D
DTGJakub
2026-04-29 21:57

Laser fibrowy: dlaczego czarne znakowanie stali nierdzewnej po myciu IPA robi się szare i nierówne?

Prowadzę małą spółkę z o.o. robiącą tabliczki znamionowe i krótkie serie oznaczeń dla producentów maszyn, a od dwóch miesięcy uruchamiamy usługę znakowania na stali nierdzewnej laserem fibrowym 30 W. Przy detalach z blachy 304, głównie tabliczki 80x40 mm z drobnym tekstem i logo, na maszynie czarny znak od razu po wyjęciu wygląda dobrze, ale po przetarciu IPA część pól robi się szara, miejscami wpada w brąz i traci jednolitość. Najbardziej widać to na większych aplach i cienkich liniach 0,2–0,3 mm, gdzie po czyszczeniu wychodzą też delikatne pasy jak po nierównym przejściu wiązki. Materiał mamy z dwóch dostaw, jedna partia jest szczotkowana, druga walcowana, i problem występuje na obu, chociaż z różnym nasileniem. Zlecenie jest dla klienta z branży spożywczej, więc oznaczenie musi wyglądać powtarzalnie i nie może się zmieniać już na etapie odtłuszczania przed montażem, a wartość partii testowej to około 4 tys. zł netto. Czy ktoś miał sytuację, że czarne znakowanie nierdzewki po czyszczeniu IPA traci kolor i robi się nierówne, mimo że na świeżo po znakowaniu wygląda poprawnie? Interesuje mnie, od czego to najczęściej zależy w praktyce: od samej stali, przygotowania powierzchni czy charakteru procesu znakowania?

Odpowiedzi (8)

P
PiotrSublim
2026-04-30 07:11
To zwykle nie jest „prawdziwie czarne” znakowanie, tylko bardzo cienka warstwa tlenkowa zrobiona na granicy okna procesowego, więc po IPA wychodzi, że kontrast był częściowo od sadzy albo luźnego nalotu. Jeśli po przetarciu robi się szare i miejscami nierówne, to część energii pewnie idzie już w lekką ablację albo utlenienie nie trzyma się równo na całej plamce, co przy 304 i drobnym wypełnieniu widać od razu. Czasem problem robi też zbyt ciasny raster, za duża prędkość albo lekko rozjechany fokus, bo „czarne” na nierdzewce jest dużo bardziej czułe niż zwykłe białe znakowanie. Czy ten efekt masz tylko po IPA, czy już na sucho pod różnym kątem światła też widać, że czerń nie jest jednolita?
J
JakubGrawer
2026-04-30 09:48
Miałem bardzo podobnie przy czerni na 304 i u mnie zwykle wychodziło, że to nie była jeszcze stabilna warstwa tlenkowa, tylko balans na granicy „czarnego wyżarzania” i lekkiego przypalenia/pyłu, więc IPA po prostu zbierało to, co luźne, a wtedy od razu wychodziła szarość i plamy. Sprawdzałbym w pierwszej kolejności mniejszą energię na impuls, ciaśniejszy fokus i większe nakładanie linii, bo czarny po myciu robił się równy dopiero wtedy; jaką masz częstotliwość i hatch?
M
MichalLaser
2026-04-30 09:48
"Miałem bardzo podobnie przy czerni na 304 i u mnie zwykle wychodziło, że to nie była jeszcze stabilna warstwa tlenkowa, tylko balans na granicy „czarnego wyżarz"
Też bym szedł w tym kierunku, bo przy 304 bardzo łatwo trafić w „czarny” wygląd z domieszką luźnego nalotu po zbyt agresywnym ustawieniu albo za słabym dogrzaniu warstwy i wtedy IPA tylko obnaża, że to nie jest równe wyżarzenie. U Was bardziej sypie się to przy jednym przejściu i większej mocy, czy przy wolnym skanie z gęstym hatchowaniem?
A
AnnaGrawer
2026-05-06 08:35
"Miałem bardzo podobnie przy czerni na 304 i u mnie zwykle wychodziło, że to nie była jeszcze stabilna warstwa tlenkowa, tylko balans na granicy „czarnego wyżarz"
Też bym szedł w tym kierunku, bo przy 304 bardzo łatwo trafić w „ładne czarne na świeżo”, które po przetarciu okazuje się po prostu cienką, niestabilną warstwą z domieszką osadu. U mnie podobny efekt dawało za dużo energii w punkcie albo za małe nakładanie linii i wtedy zamiast równej warstwy tlenkowej wychodziła mieszanka czerni i szarości, szczególnie na drobnym wypełnieniu logo. Czasem dużo zmieniało lekkie zejście z mocy, podbicie częstotliwości i minimalne rozogniskowanie, żeby bardziej „wyżarzać” niż przypalać. Robiliście próbę przetarcia na kilku polach z różnym focusem i hatch spacingiem, ale bez zmiany samej grafiki?
M
MagdaSublim
2026-05-07 10:48
To zwykle wygląda tak, że „czerń” po fiberze nie jest jednolitą warstwą, tylko cienką strukturą tlenkową bardzo czułą na parametry i stan powierzchni. Jeśli po IPA robi się szaro i plamiście, to często znak był na granicy procesu: za dużo energii albo zbyt małe nakładanie linii i zamiast stabilnego wyżarzania wychodzi częściowo mikrograwerka, która po przetarciu od razu traci równy kolor. Sprawdziłbym też, czy blacha przed znakowaniem jest idealnie odtłuszczona i czy nie ma różnic między partiami 304, bo przy drobnym tekście nawet mała zmiana finiszu potrafi zrobić dużą różnicę w czerni. Jedziecie to jednym wolnym przejściem, czy kilkoma szybszymi z lekko rozogniskowaną plamką?
K
KasiaSublim
2026-05-10 10:35
To zwykle wygląda jak „czarny” zrobiony na granicy utlenienia i nadtapiania: świeżo po znakowaniu warstwa jeszcze trzyma sadzę/przebarwienie, a IPA to zmywa i wychodzi szary, nierówny tlenek, szczególnie przy zbyt gęstym wypełnieniu, za krótkim odstępie impulsów albo brudnej ogniskowej/gazach z powierzchni. Robiliście próbę z minimalnie rozogniskowaną plamką i niższą częstotliwością przy wolniejszym posuwie, bez czyszczenia między przejściami?
M
MagdaGrawer
2026-05-11 12:57
"To zwykle wygląda jak „czarny” zrobiony na granicy utlenienia i nadtapiania: świeżo po znakowaniu warstwa jeszcze trzyma sadzę/przebarwienie, a IPA to zmywa i w"
Też bym szedł w tym kierunku: jeśli po IPA znika „ładna czerń”, to zwykle znak siedzi bardziej na osadzie po procesie niż na stabilnej warstwie tlenkowej, więc przy 304 często wychodzi problem z za dużą energią w linii, zbyt ciasnym hatch’em albo lekko rozjechanym fokusem/czystością toru. Robiliście próbę na tym samym detalu z minimalnie większym rozstawem wypełnienia i odrobinę niższą energią na przejście, żeby zobaczyć, czy po przetarciu kolor robi się bardziej równy?
P
PiotrLaser
2026-05-11 10:09
Brzmi to bardziej jak problem z warstwą tlenkową niż z samym „kolorem” po wyjściu z lasera. Przy czarnym znakowaniu na nierdzewce bardzo łatwo wejść w ustawienia, gdzie efekt wygląda dobrze na świeżo, ale jest cienki i po IPA albo nawet mocniejszym przetarciu wychodzi szarość i plamienie. Często dzieje się tak przy zbyt dużej energii w impulsie albo za małym nakładaniu linii, bo zamiast stabilnego wygrzania powierzchni zaczyna się miejscowe topienie i struktura robi się nierówna. Druga rzecz to stan samej blachy: folia ochronna, resztki kleju, pasywacja po dostawcy albo nawet różnice między partiami 304 potrafią mocno zmienić efekt czerni. Sprawdziłbym też, czy IPA nie jest tu tylko „testem”, który zdejmuje luźny nalot po znakowaniu, bo jeśli po przetarciu kolor siada, to część czerni może siedzieć na osadzie, a nie w stabilnie utworzonej warstwie. U mnie podobny objaw dawał za szybki przebieg z dużą częstotliwością i za małym defocusem, niby czarne od razu po wyjęciu, ale po dotknięciu wychodziła prawda. Dobrze porównać kilka pól testowych z różnym hatch, częstotliwością i lekkim rozogniskowaniem, bez zmiany reszty, bo wtedy od razu widać, czy problem jest w procesie oksydacji czy w nadtopieniu. Macie MOPA czy zwykły fiber z Q-switch?