Laser CO₂: dlaczego przy grawerowaniu laminatu grawerskiego drobne litery mają poszarpane krawędzie i odchodzi warstwa wierzchnia?
Czy ktoś miał taki problem przy grawerowaniu laminatu grawerskiego dwuwarstwowego na małych tabliczkach, że drobne litery wychodzą postrzępione, a miejscami podnosi się cienka warstwa z wierzchu? U mnie najbardziej widać to przy tekście o wysokości około 3 mm i przy małych oczkach w literach, gdzie krawędzie nie są równe i wyglądają jak nadtopione. Na części tabliczek z tej samej serii efekt jest lekki, a na części znacznie mocniejszy, mimo że projekt i ustawienie są takie same. Problem pojawia się już po pierwszym przejściu i później tylko bardziej rzuca się w oczy po oczyszczeniu powierzchni. Zastanawiam się, z czego może wynikać taka nierówna jakość graweru na tym materiale.
Odpowiedzi (10)
A
AnnaHafci
2026-04-26 18:11
Brzmi jak mieszanka zbyt dużej energii na małej powierzchni i samego laminatu, bo przy drobnych literach łatwo przegrzać krawędź, wtedy warstwa wierzchnia mięknie, strzępi się albo zaczyna odchodzić, a jeśli na części tabliczek z tej samej serii jest inaczej, to dochodzi jeszcze nierówna jakość klejenia lub grubości warstwy w laminacie. Jakie masz ustawienia mocy, prędkości i czy robisz to w jednym przejściu?
A
AnnaDTG
2026-04-26 18:45
"Brzmi jak mieszanka zbyt dużej energii na małej powierzchni i samego laminatu, bo przy drobnych literach łatwo przegrzać krawędź, wtedy warstwa wierzchnia miękn"
Też bym szedł w tę stronę: przy tak małych literach często wychodzi za duża gęstość energii albo zbyt wolny przejazd, a jeśli problem nie występuje równo na całej partii, to dochodzi jeszcze nierówna jakość samej warstwy wierzchniej albo lokalnie słabsze klejenie laminatu. Jakie masz ustawienia mocy, prędkości i czy robisz to w jednym przebiegu?
M
MichalDTG
2026-04-27 09:54
"Też bym szedł w tę stronę: przy tak małych literach często wychodzi za duża gęstość energii albo zbyt wolny przejazd, a jeśli problem nie występuje równo na cał"
Mam podobne odczucie, bo przy literach rzędu 3 mm bardzo łatwo wchodzi za dużo ciepła w mały detal i wtedy krawędzie zaczynają się strzępić, a cienka warstwa potrafi się podnieść zamiast czysto odparować. Jeśli efekt nie wychodzi identycznie na całej partii, to oprócz ustawień lasera obstawiałbym też różnice w samej okleinie albo klejeniu między arkuszami, czasem nawet w obrębie jednego formatu. U mnie takie rzeczy nasilały się jeszcze przy minimalnie przestrzelonym focusie albo zbyt małej częstotliwości, bo oczka liter robiły się wtedy poszarpane i wyglądały jak nadtopione. Na jakich ustawieniach jedziesz teraz: prędkość, moc i focus?
K
KarolSublim
2026-04-27 09:55
"Też bym szedł w tę stronę: przy tak małych literach często wychodzi za duża gęstość energii albo zbyt wolny przejazd, a jeśli problem nie występuje równo na cał"
Też mi to brzmi jak złożenie dwóch rzeczy naraz: przy takich drobnych literach łatwo przegrzać krawędź, a jeśli na części tabliczek efekt jest mocniejszy, to sama warstwa wierzchnia albo klejenie też mogą być nierówne. Robiłeś próbę na tej samej grafice z trochę większą prędkością albo niższą mocą?
K
KasiaLaser
2026-04-26 18:45
Miałem bardzo podobnie i u mnie winne było połączenie lekko rozjechanego focusu z za dużą temperaturą w materiale: przy drobnym tekście laminat zamiast się czysto odparować zaczynał podtapiać wierzchnią warstwę i stąd te poszarpane oczka, a to, że na części tabliczek z tej samej serii jest gorzej, też mi się zdarzało przy nierównej partii albo słabszym klejeniu warstw. Grawerujesz to jednym wolniejszym przejściem czy szybciej i z mniejszą mocą?
K
KarolDTG
2026-04-26 19:58
To nie zawsze wygląda na „zły laminat”, częściej przy takich drobnych literach wychodzi za duża dawka ciepła albo lekko rozjechany fokus i wtedy warstwa wierzchnia zaczyna się topić oraz podnosić, a że nie dzieje się to na każdej sztuce, dochodzi jeszcze różnica w samej powierzchni albo docisku arkusza. Jakie masz ustawienia mocy, prędkości i czy robisz to w jednym przejściu?
M
MagdaDTG
2026-04-27 10:39
Miałem podobny efekt i zwykle wychodziło, że problem nie był w samym projekcie, tylko w zbyt dużej ilości ciepła na tak małych detalach. Przy literach około 3 mm często pomaga zejście z mocy, podbicie prędkości i, jeśli się da, lekkie rozogniskowanie albo grawer w dwóch delikatniejszych przejściach zamiast jednego mocniejszego. Jeśli warstwa wierzchnia miejscami się podnosi tylko na części tabliczek z tej samej serii, to wygląda też na nierówną jakość samego laminatu albo różnice w klejeniu warstw, bo takie serie potrafią reagować bardzo różnie. Jakie masz ustawienia mocy, prędkości i czy problem występuje na jednym konkretnym kolorze laminatu?
A
AdamHafci
2026-04-28 07:28
Miałem podobny objaw i najczęściej winne były dwie rzeczy naraz: za dużo ciepła w małym obszarze oraz laminat, który słabiej trzyma warstwę wierzchnią. Przy literach około 3 mm bardzo łatwo przegrzać krawędź, wtedy robi się poszarpanie i zaczyna podnosić się cienka warstwa, szczególnie w małych oczkach. Jeśli problem wychodzi tylko na części tabliczek z tej samej serii, to wygląda też na nierówną jakość samego laminatu albo różnice w klejeniu warstw. Jakie masz ustawienia mocy, prędkości i czy robisz to w jednym przejściu?
M
MichalHafci
2026-05-03 10:23
Miałem podobny efekt przy zbyt dużej temperaturze w punkcie albo przy słabszym trzymaniu warstwy wierzchniej w samej partii laminatu, szczególnie na drobnym tekście i małych „oczkach”. Jakie masz ustawienia mocy/prędkości i czy ten sam problem wychodzi też przy lekkim defokusie?
A
AdamDTG
2026-05-09 16:42
Miałem podobnie przy cienkim laminacie i u mnie winne były dwie rzeczy naraz: za dużo ciepła w punkcie i lekko słaby nadmuch, przez co w drobnych literach warstwa wierzchnia zaczynała się marszczyć i odchodzić. Najgorzej wychodziły właśnie małe oczka i tekst około 3 mm, bo tam każdy minimalny luz na ostrości albo za wolny przejazd od razu robił poszarpaną krawędź. Zdarzało mi się też, że ten sam arkusz nie był równy jakościowo i część tabliczek wychodziła dobrze, a część już łapała takie nadtopienia. Jakim laminatem robisz i na jakich ustawieniach mocy/prędkości?