G
GrawerAdam
2026-05-11 12:09

Prasa termotransferowa: różnica temperatur między środkiem a krawędzią płyty mimo kalibracji — skąd to się bierze?

Pracuję na prasie termotransferowej do nadruków na tekstyliach i przy dłuższej serii zaczęły wychodzić różnice w transferze między środkiem a krawędzią płyty, chociaż zadana temperatura i czas się nie zmieniają. Na środku nadruk jest pełny, a bliżej boków bywa lekko niedogrzany albo mniej nasycony. Skąd może brać się taka nierówna temperatura robocza mimo wcześniejszej kalibracji?

Odpowiedzi (5)

J
JakubDTG
2026-05-11 13:36
To często nie wychodzi z samej „kalibracji” jako takiej, tylko z rozjazdu między odczytem czujnika a realnym rozkładem ciepła po całej płycie. Przy dłuższej serii potrafi też wyjść bezwładność grzałki, słabszy docisk przy krawędziach albo miejscowe zmęczenie maty/grzałki, więc środek trzyma parametry lepiej niż boki. Czasem swoje robi też to, że płyta pokazuje zadaną temperaturę, ale na obrzeżach oddaje więcej ciepła do otoczenia i w praktyce materiał dostaje mniej energii. Sprawdzałeś to niezależnym pomiarem w kilku punktach płyty, najlepiej już po nagrzaniu i w trakcie serii?
K
KasiaGrawer
2026-05-11 13:57
Miałem podobny objaw w jednej prasie i sama kalibracja z panelu niczego do końca nie załatwiła, bo problem nie był w odczycie, tylko w realnym rozkładzie ciepła na płycie. Środek zwykle trzyma lepiej, a krawędzie szybciej oddają temperaturę do otoczenia, zwłaszcza przy dłuższej serii i częstym otwieraniu. Dochodzi do tego zmęczenie grzałki albo nierówny docisk, bo czasem płyta teoretycznie ma temperaturę, ale przy bokach nie dogrzewa materiału tak samo jak na środku. U mnie wyszło też, że po rozgrzaniu na pusto było w miarę równo, a dopiero przy normalnej pracy różnice robiły się wyraźne, więc statyczna kalibracja trochę zakłamywała obraz. Czasem winna jest też sama konstrukcja płyty albo czujnik temperatury umieszczony w miejscu, które nie pokazuje tego, co dzieje się bliżej krawędzi. Jak masz silikon albo poduszkę już trochę zużytą, to też potrafi dać taki efekt, bo nacisk przestaje być równy i transfer wygląda jak niedogrzany, choć problem jest mieszany. U mnie dopiero pomiar w kilku punktach podczas normalnej serii pokazał, gdzie ucieka temperatura i czy bardziej chodzi o grzanie, czy o docisk. Sprawdzałeś to pirometrem albo paskami termicznymi przy bokach już po kilkunastu odbiciach z rzędu?
K
KarolHafci
2026-05-11 18:02
"Miałem podobny objaw w jednej prasie i sama kalibracja z panelu niczego do końca nie załatwiła, bo problem nie był w odczycie, tylko w realnym rozkładzie ciepła"
Dokładnie, tu często wychodzi różnica między tym, co pokazuje panel, a tym, jak płyta naprawdę oddaje ciepło pod obciążeniem — przy dłuższej serii dochodzą jeszcze straty na krawędziach, bezwładność grzałki i czasem słabszy docisk albo zmęczenie maty silikonowej, więc środek pracuje stabilniej niż boki. Sprawdzałeś to pirometrem albo termopaskami w kilku punktach płyty już po paru kolejnych cyklach?
J
JakubSublim
2026-05-11 16:02
To często wychodzi nie z samej kalibracji, tylko z tego, że płyta pod obciążeniem i po rozgrzaniu całego układu grzeje już nierówno, a do tego dochodzą jeszcze straty ciepła przy krawędziach, zużyta mata albo nierówny docisk. Sprawdzałeś to pomiarem w kilku punktach już po dłuższej serii, a nie tylko na zimnym starcie?
M
MichalHafci
2026-05-11 19:13
Miałem podobnie i u mnie kalibracja „na sucho” niby się zgadzała, a w pracy wychodziło, że środek trzymał temperaturę lepiej niż krawędzie. Często to nie jest sama elektronika, tylko rozkład ciepła w płycie, zmęczona grzałka albo uciekanie temperatury bokami, zwłaszcza przy dłuższej serii, kiedy prasa już pracuje w innym rytmie niż przy pojedynczym teście. Do tego dochodzi jeszcze docisk, bo jeśli płyta nie schodzi idealnie równo, to przy krawędziach transfer od razu wygląda jak niedogrzany, choć problem bywa mieszany: trochę temperatura, trochę nacisk. Sprawdzałeś to pirometrem albo paskami temperaturowymi w kilku punktach płyty już po paru prasowaniach z rzędu?