I
IwonaNaHafcie
2026-05-24 12:30

Laser CO₂: dlaczego przy grawerowaniu korka drobny wzór wychodzi przypalony i nierówny?

Robię krótką serię podkładek z korka i przy drobniejszych elementach grafiki wychodzą mi ciemne, lekko rozlane krawędzie. Na większych kształtach wygląda to jeszcze akceptowalnie, ale cienkie linie mają różną grubość i miejscami jakby znikały w strukturze materiału. Czy ktoś miał podobny problem przy grawerowaniu korka laserem CO₂ i wie, skąd może brać się taka nierówność?

Odpowiedzi (5)

P
PiotrSublim
2026-05-24 14:03
A na jakich ustawieniach to robisz: moc, prędkość i rozdzielczość/DPI? Przy korku takie rozlane krawędzie potrafią mocno zależeć też od tego, czy materiał jest lity, prasowany, lakierowany albo ma różną gęstość w arkuszu.
M
MichalGrawer
2026-05-24 14:23
"A na jakich ustawieniach to robisz: moc, prędkość i rozdzielczość/DPI? Przy korku takie rozlane krawędzie potrafią mocno zależeć też od tego, czy materiał jest "
Piotr dobrze podpytał o parametry i sam korek, bo przy drobnym wzorze zbyt duże DPI albo wolny przejazd potrafią zrobić więcej przypalenia niż realnego detalu, a prasowany korek dodatkowo „ciągnie” linię różnie zależnie od miejsca. Jaka to dokładnie płyta: czysty korek, prasowany z lepiszczem czy coś z warstwą na wierzchu?
M
MarekDTG
2026-05-24 14:34
"A na jakich ustawieniach to robisz: moc, prędkość i rozdzielczość/DPI? Przy korku takie rozlane krawędzie potrafią mocno zależeć też od tego, czy materiał jest "
PiotrSublim dobrze tropi z tymi parametrami i samym korkiem, bo przy zbyt wysokim DPI albo wolnym przejściu laser długo grzeje jedno miejsce i drobne linie zaczynają się zwęglać zamiast tylko lekko znakować. To jest korek z rolki/arkusza prasowanego czy takie gotowe podkładki z warstwą lakieru?
P
PiotrGrawer
2026-05-25 10:49
Miałem podobnie przy korku i u mnie główną winą była zbyt duża moc w stosunku do prędkości, bo korek szybko łapie temperaturę i krawędź zaczyna się robić taka rozlana. Do tego drobny wzór mocno pokazuje nierówną strukturę materiału, więc cienkie linie raz trafiają w bardziej zbity fragment, a raz w porowaty i efekt jest różny. Pomogło mi zejście z mocą, trochę większa prędkość i delikatnie większy odstęp między liniami w grafice, żeby laser nie grzał kilka razy tego samego miejsca. Masz włączony nadmuch i jaką mniej więcej moc/prędkość ustawiasz?
K
KasiaHafci
2026-05-27 09:47
To niekoniecznie musi być problem samego lasera, korek potrafi bardzo nierówno reagować na drobny detal, bo ma porowatą strukturę i spoiwo, które miejscami mocniej się przypala. Przy cienkich liniach łatwo też o efekt zbyt dużej energii na małej powierzchni, zwłaszcza jeśli grafika jest rastrowana wolno albo z wysokim DPI. Sprawdziłbym raczej, czy nie idziesz za dużą mocą względem prędkości i czy ognisko nie jest ustawione zbyt agresywnie pod maksymalnie wąską kreskę. Jakie masz ustawienia mocy, prędkości i rozdzielczości grawerowania?