P
PiotrekM
2026-05-23 15:01

Laser CO₂: dlaczego przy grawerowaniu laminatu grawerskiego drobne napisy mają przypalone krawędzie i różną głębokość?

Mam problem przy grawerowaniu dwuwarstwowego laminatu grawerskiego na laserze CO₂, głównie przy małych tabliczkach opisowych. Większe elementy wychodzą dość równo, ale drobne napisy miejscami są jakby przypalone na krawędziach, a w innych miejscach warstwa wierzchnia nie schodzi do końca. Na tej samej płycie potrafią wyjść różnice między początkiem a końcem grawerowanego pola. Najbardziej widać to przy cienkich fontach i znakach typu ą, ę, ś. Czy to bardziej kwestia materiału? Czy spotkaliście się z takim nierównym wybieraniem laminatu?

Odpowiedzi (8)

J
JakubSublim
2026-05-23 17:19
Przy drobnych napisach często wychodzi suma kilku rzeczy: minimalnie za duża moc albo za wolny przejazd przypala krawędź, a jeśli stół/soczewka nie trzyma ostrości na całym polu, to na końcach potrafi już nie zdejmować warstwy równo. Sprawdziłbym też, czy laminat leży idealnie płasko i czy nie ma różnic w nawiewie przy początku i końcu graweru; jaką masz soczewkę i rozdzielczość/DPI przy tych małych tabliczkach?
M
MichalHafci
2026-05-23 17:49
"Przy drobnych napisach często wychodzi suma kilku rzeczy: minimalnie za duża moc albo za wolny przejazd przypala krawędź, a jeśli stół/soczewka nie trzyma ostro"
Zgadzam się z Jakubem, przy takich małych napisach bardzo szybko wychodzą drobiazgi, które przy większym grawerze jeszcze się maskują. Ja bym zaczął od sprawdzenia ogniskowej w kilku punktach pola i tego, czy laminat nie ma lekkiego wybrzuszenia, bo wtedy raz laser bierze za głęboko i przypala, a kawałek dalej tylko muska wierzchnią warstwę. Do tego przy drobnym tekście czasem pomaga zejście minimalnie z mocą i podniesienie prędkości, żeby nie grzać krawędzi liter. Masz nadmuch ustawiony tak samo mocno na całym obszarze grawerowania?
J
JakubDTG
2026-05-23 19:37
U mnie podobny efekt wyszedł, gdy stół był minimalnie krzywo ustawiony i na drobnym tekście różnica ogniskowej robiła już dużą robotę. Druga rzecz to za duża moc przy zbyt małej prędkości, bo wtedy krawędzie liter łapią temperaturę i laminat zaczyna się lekko topić zamiast czysto schodzić. Sprawdziłbym też, czy odciąg i nadmuch nie zmieniają się na końcu pola, bo dym potrafi zostawić przypalenia właśnie miejscowo. Czy te różnice idą zawsze w tym samym kierunku na stole?
M
MarekDTG
2026-05-23 20:54
"U mnie podobny efekt wyszedł, gdy stół był minimalnie krzywo ustawiony i na drobnym tekście różnica ogniskowej robiła już dużą robotę. Druga rzecz to za duża mo"
JakubDTG dobrze tropi z ogniskową, u mnie przy małych opisówkach wystarczyło lekkie odchylenie stołu albo płyta z minimalnym łukiem i na jednym końcu napis był przydymiony, a na drugim niedograwerowany. Sprawdzałeś, czy odległość dyszy od laminatu jest taka sama w kilku punktach pola roboczego?
M
MichalSublim
2026-05-25 07:18
"JakubDTG dobrze tropi z ogniskową, u mnie przy małych opisówkach wystarczyło lekkie odchylenie stołu albo płyta z minimalnym łukiem i na jednym końcu napis był "
MarekDTG dobrze zwraca uwagę na geometrię, bo przy drobnych napisach nawet mała różnica ogniskowej od razu wychodzi na krawędziach i głębokości. Ja bym jeszcze dorzucił sprawdzenie, czy laminat leży całkiem płasko i czy przyspieszenia nie są za agresywne przy małych znakach, bo wtedy laser dłużej „stoi” na narożnikach i potrafi je przykopcić. Różnica między początkiem a końcem pola może też wskazywać na lekko rozjechaną płaszczyznę stołu albo słabszą moc po jednej stronie przez zabrudzone lustro/soczewkę. Sprawdzałeś testowo ten sam napis obrócony o 90 stopni na tej samej płycie?
T
TomekDTG
2026-05-23 21:17
Brzmi trochę jak połączenie ustawień mocy/prędkości z ostrością albo nierówną wysokością materiału na stole. Czy różnica między początkiem a końcem pola idzie zawsze w tym samym kierunku?
M
MichalLaser
2026-05-23 22:48
U mnie podobnie wychodziło, gdy soczewka była lekko zabrudzona albo stół minimalnie nie trzymał poziomu, bo przy drobnym tekście od razu było widać różnice w ogniskowej i mocniej przypalało krawędzie. Sprawdzałeś, czy na początku i końcu pola masz tę samą odległość materiału od dyszy?
P
PiotrLaser
2026-05-25 20:47
U mnie podobnie wychodziło, gdy stół nie był idealnie wypoziomowany albo soczewka była już lekko zabrudzona: na drobnych literach od razu widać różnicę ogniskowej, więc raz przypala krawędź, a kawałek dalej nie dobiera laminatu do końca. Sprawdzałeś, czy ostrość jest taka sama na początku i końcu pola grawerowania?