H
HubertN
2026-06-01 11:20

Laser CO₂: dlaczego przy grawerowaniu gumy do pieczątek drobne litery tracą ostrość i zostaje dużo pyłu?

Pracuję na laserze CO₂ i mam problem przy grawerowaniu gumy przeznaczonej do wykonywania pieczątek. Przy większych elementach odbicie wychodzi poprawnie, natomiast drobne litery tracą ostrość, a przestrzenie między nimi wypełniają się pyłem. Po oczyszczeniu matrycy część cienkich linii nadal wygląda na zbyt płytką albo lekko poszarpaną. Zastanawiam się, czy przyczyną może być sama jakość gumy, ustawienie ogniskowej, czy sposób przygotowania pliku do grawerowania. Czy ktoś spotkał się z podobnym objawem przy produkcji małych pieczątek tekstowych?

Odpowiedzi (3)

J
JakubLaser
2026-06-01 11:33
U mnie podobny efekt wychodził głównie przy zbyt dużej mocy względem prędkości i słabym odciągu przy dyszy, bo guma zaczynała się bardziej przypalać niż odparowywać, a pył od razu siadał między literami. Jaką masz soczewkę i rozdzielczość grawerowania ustawioną?
M
MichalDTG
2026-06-01 13:59
"U mnie podobny efekt wychodził głównie przy zbyt dużej mocy względem prędkości i słabym odciągu przy dyszy, bo guma zaczynała się bardziej przypalać niż odparow"
JakubLaser może mieć rację z tym stosunkiem mocy do prędkości i odciągiem, bo przy drobnym tekście każde przypalenie od razu zabiera ostrość krawędzi. Na jakiej soczewce i DPI to robisz, i czy pył zostaje już w trakcie grawerowania, czy dopiero po kilku przejściach?
J
JakubHafci
2026-06-01 22:57
A na jakich ustawieniach to robisz: moc, prędkość, rozdzielczość i liczba przejść? Przy drobnych literach pył potrafi mocno zamaskować problem, ale poszarpane cienkie linie mogą też wskazywać na zbyt dużą energię w materiale albo słabe odciąganie podczas pracy. Dużo zależy też od samej gumy, bo nie każda mieszanka do pieczątek graweruje się tak samo czysto. Masz włączony nadmuch i jak ustawioną ogniskową względem powierzchni gumy?