G
GrawerMarek
2026-05-17 08:25

Laminator rolowy: skąd się bierze srebrzenie folii i mikropęcherzyki na pełnych aplach po dłuższej serii?

Czy ktoś spotkał się z tym, że na laminatorze rolowym po kilku pierwszych metrach jest dobrze, a później na ciemnych aplach zaczyna wychodzić srebrzenie i drobne mikropęcherzyki pod folią? Problem pojawia się głównie przy wydrukach 50 x 70 cm, najczęściej po około 30-40 arkuszach w jednej serii. Docisk i temperatura na panelu są bez zmian, a mimo to środek arkusza wygląda inaczej niż krawędzie. Zdarza się też, że zaraz po wyjściu z maszyny powierzchnia jest równa, a efekt wychodzi dopiero po kilku minutach. Skąd zwykle bierze się taka niestabilność przy dłuższej pracy?

Odpowiedzi (10)

P
PiotrDTG
2026-05-17 08:46
Miałem bardzo podobny objaw i u mnie winny nie był sam odczyt temperatury z panelu, tylko to, co się działo realnie na wałkach po dłuższej pracy. Na początku seria szła czysto, a potem środek arkusza zaczynał łapać srebrzenie, bo w praktyce robiła się delikatna różnica docisku albo rozkład temperatury nie był już równy na szerokości. Przy pełnych aplach wychodzi to od razu, bo każda mikroprzestrzeń pod folią jest widoczna. Raz pomogło mi dokładne sprawdzenie, czy wałek nie ma nalotu z kleju i papierowego pyłu, bo po kilkudziesięciu arkuszach zbiera się tego więcej, niż się wydaje. Drugi trop to sama folia, szczególnie jak rolka ma już trochę „pamięci” albo lekko łapie wilgoć i po rozgrzaniu zaczyna inaczej pracować w środku niż na bokach. Spotkałem też przypadek, gdzie arkusze z ciemną aplą były jeszcze minimalnie niedoschnięte i po dłuższej serii robiły się mikropęcherzyki właśnie w centralnej części. Jeśli krawędzie są lepsze niż środek, to zwykle patrzyłbym najpierw w stronę równomierności docisku, czystości wałków i faktycznej temperatury roboczej, a nie tej zadanej. Druk masz z offsetu, cyfry czy atramentu?
J
JakubHafci
2026-05-17 08:56
"Miałem bardzo podobny objaw i u mnie winny nie był sam odczyt temperatury z panelu, tylko to, co się działo realnie na wałkach po dłuższej pracy. Na początku se"
Też bym szedł w tym kierunku, bo panel bardzo często pokazuje jedno, a po rozgrzaniu całego układu wychodzi coś innego na środku roboczym. Jeśli objaw wchodzi dopiero po kilkudziesięciu arkuszach, to wygląda to bardziej na zmianę realnego docisku albo lekkie „pływanie” temperatury na wałku niż na samą folię. Przy pełnych aplach od razu widać każdą nierówność i wtedy krawędzie potrafią wyglądać dobrze, a środek już łapie srebrzenie i mikropecherzyki. Sprawdzałeś po dłuższej serii, czy wałek nie robi się minimalnie cieplejszy w osi niż przy bokach?
M
MarekSublim
2026-05-17 09:33
"Też bym szedł w tym kierunku, bo panel bardzo często pokazuje jedno, a po rozgrzaniu całego układu wychodzi coś innego na środku roboczym. Jeśli objaw wchodzi d"
Mam podobne skojarzenie — jeśli problem wychodzi dopiero po dłuższej serii, to często nie panel kłamie sam w sobie, tylko cały układ po nagrzaniu zaczyna pracować inaczej w środku niż przy bokach. U mnie kilka razy srebrzenie na ciemnych aplach wychodziło właśnie wtedy, gdy wał po czasie łapał inną temperaturę albo minimalnie zmieniał się docisk na szerokości i środek dostawał gorsze dociśnięcie niż krawędzie. Do tego przy 50 x 70 łatwo wychodzi każda drobnostka z odgazowaniem farby albo wilgocią w papierze, bo na pełnej apli od razu to widać. Sprawdzałeś, czy po przerwie i ponownym starcie pierwsze arkusze znowu wychodzą czysto?
M
MagdaSublim
2026-05-17 10:20
"Też bym szedł w tym kierunku, bo panel bardzo często pokazuje jedno, a po rozgrzaniu całego układu wychodzi coś innego na środku roboczym. Jeśli objaw wchodzi d"
Mam podobne skojarzenie, bo kilka razy przerabiałem sytuację, gdzie na starcie wszystko wyglądało czysto, a po dłuższej serii środek zaczynał siadać, mimo że panel uparcie pokazywał te same wartości. U mnie finalnie wychodziło, że problem nie był w samym wskazaniu, tylko w tym, jak cały układ zachowywał się po nagrzaniu: wałki łapały inną temperaturę w środku niż przy bokach i folia przestawała się równo „kłaść” na pełnej apli. Przy ciemnych tłach widać to od razu, bo każde minimalne niedolaminowanie daje srebrzenie albo takie drobne kaszkowate pęcherzyki. Raz miałem też przypadek, że po kilkudziesięciu arkuszach delikatnie zmieniał się docisk na środku, niby kosmetyka, ale na 50 x 70 już robiło różnicę. Krawędzie wychodzą wtedy lepiej, bo mają trochę inne oddawanie ciepła i czasem minimalnie inaczej „trzymają” prowadzenie. Druga rzecz, którą bym podejrzewał z życia, to sama folia z rolki: początek idzie idealnie, a potem przy dłuższej pracy wychodzi jej większa podatność na naprężenie albo lekki teleskop i środek reaguje inaczej niż boki. Miałem tak szczególnie przy pełnych aplach i cienszej folii błysk. Jeśli objaw pojawia się dość regularnie po 30-40 sztukach, to dla mnie to już bardziej zachowanie maszyny po rozgrzaniu niż przypadek z samym drukiem. Sprawdzałeś, czy po krótkiej przerwie i ponownym puszczeniu kilku arkuszy środek znowu na chwilę wraca do normy?
J
JakubSublim
2026-05-17 09:13
Brzmi to jak klasyczne srebrzenie od niedostatecznego zwilżenia kleju w środku arkusza, które wychodzi dopiero po rozgrzaniu układu i dłuższej serii. Często winny jest realny spadek docisku albo nierówny rozkład temperatury na wałku, mimo że panel pokazuje stałe wartości, do tego przy pełnych aplach dochodzi jeszcze resztkowa wilgoć lub gazowanie świeżego druku. Jeśli krawędzie są lepsze niż środek, to sprawdziłbym przede wszystkim koronę wałka, zmęczenie gumy i to, czy folia nie dostaje minimalnego naprężenia po kilkudziesięciu arkuszach. Druk jest laminowany od razu po wyjściu z maszyny czy ma czas dobrze odstać?
J
JakubDTG
2026-05-17 10:08
Brzmi jak klasyczne narastanie ciepła w serii albo delikatne gazowanie wydruku, którego nie widać na pierwszych arkuszach. Jeśli środek siada inaczej niż krawędzie, to często wychodzi też nierówny docisk po szerokości albo lekko przegrzana folia, mimo że panel pokazuje cały czas to samo. Miałem podobny objaw przy ciemnych aplach, kiedy stos był jeszcze świeży po druku i po kilkudziesięciu sztukach srebrzenie zaczynało wychodzić właśnie w środku formatu. Druk leży u Was dłużej przed laminacją czy idzie prawie od razu z maszyny?
T
TomekDTG
2026-05-17 10:14
Miałem bardzo podobny objaw i u mnie winny był nie tyle sam docisk z panelu, co rozgrzewanie się układu w trakcie serii i delikatna zmiana pracy rolek w środku szerokości. Na pełnych aplach wychodzi to od razu, bo folia przestaje się idealnie „kłaść” i zaczyna być widać srebrzenie oraz takie drobne punkty jak od mikropęcherzyków. Druga rzecz to sama folia i papier po wydruku, bo przy dłuższej robocie bywa, że arkusze łapią trochę innej wilgoci albo jeszcze oddają resztki po farbie/tonerze i środek reaguje inaczej niż krawędzie. Sprawdzałeś, czy po krótkiej przerwie i ponownym starcie problem znika na pierwszych kilku arkuszach?
A
AnnaLaser
2026-05-17 15:17
Miałem identyczny objaw przy dłuższej serii i u mnie winne było narastające ciepło w wałkach plus delikatnie nierówny docisk na środku, więc po kilkudziesięciu arkuszach klej zaczynał inaczej pracować i na pełnych aplach wychodziło srebrzenie. Sprawdzałbym jeszcze samo napięcie folii i czy arkusze nie idą już lekko dogrzane z poprzednich przejść, bo wtedy środek często siada inaczej niż krawędzie; masz to samo na różnych foliach?
J
JakubGrawer
2026-05-17 15:23
To nie zawsze wygląda na sam docisk czy temperaturę z panelu, bo po dłuższej serii często „ucieka” realna temperatura w środku wałka albo folia zaczyna łapać wilgoć/statykę i wtedy na pełnych aplach wychodzi srebrzenie bardziej w osi arkusza niż przy krawędziach. Masz to samo na różnych foliach i przy wolniejszym posuwie?
M
MagdaDTG
2026-05-17 18:58
Brzmi jak typowy efekt narastającego ciepła w środku stosu albo lekkiego „pływania” docisku po dłuższej serii, przez co na pełnej apli klej nie siada równo i wychodzi srebrzenie oraz mikropęcherzyki głównie w osi arkusza, a nie na brzegach. Sprawdziłbym jeszcze temperaturę samego wydruku przed laminacją, wilgotność papieru i to, czy wałki po rozgrzaniu nie tracą minimalnie równoległości — na czym drukujesz i jaka folia idzie na to najczęściej?