D
DamianCNC
2026-05-26 15:49

Laser CO₂: dlaczego przy grawerowaniu szkła drobny napis wychodzi poszarpany i miejscami zanika?

Przy grawerowaniu szklanych kufli laserem CO₂ mam problem z drobnymi napisami, szczególnie przy czcionkach z cienkimi liniami. Na jednych sztukach napis jest w miarę równy i mleczny, a na innych krawędzie są poszarpane, pojawiają się mikroubytki i część liter wygląda jakby była przerywana. Najbardziej widać to na zaokrąglonych powierzchniach, mimo że uchwyt obrotowy trzyma element stabilnie. Materiał pochodzi z jednej partii, ale efekt nie jest powtarzalny nawet przy tym samym projekcie. Czy winne może być samo szkło? Czy ustawienie ogniskowej ma tu kluczowe znaczenie?

Odpowiedzi (3)

T
TomekSublim
2026-05-26 16:51
U mnie podobne objawy na kuflach wychodziły głównie wtedy, gdy szkło miało nierówną grubość albo minimalnie uciekało z ogniska na krzywiźnie, mimo że obrotówka wyglądała na dobrze ustawioną. Cienkie fonty bardzo szybko pokazują takie różnice, bo laser zamiast robić równą mleczną strukturę zaczyna miejscami „odpryskiwać” szkło albo ledwo je matowić. Pomagało mi lekkie rozogniskowanie i zmiana fontu na trochę grubszy, a przy drobnym tekście niższa moc z wolniejszym przejazdem dawała równiejszy efekt niż mocne strzały. Masz ustawione ognisko dokładnie na środku wysokości napisu czy na początku krzywizny kufla?
M
MagdaSublim
2026-05-27 09:35
Przy szkle takie objawy często wychodzą z połączenia zbyt dużej energii w punkcie i minimalnych różnic w ognisku na krzywiźnie kufla, więc cienkie fonty zaczynają bardziej odpryskiwać niż matowieć. Spróbowałbym porównać niższą moc przy większej prędkości albo użyć delikatnie grubszego kroju; jaką masz soczewkę i mniej więcej jakie DPI/odstęp linii?
J
JakubHafci
2026-05-27 10:12
Przy szkle to często wychodzi z połączenia zbyt dużej energii punktowej, cienkiej czcionki i minimalnych różnic w krzywiźnie/ognisku na kuflu, przez co szkło miejscami odpryskuje zamiast równo się matowić. Sprawdziłbym niższą moc, większą prędkość albo minimalne rozogniskowanie, a do drobnych napisów grubszą czcionkę bez bardzo cienkich kresek; jaką masz soczewkę i orientacyjnie DPI/interwał linii?