D
DTGMichal
2026-04-16 16:02

DTG: matowy, kredowy nalot na kolorach po utrwaleniu na białej bawełnie — co może być przyczyną?

Przy druku DTG na białych koszulkach 100% bawełna zauważyłem, że po utrwaleniu kolory nie są gładkie, tylko wyglądają jak lekko zapylone albo kredowe. Najbardziej widać to na ciemniejszych aplach i przejściach tonalnych, mimo że przed prasą wydruk wygląda dość równo. Po dotknięciu powierzchnia nie jest lepka, ale sprawia wrażenie suchej i bardziej matowej niż zwykle. Problem nie występuje na każdej partii koszulek, dlatego próbuję ustalić, czy szukać przyczyny w materiale, wilgotności, ustawieniach atramentu czy samym utrwalaniu. Czy ktoś miał podobny efekt? Od czego zacząć diagnostykę?

Odpowiedzi (7)

P
PiotrSublim
2026-04-16 16:32
Miałem podobny efekt przy DTG i u mnie wychodził głównie wtedy, gdy koszulka miała za dużo wilgoci albo była zbyt krótko podsuszona przed właściwym utrwaleniem. Taki kredowy nalot potrafi też dać zbyt mocny docisk w prasie albo papier ochronny, który zabiera część powierzchni tuszu i robi ją bardziej matową. Skoro nie dzieje się to na każdej sztuce, sprawdziłbym też różnice między partiami bawełny, bo niektóre koszulki mają więcej chemii po wykończeniu i tusz zachowuje się inaczej. Czy przed drukiem robisz krótkie wygrzanie koszulki, żeby odparować wilgoć?
M
MichalGrawer
2026-04-16 18:08
"Miałem podobny efekt przy DTG i u mnie wychodził głównie wtedy, gdy koszulka miała za dużo wilgoci albo była zbyt krótko podsuszona przed właściwym utrwaleniem."
PiotrSublim dobrze to skojarzył z wilgocią i etapem podsuszenia, bo przy białej bawełnie taki suchy, kredowy wygląd często wychodzi dopiero po prasie, zwłaszcza gdy tusz nie zdążył równo odparować albo papier ochronny z dociskiem „ściął” powierzchnię koloru. Sprawdzałeś, czy efekt znika po dłuższym wstępnym odparowaniu koszulki i lżejszym docisku?
A
AnnaHafci
2026-04-17 09:10
"Miałem podobny efekt przy DTG i u mnie wychodził głównie wtedy, gdy koszulka miała za dużo wilgoci albo była zbyt krótko podsuszona przed właściwym utrwaleniem."
PiotrSublim dobrze tropi z tą wilgocią, u mnie taki suchy, kredowy wygląd pojawiał się głównie przy partiach koszulek, które niby były takie same, ale po prepressie dalej „parowały” i po utrwaleniu ciemne aple robiły się matowe. Sprawdziłbym też, czy nie zmienił się papier/silikon do prasy, bo miałem przypadek, że właśnie on lekko zdejmował połysk z tuszu; na jakiej temperaturze i czasie to utrwalasz?
K
KasiaHafci
2026-04-17 10:41
Taki kredowy nalot po utrwaleniu często wychodzi przy zbyt wysokiej temperaturze albo za długim czasie prasy, ale też przy nierównym dosuszeniu pretratu lub zbyt dużym docisku, który „zamyka” włókno i matowi atrament. Sprawdziłbym, czy problem pokrywa się z konkretną partią koszulek albo miejscem na stole/prasie; jakich parametrów utrwalania teraz używasz?
K
KasiaGrawer
2026-04-17 10:46
Nie zakładałbym od razu problemu z samym utrwalaniem, bo taki kredowy nalot potrafi też wyjść przy zbyt dużej ilości pretreatmentu, niedosuszonej koszulce albo różnicach między partiami bawełny. Czy na tych sztukach, gdzie problem występuje, była ta sama dawka podkładu i identyczny czas od przygotowania do druku?
A
AnnaLaser
2026-04-18 17:29
Brzmi trochę tak, jakby coś działo się dopiero na etapie utrwalania albo z samą powierzchnią materiału, skoro przed prasą wygląda równo i nie wychodzi na każdej koszulce. Ten kredowy, suchy nalot na ciemnych aplach może też zależeć od konkretnej partii bawełny, wilgotności koszulki albo zbyt agresywnego grzania/docisku. Sprawdziłbym, czy problem pojawia się zawsze przy tych samych ustawieniach prasy i na tych samych koszulkach z jednej dostawy. Jaką temperaturą, czasem i dociskiem utrwalasz?
M
MarekDTG
2026-04-24 22:58
Taki kredowy nalot po prasie często wychodzi przy zbyt mocnym dosuszeniu/utwardzeniu albo przy za dużym nacisku, szczególnie jeśli tusz zaczyna „siadać” w strukturze bawełny i powierzchnia robi się sucha, matowa. Sprawdziłbym też pre-treatment, nawet na białej bawełnie, jeśli go używasz, bo jego nadmiar albo nierówne odparowanie potrafi dać właśnie efekt zapylenia na ciemniejszych aplach. Skoro problem nie występuje zawsze, podejrzane są też różnice między partiami koszulek, wilgotność materiału przed drukiem albo chwilowe wahania temperatury prasy. Jakie masz ustawienia utrwalania: temperatura, czas i nacisk?