E
Ewelina_83
2026-05-23 16:36

Dlaczego haft komputerowy na torbie bawełnianej ściąga tkaninę i robi widoczne fale przy logo?

Mam problem z haftem komputerowym na torbach bawełnianych typu shopper, gdzie po zdjęciu z tamborka materiał jest wyraźnie ściągnięty wokół logo. Wzór nie jest duży, ma około 9 cm szerokości, ale przy wypełnionych elementach tkanina zaczyna falować i całość wygląda mniej estetycznie niż na próbce. Najbardziej widać to na jaśniejszych torbach, zwłaszcza gdy klient chce haft w mocnym, kontrastowym kolorze. Czy problem może wynikać bardziej z samej tkaniny? Czy przy takim materiale trzeba inaczej przygotować projekt?

Odpowiedzi (8)

M
MarekLaser
2026-05-23 17:16
Często takie fale wychodzą nie od samego rozmiaru logo, tylko od zbyt gęstego wypełnienia, kierunku ściegów albo za słabego usztywnienia torby pod haftem. Jaki podkład był użyty pod spód i czy wzór był osobno przygotowany pod cienką bawełnę?
M
MarekDTG
2026-05-23 18:07
"Często takie fale wychodzą nie od samego rozmiaru logo, tylko od zbyt gęstego wypełnienia, kierunku ściegów albo za słabego usztywnienia torby pod haftem. Jaki "
Marek dobrze zwrócił uwagę na przygotowanie wzoru pod konkretną tkaninę, bo przy shopperach sama szerokość logo może niewiele mówić. Ciekawi mnie, czy na tej próbce, która wyszła lepiej, była dokładnie ta sama gramatura bawełny i ten sam podkład, czy może haft był robiony na innym materiale. Przy mocnym kontraście każda fala od razu bardziej rzuca się w oczy, więc różnica może wynikać z drobnej zmiany w ustawieniach albo stabilizacji. Jaki był użyty podkład: odrywany, wycinany czy coś rozpuszczalnego?
J
JakubGrawer
2026-05-24 08:12
"Marek dobrze zwrócił uwagę na przygotowanie wzoru pod konkretną tkaninę, bo przy shopperach sama szerokość logo może niewiele mówić. Ciekawi mnie, czy na tej pr"
Marek ma tu sporo racji, bo przy torbach shopper różnice między materiałami potrafią wyjść dopiero po zdjęciu z tamborka. Miałem podobny przypadek, gdzie ten sam plik na grubszej bawełnie wyglądał równo, a na cieńszej torbie przy pełnym wypełnieniu od razu robiły się fale wokół haftu. Dużo zmieniło dopiero zmniejszenie gęstości i inny podkład, bo sama zmiana naprężenia w tamborku niewiele dała. Czy ta lepsza próbka była robiona na torbie z tej samej partii?
J
JakubLaser
2026-05-24 08:48
"Często takie fale wychodzą nie od samego rozmiaru logo, tylko od zbyt gęstego wypełnienia, kierunku ściegów albo za słabego usztywnienia torby pod haftem. Jaki "
Marek dobrze naprowadził, bo przy shopperach sama szerokość 9 cm jeszcze niewiele mówi, jeśli w środku jest dużo pełnego wypełnienia. Cienka bawełna łatwo pracuje pod ściegiem, a przy mocnym kontraście każda deformacja od razu rzuca się w oczy, więc problem może siedzieć w zbyt dużej gęstości, złej kompensacji ściągania albo podkładzie, który nie trzyma materiału podczas haftu. Sprawdziłbym też, czy projekt nie był robiony „uniwersalnie”, bo ten sam plik, który wygląda dobrze na grubszej tkaninie, na torbie potrafi już falować. Jaki to był typ podkładu: wydzierany, odcinany czy klejony?
K
KarolHafci
2026-05-23 17:28
Często przy torbach bawełnianych problem robi nie sam rozmiar logo, tylko gęstość wypełnienia i stabilizacja pod spodem. Jeśli wzór ma dużo pełnych pól, tkanina dostaje sporo naprężenia i po zdjęciu z tamborka wychodzi falowanie, szczególnie na cieńszej bawełnie. Kontrastowy kolor tylko bardziej to pokazuje, bo cień i ściągnięcie są od razu widoczne. Jakiego podkładu używasz pod haft i czy wzór był robiony typowo pod torby, czy przeniesiony z innego materiału?
T
TomekDTG
2026-05-23 17:42
To zwykle wynika z połączenia gęstości haftu, kierunku wypełnień i zbyt słabego ustabilizowania bawełny w tamborku. Torba shopper często wygląda na mocną, ale sama tkanina potrafi pracować pod ściegiem, szczególnie przy pełnych polach i kontrastowej nici, gdzie każde ściągnięcie od razu widać. Sprawdziłbym, czy wzór nie ma za dużej gęstości albo zbyt długich odcinków satyny/wypełnienia w jednym kierunku, bo wtedy materiał jest dosłownie „wciągany” do środka logo. Dużo zmienia też rodzaj podkładu i napięcie nici, bo próbka mogła być robiona na stabilniejszym kawałku materiału niż właściwa torba. Jakiego podkładu używasz pod haft: odrywanego, wycinanego czy jeszcze innego?
P
PiotrHafci
2026-05-23 19:52
A jaki stabilizator dajesz pod spód i czy jest on zrywany, czy wycinany? Przy torbach bawełnianych takie falowanie często wychodzi dopiero po zdjęciu z tamborka, zwłaszcza przy gęstych wypełnieniach i mocnym kontraście nici. Ciekawi mnie też, czy ten sam plik haftu był testowany na dokładnie tej samej gramaturze torby, czy próbka była na innym materiale?
A
AdamGrawer
2026-05-24 18:42
U mnie taki efekt pojawiał się głównie wtedy, gdy wzór miał zbyt gęste wypełnienia jak na cienką bawełnę torby, a stabilizacja była dobrana bardziej „na próbkę” niż na realny materiał shopperki. Jasne torby faktycznie pokazują każdą falę, szczególnie przy ciemnym hafcie, bo kontrast podbija ściągnięcia wokół logo. Pomagało mi zmniejszenie gęstości, lekkie rozbicie dużych pól i sprawdzenie naciągu nici, bo czasem sama maszyna potrafiła ciągnąć bardziej niż zakładałem. Jakiego podkładu używasz pod te torby?