Dlaczego małe litery w hafcie komputerowym wychodzą nieczytelne i zlewają się w jedną plamę?
Prowadzę małą działalność usługową w formie jednoosobowej firmy i robię krótkie serie odzieży firmowej dla lokalnych klientów. Teraz mam zlecenie na 40 koszul polo dla kancelarii za około 3200 zł netto i problem pojawia się przy nazwiskach oraz małych napisach pod logo. Na ekranie projekt wygląda czytelnie, ale po wyhaftowaniu cienkie odstępy między literami znikają i całość robi się zbita. Najgorzej wychodzą małe ogonki, kropki i wnętrza liter typu a, e albo o, bo po zdjęciu z tamborka są prawie niewidoczne. Materiał to standardowe polo pique, a sam problem powtarza się już na etapie próbki, zanim puszczę całą partię. Klient zaakceptował układ graficzny w PDF, natomiast na gotowym hafcie napis wygląda wyraźnie gorzej niż w wizualizacji. Czy ktoś miał podobny przypadek i wie, dlaczego mały tekst w hafcie komputerowym tak szybko traci czytelność?
Odpowiedzi (5)
J
JakubDTG
2026-05-14 18:07
Miałem identycznie przy polo z drobnym podpisem pod logo: na podglądzie wszystko było ostre, a haft po prostu „zjadał” światła między literami, bo przy małej wysokości i gęstym wypełnieniu nitka zaczyna się zlewać, zwłaszcza na pique. Jaką masz wysokość tych nazwisk i czy to idzie satyną czy pełnym wypełnieniem?
P
PiotrGrawer
2026-05-18 12:29
"Miałem identycznie przy polo z drobnym podpisem pod logo: na podglądzie wszystko było ostre, a haft po prostu „zjadał” światła między literami, bo przy małej wy"
Też się na to kiedyś naciąłem przy koszulkach firmowych i wyszło, że na ekranie wszystko wyglądało dobrze, a materiał i nitka robiły swoje. Przy małych nazwiskach problemem była nie tylko sama wysokość liter, ale też zbyt ciasne światło i zbyt „pełny” program pod haft, przez co po wybiciu na pique wszystko się sklejało. U mnie pomogło dopiero lekkie uproszczenie kroju liter i zwiększenie odstępów, bo drobnica po prostu nie przenosi się 1:1 z podglądu na gotowy haft. Jaką masz finalnie wysokość tych nazwisk w milimetrach?
A
AnnaGrawer
2026-05-14 18:07
To zwykle wychodzi z samej technologii haftu: przy małych literach nici i podkład „zjadają” światła między znakami, więc to, co na ekranie wygląda dobrze, na tkaninie zaczyna się sklejać. Dużo robi też sam font i gęstość ściegu, bo cienkie kroje i zbyt ciasne ustawienia przy nazwiskach albo dopiskach pod logo szybko zamieniają się w plamę. Przy takich realizacjach często pomaga lekkie pogrubienie liter, zwiększenie odstępów i uproszczenie kroju jeszcze na etapie programu, zamiast trzymać się wersji z podglądu 1:1. Haftujesz to na pique polo czy na gładszej dzianinie?
A
AnnaLaser
2026-05-21 21:37
Miałem to samo przy drobnych nazwiskach na polo i na monitorze wszystko wyglądało dobrze, a haft po prostu „zjadał” światła między literami, zwłaszcza przy gęstym podkładzie i zbyt małej czcionce. Często dopiero lekkie pogrubienie liter, zwiększenie odstępów albo zmiana kroju na prostszy robi różnicę, a jakiej wysokości masz te najmniejsze napisy?
T
TomekSublim
2026-05-27 22:20
To zwykle wychodzi przy zbyt małej wysokości liter albo przy kroju z cienkimi prześwitami, bo haft i tak je „zamyka” już na materiale. Dużo robi też sama baza: na polo dzianina pracuje, więc małe napisy szybciej się zlewają niż na gładkiej tkaninie. Czasem na monitorze wszystko wygląda dobrze, a problem wychodzi dopiero po dodaniu podszycia, gęstości ściegu i kompensacji. Jaką masz wysokość tych najmniejszych liter w gotowym hafcie?