Sublimacja na szkle: dlaczego nadruk po transferze wygląda jak zamglony?
Czy ktoś spotkał się z sytuacją, w której nadruk sublimacyjny na szklanych elementach po transferze nie jest wyraźny, tylko wygląda jak lekko zamglony lub przydymiony? Problem pojawia się głównie na większych powierzchniach, mimo że projekt na wydruku wygląda prawidłowo. Nie chodzi o przesunięcie grafiki ani o podwójny kontur, tylko o ogólne obniżenie ostrości i kontrastu po przeniesieniu na szkło. Zastanawiam się, czy przyczyną może być sama powłoka pod sublimację, sposób docisku, czy może charakter materiału. Będę wdzięczna za wskazanie, z czego najczęściej wynika taki efekt.
Odpowiedzi (9)
M
MarekSublim
2026-06-01 14:02
Miałem podobnie przy większych taflach i u mnie winne było nierówne dogrzanie szkła oraz minimalna wilgoć w papierze, przez co obraz nie był przesunięty, ale robił się właśnie taki mleczny i mniej kontrastowy. Jakiej temperatury i czasu używasz przy tym transferze?
K
KarolSublim
2026-06-01 14:23
"Miałem podobnie przy większych taflach i u mnie winne było nierówne dogrzanie szkła oraz minimalna wilgoć w papierze, przez co obraz nie był przesunięty, ale ro"
Też bym szukał przyczyny w dogrzaniu, zwłaszcza jeśli efekt wychodzi dopiero na większej powierzchni. Przy szkle łatwo o różnice temperatur między środkiem a brzegami i wtedy całość wygląda bardziej mlecznie, bez typowego rozjechania grafiki. Wilgoć w papierze też pasuje do takiego przydymienia, szczególnie gdy papier chwilę leżał w pomieszczeniu. Masz ten sam efekt na różnych partiach szkła?
M
MichalLaser
2026-06-01 14:31
Miałem podobny efekt przy szklanych panelach, szczególnie gdy format był większy niż kubek czy mała płytka. U mnie problem nie leżał w samym wydruku, tylko w tym, że szkło nie łapało równo temperatury na całej powierzchni i obraz wychodził jak za lekką mgłą. Czasem winna była też powłoka na szkle, bo z jednej partii nadruk był ostry, a z drugiej przy tych samych ustawieniach robił się przydymiony. Zauważyłem, że zbyt długi docisk potrafił pogorszyć kontrast, jakby tusz za mocno się rozszedł w warstwie. Przy większych elementach znaczenie miał też papier, bo jeśli minimalnie odstawał od powierzchni, efekt był właśnie taki miękki, bez ostrego konturu. Nie wyglądało to jak klasyczne przesunięcie, tylko bardziej jak ogólne rozmycie kolorów i spadek czerni. Pomogło mi testowanie na małych fragmentach tego samego szkła i porównanie różnych czasów, zamiast od razu robić cały panel. Jakiej prasy używasz do tych większych powierzchni, płaskiej czy próżniowej?
T
TomekHafci
2026-06-01 14:40
Przy szkle taki „zamglony” efekt często wychodzi nie z samego pliku, tylko z warunków transferu albo z powłoki na szkle. Na większych powierzchniach łatwiej o minimalnie nierówny docisk lub różnice temperatury, a wtedy sublimacja nie wchodzi równo w coating i obraz traci kontrast. Sprawdziłbym też, czy papier po dociśnięciu nie łapie wilgoci albo czy nie ma zbyt długiego czasu grzania, bo przegrzanie potrafi dać właśnie takie przydymienie zamiast ostrego nadruku. Przy szkle znaczenie ma też to, czy element był dobrze odtłuszczony i czy powłoka sublimacyjna jest dobrej jakości, bo słabszy coating na dużej tafli potrafi wyglądać mlecznie po wygrzaniu. Jeśli na małych elementach jest dobrze, a na dużych gorzej, to podejrzewałbym bardziej rozkład temperatury i docisku niż sam wydruk. Czasem pomaga porównanie dwóch próbek z tym samym motywem, ale krótszym i dłuższym czasem transferu, żeby zobaczyć, w którą stronę idzie problem. Jakiej prasy używasz i czy szkło jest grzane od strony nadruku, czy przez papier?
A
AnnaSublim
2026-06-01 14:54
"Przy szkle taki „zamglony” efekt często wychodzi nie z samego pliku, tylko z warunków transferu albo z powłoki na szkle. Na większych powierzchniach łatwiej o m"
Tomek dobrze to ujął, miałem podobnie przy większych taflach i u mnie winny był nierówny kontakt z prasą, bo środek wyglądał poprawnie, a bliżej krawędzi robiło się takie mleczne przygaszenie. Sprawdzałeś, czy po transferze efekt jest równy na całej powierzchni, czy bardziej wychodzi miejscami?
M
MagdaSublim
2026-06-01 15:00
Przy szkle taki „zamglony” efekt często wychodzi nie z samego pliku, tylko z warstwy polimerowej albo z tego, że transfer dostaje za dużo temperatury/czasu i barwnik zaczyna się lekko rozlewać w powłoce. Na większych powierzchniach dochodzi jeszcze nierówny docisk albo różnice temperatur na płycie, więc obraz niby się przenosi, ale traci kontrast i ostrość. Sprawdziłbym też, czy papier po dociśnięciu nie łapie minimalnej wilgoci, bo przy szkle para potrafi dać właśnie taki przydymiony wygląd. Jakie parametry transferu stosujesz i czy szkło było wcześniej dobrze wygrzane/osuszone?
K
KasiaDTG
2026-06-01 15:21
Przy szkle taki efekt potrafi wyjść nie od samego pliku, tylko od warstwy polimerowej albo sposobu oddania ciepła przez większą taflę. Jeśli powierzchnia nie nagrzewa się równo, barwnik jakby „siada” mniej zdecydowanie i całość wygląda mlecznie, mimo że papier po wydruku jest ostry. Spotkałem się też z tym przy zbyt dużym docisku, bo papier mocno przylegał, ale jednocześnie wilgoć i gazy nie miały gdzie uciec, szczególnie na większym formacie. Druga rzecz to czas po nagrzaniu prasy, bo szkło długo odbiera temperaturę i ustawienia dobre dla małych elementów nie zawsze przenoszą się na większe. Czasem winny bywa też sam półprodukt, zwłaszcza gdy powłoka jest nierówna albo szkło było długo przechowywane w wilgotnym miejscu. Ja bym jeszcze sprawdził, czy po transferze papier nie jest miejscami lekko pofalowany albo zawilgocony, bo to często daje właśnie taki przydymiony kontrast bez typowego rozmazania konturów. Czy problem pojawia się na każdym szkle z tej partii, czy tylko na konkretnym rozmiarze?
A
AdamDTG
2026-06-01 17:59
Miałem podobnie przy większych szklanych panelach i u mnie winne było nierówne dogrzanie oraz zbyt duży docisk, przez co powłoka jakby lekko „mleczniała” i traciła kontrast mimo dobrego wydruku. Sprawdzałeś, czy temperatura na całej płycie prasy faktycznie trzyma równo?
M
MichalDTG
2026-06-01 21:01
Miałem podobnie przy szkle z nierówną lub słabszą powłoką pod sublimację, a na większej powierzchni od razu wychodzi też każdy problem z dociskiem i temperaturą. Czy po transferze papier był całkiem suchy, bez śladów wilgoci albo falowania?