J
Jarek_73
2026-05-13 12:49

Dlaczego haft komputerowy na skórze ekologicznej robi dziurki i po czasie pęka wokół wzoru?

Mam problem przy hafcie logo na skórze ekologicznej o grubości około 1 mm, bo już po zdjęciu z tamborka widać delikatną perforację wokół liter. Przy krótkiej serii 25 sztuk pierwsze egzemplarze wyglądały dobrze, ale po zagięciu materiału pojawiają się drobne pęknięcia dokładnie w miejscach wkłuć igły. Najbardziej widać to na gęstszych fragmentach wypełnienia i przy ostrzejszych narożnikach znaków. Czy ktoś też miał sytuację, że sam haft trzyma się poprawnie, a nośnik wokół wzoru zaczyna wyglądać jak osłabiony? Zastanawia mnie, od czego bierze się taki efekt właśnie na ekoskórze, skoro na zwykłej tkaninie ten sam wzór nie robi problemu.

Odpowiedzi (6)

K
KasiaGrawer
2026-05-13 13:41
Brzmi tak, jakby skóra ekologiczna po prostu nie wytrzymywała zbyt gęstych nakłuć i przy zgięciu zaczynała pracować dokładnie po śladzie igły, szczególnie przy ciasnym wypełnieniu i ostrych kątach. Haftujesz to na jednej warstwie, czy pod spodem jest jeszcze jakieś usztywnienie albo podkład?
M
MagdaGrawer
2026-05-13 13:46
"Brzmi tak, jakby skóra ekologiczna po prostu nie wytrzymywała zbyt gęstych nakłuć i przy zgięciu zaczynała pracować dokładnie po śladzie igły, szczególnie przy "
Też bym tu szedł w stronę samego materiału i tego, co dzieje się pod spodem, bo przy ekoskórze każde dodatkowe usztywnienie albo zbyt mocne nabicie ściegu potrafi zrobić z igieł gotową linię pękania, zwłaszcza na rogach i w gęstym wypełnieniu. Masz tam pod haftem jakiś filc, piankę albo stabilizator, czy leci to tylko na jednej warstwie?
A
AdamSublim
2026-05-13 14:30
Brzmi jak klasyczny efekt zbyt gęstego nakłucia na materiale, który nie ma gdzie „pracować” po wkłuciu, więc eko-skóra zaczyna się perforować i potem pęka dokładnie po śladzie igły, szczególnie przy pełnych wypełnieniach i ostrych kątach. Jaką masz gęstość ściegu i czy podklejasz to czymś elastycznym przed haftem?
P
PiotrHafci
2026-05-13 20:25
"Brzmi jak klasyczny efekt zbyt gęstego nakłucia na materiale, który nie ma gdzie „pracować” po wkłuciu, więc eko-skóra zaczyna się perforować i potem pęka dokła"
Też mam wrażenie, że problem siedzi bardziej w samej gęstości nakłuć niż w partii materiału, bo przy eko-skórze 1 mm każdy gęstszy fragment szybko robi efekt „linii osłabienia”. Jeśli do tego w narożnikach masz dużo wejść igły na małej powierzchni, to późniejsze pękanie przy zgięciu brzmi dość logicznie. Ciekawi mnie jeszcze, czy te litery były digitizowane typowo pod tkaninę, czy układ ściegu był już robiony konkretnie pod skórę? Jakiej dokładnie gęstości używasz i co dajesz od spodu?
M
MarekSublim
2026-05-13 21:16
To raczej nie jest „błąd haftu”, tylko ograniczenie samej ekoskóry: igła robi w niej trwałą perforację, a przy gęstym wypełnieniu i ostrych narożnikach materiał nie ma gdzie pracować, więc po zgięciu zaczyna pękać dokładnie po śladzie wkłuć. Haft szedł bez podkładu odciążającego i z dość gęstą nastawą?
A
AnnaDTG
2026-05-21 11:08
Miałem bardzo podobny efekt na ekoskórze i u mnie problemem była suma kilku rzeczy naraz: za gęsty haft, zbyt krótki ścieg i sama okleina, która po wkłuciach zaczyna działać jak perforacja. Na płasko wyglądało jeszcze dobrze, ale przy zgięciu materiał pękał dokładnie po dziurkach, szczególnie przy pełnych wypełnieniach i ostrych kantach liter. Pomogło dopiero odchudzenie wzoru, trochę większy ścieg, łagodniejsze narożniki i sprawdzenie, czy dana ekoskóra nie jest po prostu zbyt krucha do takiego krycia. Haftujesz to bezpośrednio w materiał, czy dajesz jeszcze jakiś stabilizator albo miękki podkład pod spód?