O
Ola_84
2026-05-13 11:35

Laser CO₂: dlaczego przy grawerowaniu sklejki cienkie linie w rogach wychodzą ciemniejsze i szersze?

Mam problem przy grawerowaniu logo w sklejce brzozowej 3 mm na laserze CO₂ 60 W. Proste odcinki wyglądają równo, ale w narożnikach i na końcach cienkich linii przypalenie robi się wyraźnie ciemniejsze i detal optycznie się pogrubia. Najbardziej widać to przy literach około 4-5 mm wysokości, a przy drugim egzemplarzu z tej samej serii efekt jest już mocniejszy niż na pierwszym. Czy ktoś miał tak, że rogi wychodzą ciemniejsze i szersze mimo tego samego pliku i tych samych ustawień?

Odpowiedzi (3)

J
JakubSublim
2026-05-13 12:10
Miałem identycznie na 60 W: w rogach głowica na ułamek sekundy zwalnia, więc sklejka dostaje tam więcej energii i robi się ciemniej, a przy kolejnych sztukach efekt rośnie jeszcze przez rozgrzaną optykę, dym i zwykłe różnice w kleju między arkuszami. U mnie pomogło zejście minimalnie z mocy albo podbicie prędkości i sprawdzenie, czy masz dobrze ustawiony air assist oraz czystą soczewkę i lustra; grawerujesz to jako wektor czy raster?
T
TomekDTG
2026-05-13 12:11
"Miałem identycznie na 60 W: w rogach głowica na ułamek sekundy zwalnia, więc sklejka dostaje tam więcej energii i robi się ciemniej, a przy kolejnych sztukach e"
Też bym szedł w tym kierunku, bo przy małych literach i cienkich liniach każdy moment zwolnienia w narożniku od razu wychodzi na materiale. U mnie podobny efekt nasilał się jeszcze w serii, kiedy sklejka i okolica cięcia były już bardziej nagrzane, a przy brzozie swoje dokładał też dym wracający na detal. Zejście z minima faktycznie często uspokaja rogi, czasem razem z odrobinę większą prędkością albo mocniejszym nadmuchem, żeby nie kisić przypalenia na końcówkach linii. Masz ustawione osobno `min/max power`, czy jedziesz na jednej wartości?
M
MarekHafci
2026-05-13 16:49
To zwykle wygląda jak efekt wyhamowania głowicy w narożnikach i na końcach wektorów: laser świeci praktycznie ten sam czas, a prędkość chwilowo spada, więc wchodzi więcej energii i robi się ciemniej oraz szerzej. Jeśli drugi egzemplarz wychodzi mocniej, to dochodzi jeszcze różnica w samej sklejce albo narastające zabrudzenie soczewki i lusterek, bo wtedy punkt robi się mniej czysty i łatwiej przypala detale. Czasem pomaga lekkie podniesienie prędkości, zbicie mocy albo korekta ustawień typu corner power / overscan / ramping, jeśli sterownik to ma. Masz tam grawer robiony jako wektor czy raster?