A
AgaWro
2026-04-22 08:20

Dlaczego haft na czapce wychodzi krzywo mimo ustawienia projektu na środku?

Mam problem z haftem na czapkach z usztywnianym frontem i zastanawiam się, skąd bierze się takie przesunięcie. Projekt jest ustawiony centralnie w programie i przy zakładaniu czapki też wygląda równo, ale po wyhaftowaniu logo lekko ucieka w jedną stronę. Najbardziej widać to przy napisach pod znakiem, gdzie różnica wychodzi około 2–3 mm na szerokości haftu 6 cm. Dzieje się to głównie pod koniec pracy, kiedy maszyna przechodzi z wypełnienia na drobniejsze elementy. Czy przy hafcie na czapkach to raczej kwestia samego mocowania, kształtu panelu, czy sposobu przygotowania pliku?

Odpowiedzi (1)

M
MagdaDTG
2026-04-22 10:52
Miałem podobnie przy usztywnianych frontach i u mnie problem nie był w samym ustawieniu projektu, tylko w tym, że czapka minimalnie pracowała w ramie podczas haftu. Na początku wszystko wyglądało równo, a pod koniec, kiedy wchodziły drobniejsze elementy albo napis, te 2–3 mm zaczynały być widoczne. Dużo zależało też od kolejności haftowania i tego, czy najpierw szły duże wypełnienia, bo potrafiły lekko ściągnąć materiał w jedną stronę. Sprawdzałeś, czy przesunięcie zawsze idzie w tę samą stronę na kilku czapkach?