G
GrawerAnna
2026-04-20 12:19

Laser CO₂: dlaczego grawer gumy do pieczątek zalewa drobne litery i zamyka światła znaków?

Przy grawerowaniu gumy do pieczątek na laserze CO₂ drobne litery i cienkie ramki wychodzą jakby zalane, mimo że w projekcie odstępy są czytelne. Większe elementy są ostre, ale przy tekście 6-7 pt środek liter potrafi się zamknąć, a po odbiciu na tuszu znak wygląda ciężko. Efekt jest różny między arkuszami tej samej gumy i bardziej widoczny przy dłuższych nazwach firm oraz małych danych adresowych. Nie wygląda to na zwykłe przesunięcie osi, bo kontury trzymają pozycję, tylko sam detal robi się zbyt szeroki. Czy to bardziej kwestia materiału? Czy problem może wynikać z ustawień rastra?

Odpowiedzi (3)

P
PiotrHafci
2026-04-20 12:29
U mnie podobny efekt wychodził, gdy guma była minimalnie nierówna albo za mocno „dopalałem” raster, bo przy małych literach ten nadmiar energii od razu zabierał światła w znakach. Różnice między arkuszami też widziałem, szczególnie przy gumie, która wyglądała tak samo, ale miała inną twardość albo bardziej się mazała po przejściu lasera. Pomogło mi trochę zejście z mocy, większy odstęp między liniami rastra i lekkie pogrubienie negatywu w projekcie, ale przy 6-7 pt granica bywa cienka. Masz włączony shoulder / fazowanie boków liter, czy jedziesz zwykłym grawerem bez profilu pod pieczątki?
K
KarolLaser
2026-04-20 14:08
"U mnie podobny efekt wychodził, gdy guma była minimalnie nierówna albo za mocno „dopalałem” raster, bo przy małych literach ten nadmiar energii od razu zabierał"
PiotrHafci, mam bardzo podobne obserwacje, zwłaszcza przy małym tekście adresowym, gdzie niby projekt jest czysty, a po grawerze litery robią się ciężkie. U mnie winne bywały drobne różnice w wysokości gumy i zbyt agresywny raster, ale też to, że długi napis zbierał więcej ciepła w jednym miejscu i cienkie prześwity znikały szybciej niż przy krótkich słowach. Czasem dwa arkusze z tej samej paczki zachowywały się inaczej, więc zacząłem robić krótki test na rogu z tekstem 6 pt przed właściwą pieczątką. Sprawdzałeś, czy problem rośnie bardziej przy wolniejszym przejeździe, czy przy większej mocy?
K
KarolHafci
2026-04-20 14:53
U mnie taki efekt zwykle wychodził przy zbyt dużej energii w stosunku do prędkości i przy gumie, która mocniej się grzała albo była trochę inna między partiami, mimo tej samej nazwy. Przy małych fontach pomagało minimalne „odchudzenie” tekstu w projekcie i osobny test na rogu każdego arkusza; jaką masz ustawioną rozdzielczość i liniaturę grawerowania?