Laser CO₂: dlaczego grawer gumy do pieczątek zalewa drobne litery i zamyka światła znaków?
Przy grawerowaniu gumy do pieczątek na laserze CO₂ drobne litery i cienkie ramki wychodzą jakby zalane, mimo że w projekcie odstępy są czytelne. Większe elementy są ostre, ale przy tekście 6-7 pt środek liter potrafi się zamknąć, a po odbiciu na tuszu znak wygląda ciężko. Efekt jest różny między arkuszami tej samej gumy i bardziej widoczny przy dłuższych nazwach firm oraz małych danych adresowych. Nie wygląda to na zwykłe przesunięcie osi, bo kontury trzymają pozycję, tylko sam detal robi się zbyt szeroki. Czy to bardziej kwestia materiału? Czy problem może wynikać z ustawień rastra?
Odpowiedzi (10)
P
PiotrHafci
2026-04-20 12:29
U mnie podobny efekt wychodził, gdy guma była minimalnie nierówna albo za mocno „dopalałem” raster, bo przy małych literach ten nadmiar energii od razu zabierał światła w znakach. Różnice między arkuszami też widziałem, szczególnie przy gumie, która wyglądała tak samo, ale miała inną twardość albo bardziej się mazała po przejściu lasera. Pomogło mi trochę zejście z mocy, większy odstęp między liniami rastra i lekkie pogrubienie negatywu w projekcie, ale przy 6-7 pt granica bywa cienka. Masz włączony shoulder / fazowanie boków liter, czy jedziesz zwykłym grawerem bez profilu pod pieczątki?
K
KarolLaser
2026-04-20 14:08
"U mnie podobny efekt wychodził, gdy guma była minimalnie nierówna albo za mocno „dopalałem” raster, bo przy małych literach ten nadmiar energii od razu zabierał"
PiotrHafci, mam bardzo podobne obserwacje, zwłaszcza przy małym tekście adresowym, gdzie niby projekt jest czysty, a po grawerze litery robią się ciężkie. U mnie winne bywały drobne różnice w wysokości gumy i zbyt agresywny raster, ale też to, że długi napis zbierał więcej ciepła w jednym miejscu i cienkie prześwity znikały szybciej niż przy krótkich słowach. Czasem dwa arkusze z tej samej paczki zachowywały się inaczej, więc zacząłem robić krótki test na rogu z tekstem 6 pt przed właściwą pieczątką. Sprawdzałeś, czy problem rośnie bardziej przy wolniejszym przejeździe, czy przy większej mocy?
A
AnnaGrawer
2026-04-20 17:07
"PiotrHafci, mam bardzo podobne obserwacje, zwłaszcza przy małym tekście adresowym, gdzie niby projekt jest czysty, a po grawerze litery robią się ciężkie. U mni"
KarolLaser, zgadza mi się to z kumulacją ciepła i ogniskiem, bo przy długich liniach małego tekstu guma potrafi się lokalnie podtopić bardziej niż przy pojedynczych znakach, a minimalna różnica grubości arkusza od razu zamyka światła w 6-7 pt. Sprawdzałeś, czy ten efekt maleje po rozbiciu graweru na krótsze przebiegi albo po lekkim rozogniskowaniu i zejściu z mocy?
M
MichalGrawer
2026-04-20 18:25
"U mnie podobny efekt wychodził, gdy guma była minimalnie nierówna albo za mocno „dopalałem” raster, bo przy małych literach ten nadmiar energii od razu zabierał"
Piotr, to z nierównością gumy brzmi sensownie, bo przy 6-7 pt nawet minimalna różnica ogniskowej może już robić z cienkich prześwitów jedną plamę. Zastanawia mnie tylko, czy u Ciebie bardziej pomagało zejście z mocy, czy zmiana prędkości/rozdzielczości rastra, bo przy dłuższych liniach tekstu może się jeszcze nakładać kwestia nagrzewania materiału. Te różnice między arkuszami też są ciekawe, zwłaszcza jeśli wizualnie wyglądały tak samo, a reagowały inaczej na ten sam plik. Sprawdzałeś, czy problem pojawia się w tych samych miejscach stołu, czy raczej losowo zależnie od kawałka gumy?
K
KarolHafci
2026-04-20 14:53
U mnie taki efekt zwykle wychodził przy zbyt dużej energii w stosunku do prędkości i przy gumie, która mocniej się grzała albo była trochę inna między partiami, mimo tej samej nazwy. Przy małych fontach pomagało minimalne „odchudzenie” tekstu w projekcie i osobny test na rogu każdego arkusza; jaką masz ustawioną rozdzielczość i liniaturę grawerowania?
P
PiotrDTG
2026-04-24 14:32
"U mnie taki efekt zwykle wychodził przy zbyt dużej energii w stosunku do prędkości i przy gumie, która mocniej się grzała albo była trochę inna między partiami,"
KarolHafci, z energią i grzaniem gumy pewnie masz rację, ale uważałbym z traktowaniem samego odchudzania fontu jako głównego rozwiązania. Przy 6-7 pt bardzo łatwo dojść do sytuacji, że projekt wygląda lepiej na ekranie, a po odbiciu robi się za chudy albo nierówny, zwłaszcza przy mniejszych oczkach liter. U mnie podobny efekt dawała też zbyt mała rozdzielczość/źle dobrany raster albo zabrudzona optyka, bo większe elementy nadal wyglądały poprawnie, a drobnica już się sklejała. Sprawdzałeś, czy problem zmienia się po obrocie tekstu o 90 stopni względem kierunku pracy lasera?
M
MarekSublim
2026-04-20 16:19
U mnie taki efekt zwykle wychodził z połączenia za dużej mocy z minimalnie rozjechanym fokusem albo gumą, która miała inną twardość mimo tego samego producenta, więc małe światła w literach po prostu dostawały za dużo ciepła. Sprawdzałeś, czy przy tych arkuszach, które zalewają tekst, zmiana ogniskowej o 0,5-1 mm albo zejście z mocy przy większej liczbie przejść coś poprawia?
J
JakubDTG
2026-04-21 09:01
Przy tak małych tekstach często wychodzi suma kilku drobiazgów: za duża energia na krawędzi, niedokładnie ustawiony focus, za wolny przebieg albo zbyt miękka/niejednorodna guma, która po prostu bardziej się podtapia niż odparowuje. Jeśli większe elementy są ostre, to sprawdziłbym osobno korektę kerf/rozszerzenie negatywu dla drobnych fontów, mniejszą moc przy większej prędkości i czy guma jest idealnie płaska na całym arkuszu. Różnice między arkuszami też nie są dziwne, bo guma do pieczątek potrafi mieć inną twardość i inaczej reagować na tę samą nastawę. Jakiej soczewki używasz i czy grawerujesz tekst jako bitmapę, czy z wektora?
A
AdamDTG
2026-05-02 08:50
Przy tak małych literach problem często nie leży tylko w samym pliku, ale w realnej szerokości cięcia/graweru, ilości ciepła i tym, jak dana guma oddaje materiał. Jeśli moc jest trochę za duża albo prędkość za mała, brzegi drobnych świateł dostają nadmiar energii i po prostu się „podlewają”, nawet gdy na ekranie wygląda to poprawnie. Różnice między arkuszami też pasują do gumy, bo minimalnie inna twardość, wilgotność albo skład potrafią zmienić zachowanie przy cienkich detalach. Sprawdziłbym osobno test małych liter z obniżoną mocą, większą prędkością i korektą podcięcia/shoulder, bo przy 6–7 pt czasem trzeba projektowo odchudzić znaki bardziej niż intuicja podpowiada. Jaką rozdzielczością i parametrami grawerujesz tę gumę?
M
MarekDTG
2026-05-03 22:10
Przy takich małych stopniach pisma problem często nie siedzi w samym projekcie, tylko w tym, ile realnie materiału zostaje między przejściami lasera. Guma potrafi się różnić między arkuszami twardością, ilością wypełniaczy i reakcją na temperaturę, więc jeden arkusz odparowuje czysto, a drugi bardziej się topi i zostawia zaokrąglone, napuchnięte krawędzie. Przy tekście 6-7 pt nawet minimalnie za duża moc, za mała prędkość albo zbyt gęste skanowanie robią z cienkich prześwitów zamknięte oczka. Sprawdziłbym też, czy masz włączone poszerzanie/zwężanie grafiki, korektę kerfu albo automatyczne wygładzanie w sterowniku, bo to potrafi pogrubić drobne litery bez oczywistego śladu w pliku. Druga rzecz to kierunek grawerowania i rozdzielczość: przy zbyt wysokim DPI laser nakłada za dużo energii w małym obszarze i litera robi się ciężka, mimo że teoretycznie ma więcej detalu. Pomaga też kontrola ogniskowania, bo lekko rozogniskowana plamka przy dużych elementach wygląda jeszcze poprawnie, ale w drobnym tekście od razu zamyka światła. Dłuższe nazwy firm pogarszają efekt, bo tekst jest często bardziej ściśnięty albo ma mniejszy tracking, więc laser nie ma już marginesu błędu. Jakich ustawień używasz dla gumy: moc, prędkość i DPI?