepłą?
J
JakubLaser
2026-06-07 17:05
Przy większych grafikach często wychodzi nierówny docisk albo różnica temperatury na płycie, nawet jeśli ustawienia na prasie są takie same. Folia potrafi wtedy łapać nadruk w miejscach, gdzie klej nie zdążył dobrze związać z tkaniną albo gdzie bawełna miała wilgoć, szew, zgrubienie czy minimalnie inną strukturę. Sprawdziłbym też moment odrywania, bo niektóre folie źle znoszą zbyt szybkie ściąganie albo odrywanie pod złym kątem. Czy problem pojawia się bardziej na konkretnym kolorze folii/proszku albo przy jednym typie bawełny?
A
AnnaDTG
2026-06-09 19:36
A dzieje się to bardziej przy odrywaniu folii na ciepło, czy po przestudzeniu? Przy większych grafikach różnica może wychodzić nawet z nierównego docisku albo temperatury na płycie, zwłaszcza jeśli problem pojawia się losowo. Czasem podobnie wygląda też za mało dosuszony klej/proszek albo wilgoć w bawełnie. Jakiej folii używasz i czy zrywasz ją zawsze w tym samym momencie po prasowaniu?
M
MichalDTG
2026-06-21 08:38
A przy tych większych grafikach zdejmujesz folię na ciepło, na zimno czy po lekkim przestudzeniu? Pytam, bo przy DTF losowe podrywanie nadruku często wychodzi dopiero przy różnicy w realnej temperaturze docisku na większej powierzchni.