D
DTGMichal
2026-04-16 16:02

DTG: matowy, kredowy nalot na kolorach po utrwaleniu na białej bawełnie — co może być przyczyną?

Przy druku DTG na białych koszulkach 100% bawełna zauważyłem, że po utrwaleniu kolory nie są gładkie, tylko wyglądają jak lekko zapylone albo kredowe. Najbardziej widać to na ciemniejszych aplach i przejściach tonalnych, mimo że przed prasą wydruk wygląda dość równo. Po dotknięciu powierzchnia nie jest lepka, ale sprawia wrażenie suchej i bardziej matowej niż zwykle. Problem nie występuje na każdej partii koszulek, dlatego próbuję ustalić, czy szukać przyczyny w materiale, wilgotności, ustawieniach atramentu czy samym utrwalaniu. Czy ktoś miał podobny efekt? Od czego zacząć diagnostykę?

Odpowiedzi (2)

P
PiotrSublim
2026-04-16 16:32
Miałem podobny efekt przy DTG i u mnie wychodził głównie wtedy, gdy koszulka miała za dużo wilgoci albo była zbyt krótko podsuszona przed właściwym utrwaleniem. Taki kredowy nalot potrafi też dać zbyt mocny docisk w prasie albo papier ochronny, który zabiera część powierzchni tuszu i robi ją bardziej matową. Skoro nie dzieje się to na każdej sztuce, sprawdziłbym też różnice między partiami bawełny, bo niektóre koszulki mają więcej chemii po wykończeniu i tusz zachowuje się inaczej. Czy przed drukiem robisz krótkie wygrzanie koszulki, żeby odparować wilgoć?
M
MichalGrawer
2026-04-16 18:08
"Miałem podobny efekt przy DTG i u mnie wychodził głównie wtedy, gdy koszulka miała za dużo wilgoci albo była zbyt krótko podsuszona przed właściwym utrwaleniem."
PiotrSublim dobrze to skojarzył z wilgocią i etapem podsuszenia, bo przy białej bawełnie taki suchy, kredowy wygląd często wychodzi dopiero po prasie, zwłaszcza gdy tusz nie zdążył równo odparować albo papier ochronny z dociskiem „ściął” powierzchnię koloru. Sprawdzałeś, czy efekt znika po dłuższym wstępnym odparowaniu koszulki i lżejszym docisku?